De top 10 mooiste bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina

Inhoudsopgave

In de Balkan ligt het prachtige land Bosnië en Herzegovina. De Bosnische oorlog speelde af tot 1995 en sindsdien is het land bezig met heropbouw. Toeristen komen steeds vaker naar het land en dat is nog zo gek niet. Bosnië en Herzegovina is een land met prachtige bezienswaardigheden, veel leuke steden en een fantastische natuur. Ga je binnenkort op vakantie naar dit bijzondere land? Dan moet je deze 10 bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina zeker zien!

1. Bezoek de hoofdstad Sarajevo

De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is een van de populairste bestemmingen van het land. In Sarajevo zie je veel oude, maar ook nieuwe invloeden en dat maakt het divers. De hippe restaurantjes en gezellige cafés zorgen ervoor dat je overal wel heerlijk kunt eten. De historische wijk Baščaršija in de stad is het culturele en historische hart waar je kunt rondstruinen door de smalle straatjes en de gezellige markten. Bezoek in deze wijk ook de 16e-eeuwse Gazi Husrev-Bergmoskee, de grootste en oudste moskee van Bosnië en Herzegovina.

De historische wijk in Sarejevo
De markt in Sarajevo

2. Wandel door de historische stad Mostar

Een andere populaire stad van Bosnië en Herzegovina, is Mostar. Deze adembenemende stad ligt in het zuiden van het land en heeft een prachtig historisch stadscentrum. Op straat zie je veel Turkse invloeden. Dat zie je terug in de oude marktstraat langs de Neretva rivier, waar je even door de Oosterse sferen waant. Bij dezelfde rivier vind je de Stari Most brug. Deze brug verbindt de twee delen van de stad met elkaar en vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Mostar. Vergeet ook niet de Koski Mehmed Pasha Moskee te bezoeken, waar je de minaret kunt beklimmen of vanaf daar een prachtig uitzicht te hebben over de Stari Most en de stad zelf. Mostar in Bosnië is één van de bezienswaardigheden die je echt moet zien!

3. Bewonder het Ramsko Jezero

Vanuit Mostar kun je een leuke dagtrip maken naar de Ramsko jezero, ook wel bekend als de Rama Lake. Via de Neretva rivier kom je terecht bij het enorme meer. Om je heen zie je veel groene bergen waardoor het meer nog mooier wordt. Het is zeker een aanrader om hier een mooie wandeling te maken, dus trek je wandelschoenen aan en neem wat lekkers mee voor onderweg. Geniet hier bij het meer optimaal van het uitzicht en van het heerlijke zonnetje!

4. Ga zwemmen bij de Kravica-watervallen

In het zuiden van Bosnië en Herzegovina vind je de Kravica-watervallen. Deze watervallen liggen verstopt tussen groene bossen. De watervallen zijn ongeveer 25 meter hoog en van een aantal kun je af springen om vervolgens in het natuurwater te kunnen zwemmen. In de omgeving kun je prachtige wandelingen maken waarna je een frisse duik kunt nemen in het meer voor de watervallen.

Ga zwemmen in de Kravica-watervallen
De Kravica-watervallen

5. Ga klimmen in het Sutjeska National Park

Voor vele is het Sutjeska National Park het mooiste nationale park van Bosnië en Herzegovina. Net aan de grens van Montenegro ligt het park, waardoor het overloopt in het Nationale Park Durmitor. In het Sutjeska National Park staat de hoogste berg van het land die ongeveer 2386 meter is. Voor de avonturiers onder ons is het park de perfecte locatie om te wandelen of te klimmen. Daarnaast vind je in het park één van de twee overgebleven oerbossen, waar mooie wandelroutes doorheen gaan. Wil je liever niet wandelen? Huur dan een fiets op het park te ontdekken.

6. Ontdek het Derwisj-Klooster in Blagaj

In het kleine dorpje Blagaj vind je één van de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina. Het Derwisj-Klooster werd in de zestiende eeuw gebouwd door de Ottomanen volgens de Islamitische Derwisj-cultuur. Het Klooster bevindt zich tegen een klif en grenst aan de Vrelo Bune rivier, waardoor je direct verliefd wordt op deze prachtige ligging. Tip: Als je het Klooster hebt bezocht, maak dan een boottocht over de Vrelo Bune rivier!

Ontdek de omgeving van Bosnië en Herzegovina
Het Derwisj-Klooster

7. Ervaar de Medugorje

In het zuiden van Bosnië en Herzegovina vind je de bedevaartsoord Medugorje. Er gaan verhalen rond dat er hier meerdere verschijningen zijn geweest van Maria. Dit plaatsje is daardoor erg bekend bij gelovigen en wordt jaarlijk bezocht door vele. Om een uniek en prachtig uitzicht te krijgen op de omgevingen en een sportieve draai te geven aan je bezoek zal er naar de top van de Križevac berg beklommen moeten worden. Dit is het zeker waard!

8. Stukje geschiedenis meepakken in Banja Luka

De historische stad Banja Luka is de grootste stad van het land en bevindt zich in het noorden van Bosnië en Herzegovina. De stad heeft een historisch centrum met gebouwen uit de 15e eeuw. Als je er toch bent, vergeet dan niet het Kasteel van Banja Luka te bezoeken! De stad is bovendien perfect te combineren met de natuur. Deze groene omgeving is namelijk ideaal voor mooie fiets- en wandeltochten door de bergen of langs de rivier.

Orthodox Kathedraal, Banja Luka

9. De kunst van Počitelj

Door naar het zuiden van het land vind je ook een prachtige nederzetting die in het verleden is verwoest door de oorlog, maar sindsdien is opgebouwd, namelijk Počitelj. De gebouwen kenmerken de Oosterse en Ottomaanse architectuur, waardoor veel kunstenaars het stadje komen bewonden en schilderen. Misschien een nieuwe hobby uitproberen?

10. Geniet van Jajce

Het kleine stadje Jacje wordt vaak vergeten maar is zeker een van de hoogtepunten die je moet bezoeken als je naar Bosnië en Herzegovina reist. Door de stad heen stroomt de Pliva rivier, waarbij prachtige watervallen midden in de stad naar beneden vallen. Ook hier kan je erg goed wandelen in de natuur of in de dorpje zelf met knusse straatjes en leuke pleintjes.

De watervallen van de Pliva Rivier, Jajce

Weet jij al welke je op je lijstje gaat zetten voor in de toekomst?

Lotte Broers

Lotte Broers

Hi! Ik ben Lotte en werk op de redactie bij Voyago.nl. Ik houd van reizen en kan niet wachten om de wereld meer te gaan ontdekken. Mijn favoriete vakantieland is Griekenland, waar je mij kan vinden op het prachtige Kreta. Spanje blijft ook een favoriet, zeker na vijf maanden in Noord-Spanje te hebben gewoond. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur mij dan een mailtje via info@voyago.nl!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten