10 bezienswaardigheden voor je weekendje weg in Berlijn

Het uitzicht op Berlijn

Inhoudsopgave

Berlijn is een van de bekendste steden van Duitsland en dat komt door de geschiedenis. Overal in de stad vind je wel iets wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog. Naast al deze indrukwekkende monumenten en historische gebouwen, is het ook een moderne stad. Staat er een weekendje weg op de planning? Vergeet dan niet deze 10 bezienswaardigheden te bezoeken!

1. Bezoek de grens bij Checkpoint Charlie

Het idee dat je midden op de grens staat tussen Oost- en West-Berlijn, is indrukwekkend. Duizenden mensen zijn hier overheen gegaan, legaal maar ook illegaal. Zij hebben het ook niet allemaal overleefd en dat maakt deze plek indrukwekkend. De voormalige grensovergangspost is nog duidelijk te zien. Hoewel het erg toeristisch is geworden, heeft het nog een rijke geschiedenis en is er veel in de omgeving te doen.

2. Neem een kijkje in het Mauermuseum

Vlakbij Checkpoint Charlie vind je het Mauermuseum, wat ontstond tijdens de Koude Oorlog. De geschiedenis van de Berlijnse muur wordt hier tentoongesteld en hier zie je de manieren hoe mensen wisten te ontsnappen uit het oosten van Berlijn.

3. Bekijk de panorama over de Berlijnse Muur

Tegenover het Mauermuseum heb je een grote loods. Hoewel de buitenkant veel vragen oproept, is het zeker de moeite waard om hier naar binnen te gaan. Voor 10 euro loop je langs een prachtig panorama van 10 meter hoog. Tot in de detail zie je het oude Berlijn wat werd verdeeld door de muur. Door middel van lichteffecten en stemfragmenten brengt kunstenaar Yadegar Asisi het gevoel terug van de verdeling van de stad.

4. Loop langs het indrukwekkende East Side Gallery

In de wijk Friedrichschain staat nog een enorm stuk van de Berlijnse muur. Dit deel van de muur was tijdens de Koude Oorlog zwaar beveiligd, zodat er niemand via de rivier naar het westen van Berlijn kon vluchten. Na de val van de muur hebben kunstenaars en artiesten de muur omgetoverd tot kunst, waarna het de naam ‘East Side Gallery’ kreeg.

De Berlijnse Muur
East Side Gallery | Shutterstock.com

5. Bezoek het Gedenkstätte Berliner Mauer

Hoewel de East Side Gallery zelf al indrukwekkend is, is het Gedenkstätte van de Berliner Mauer nóg indrukwekkender. Dit monument werd beroemd doordat er in Bernauer Strasse paniek uitbrak op het moment dat de Oost-Duitsers begonnen met het bouwen van de muur. Veel omwonenden probeerden te vluchten door over het prikkeldraad te springen. Na de val van de muur staat het monument voor de slachtoffers van de Koude Oorlog.

6. Pak de tram naar de Fernsehturm

De oude televisietoren is vanuit heel Berlijn te zien en zeker een bezoekje waard. Alexanderplatz is makkelijk te bereiken met de tram en de Fernsehturm staat midden op het plein. Voor 13 euro pak je de lift omhoog voor een fantastisch uitzicht over Berlijn. Overdag heb je al prachtig uitzicht, maar tijdens zonsondergang is het nog mooier!

7. Laat de geschiedenis op je afkomen bij het Holocaust monument

Dit prachtige monument is gemaakt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. Wandel door de enorme blokken en sta even stil bij de gebeurtenis. Hoewel het monument voor de slachtoffers is gemaakt, staat het ook voor een nieuw leven. Om je heen spelen kinderen namelijk lachend verstoppertje en zitten stelletjes te lunchen op de blokken.

8. Wandel door het prachtige paleis van slot Charlottenburg

Het slot Charlottenburg is het prachtige paleis van Sophie-Charlotte wat aan het eind van de zeventiende eeuw werd gebouwd door vorst Frederik. In de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis zwaar beschadigd, maar na de oorlog hebben ze het paleis gerestaureerd. Tegenwoordig is het paleis te bezoeken voor toeristen. Rondom het paleis is er een enorme tuin waar je even tot rust kan komen.

9. Bewonder het prachtige gebouw van de Reichstag

Altijd al een kijkje willen nemen bij het Duitse parlement? Dat kan in het gebouw de Reichstag. Bezoek de koepel in het gebouw waardoor je een inkijk hebt op de parlementszetels. Ook heb je een prachtig uitzicht over de stad. Hoewel de koepel gratis te bezoeken is, moet je een aantal dagen van tevoren jezelf aanmelden om zeker te zijn van een bezoek.

10. Loop door de Brandenburger Tor

Nadat de Berlijnse muur viel in 1989, werd de Brandenburger Tor het symbool van de val. Het geeft een bijzonder gevoel om door de Tor te lopen in vrijheid, doordat dit in het verleden niet kon. De poort staat er al sinds 1791 en nog steeds prachtig om te zien.

Het monument van de muur
Brandenburger Tor | Shutterstock.com

Boek voor je weekend weg alvast een fijn hotel via Trivago.nl. Zo ben je zeker van een fijn verblijf. Wil je milieubewuster reizen? Pak dan de trein! Lees hier hoe je aan goedkope tickets komt.

Lotte Broers

Lotte Broers

Hi! Ik ben Lotte en werk op de redactie bij Voyago.nl. Ik houd van reizen en kan niet wachten om de wereld meer te gaan ontdekken. Mijn favoriete vakantieland is Griekenland, waar je mij kan vinden op het prachtige Kreta. Spanje blijft ook een favoriet, zeker na vijf maanden in Noord-Spanje te hebben gewoond. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur mij dan een mailtje via info@voyago.nl!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten