4x verschillende gezichten van zonnig Turkije

4x verschillende gezichten van zonnig Turkije

Inhoudsopgave

Turkije doet het steeds beter: in januari groeide het aantal boekingen naar het land met meer dan 90 procent. Daarmee zou de favoriete zomerbestemming van de Nederlanders weleens terug kunnen zijn. Graag herinneren we je er daarom aan wat voor een veelzijdige bestemming het is.

Klein maar fijn
De badplaatsen Bodrum, Marmaris, Antalya en Alanya behoren tot de populaire bestemmingen van Turkije. Een minder bekende bestemming is Alaçati. De plaats ligt op het schiereiland Çeşme aan de westkust van Turkije. De stad staat bol van de restaurantjes, terrasjes en mediterrane huisjes en wordt daarom ook wel het Saint Tropez van Turkije genoemd. Alaçati is ideaal voor mensen die graag in het water in gaan, zo zijn er diverse watersporten zoals kite- en windsurfen te doen en heeft het plaatsje een wekelijkse lokale markt met allerlei snuisterijen. De markt is ook populair onder de lokale bevolking. Voor jongeren zijn er diverse nachtclubs en bars te vinden.

Feesten in amfitheater
Op de plek waar de huidige badplaats Bodrum ligt, werd ruim 2300 jaar geleden aan het mausoleum van Halicarnassus gebouwd. Bij een bezoek aan dit monument is er op de overgebleven ruïnes na niet heel veel meer te zien. Maar door historische verslagen en opgravingen is er wel veel bekend over de laatste rustplaats van Mausolus. Door deze vergaarde kennis is het Mauseoleum van Halicarnassus een van de zeven antieke wereldwonderen. Dit monument is echter niet de enige bezienswaardigheid die Mausolus heeft laten bouwen in Bodrum. De bouw van het antieke Amfitheater van Bodrum is afgerond in de Romeinse Tijd, maar de originele plannen waren van de koning. In de zomer zijn hier concerten en shows bij te wonen. Daarnaast is het theater een onderdeel in het September Festival. Wie graag wil feesten in de Turkse Riviera is bij Bodrum aan het juiste adres. Hier is namelijk de grootste openluchtdiscotheek van Europa te vinden. In de Halikarnassos is er elke avond plaats voor circa 5.000 feestgangers.

Sinterklaas
De stad Antalya is de toeristische hoofdstad van de Turkse Riviera en ligt in de gelijknamige provincie. In de regio zijn er veel bezienswaardigheden te bezoeken. Met name het theater van Aspendos is populair. Dit theater is een van de best bewaarde uit de Romeinse tijd. Daarnaast worden er klassieke muziekconcerten gehouden en vinden er balletvoorstellingen plaats. Op een ruime drie uur rijden van Antalya stad liggen de ruïnes van Myra. Deze plek is voor Nederlanders extra speciaal. Dit gebied is de gemeente waar Sint Nikolaas (ofwel Sinterklaas) werd begraven, waar zijn basiliek nog steeds te bezichtigen is. In Antalya stad is er echter ook meer dan genoeg te beleven. In het centrum zijn de vele moskeeën en pleinen omringt door winkeltjes, barretjes en restaurants. Geniet van de Turkse manier van leven en bestel een Turkse thee en heerlijke kleine gerechten. Voor de kinderen is het Dolfinarium Kemer en het Aqualand zeer geslaagde uitstapjes. Ook het nabij gelegen badplaatsje Lara is leuk om te bezoeken met haar gouden stranden en leuke bazaar.

Schildpadden spotten
Gelegen tussen twee bergen en aan de Lycische kust in het zuidwesten van Turkije heeft Marmaris een mooie natuur die het bezoeken waard is. Met name een boottocht over de Dalyan rivier staat hoog aangeschreven. Tijdens deze tour komt de toerist langs modder- en zwavelbaden, koningsgraven in de rotsen van Dalyan en eindigt op Turtle Beach. Midden in het centrum van een brede delta ligt het kleine stadje Dalyan, dat bekend staat om haar culturele en natuurlijke schoonheid. In het kanaal van Dalyan vloeit het water in kronkelende rivieren tussen de Middellandse zee en het Köycegiz meer. Daarnaast staat het rustige vissersdorpje bekend om Iztuzu beach, welke meerdere malen verkozen is tot het mooiste strand van heel Turkije. Binnen 20 tot 40 minuten kun je met een klein bootje of met de dolmus bus dit schildpaddenstrand bereiken. Dit prachtige strand is de broedplaats voor de bedreigde Caretta Caretta schildpad. Deze schildpadden met grote hoofden en roodbruine schilden komen van mei tot september naar het Iztuzu strand om te nestelen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten