6 redenen om af te reizen naar Finland

6 redenen om af te reizen naar Finland

Inhoudsopgave

Finland wordt ook wel het ‘Land van de Duizend Meren’ genoemd. Het dankt zijn naam aan het labyrinth aan wateren, rivieren en kanalen en staat daarnaast bekend om zijn mystieke Aurora Borealis en vormt de geboorteplek van de sauna! Een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

De relaxte levensstijl als eilandbewoner en sterke maritieme cultuur, zijn de belangrijkste kenmerken van deze bestemming. Ook de Finse hoofdstad Helsinki, heeft door de jaren heen zijn maritieme charme behouden. Stranden, ambachtelijke markten, kleine stadsevenementen, cafés en dorpswinkels – de Finse kustplaatsjes komen vooral tot leven in de zomermaanden. Finland staat daarnaast met zeven cultuur- en natuurbezienswaardigheden genoemd op de UNESCO-Werelderfgoed lijst, waarvan er drie al kunnen worden ervaren in het kustgebied.

1) De grootste archipel ter wereld
De zuidwestkust van Finland is een waar natuurwonder. Het telt duizenden kleine en grotere eilanden die samen de grootste archipel ter wereld te vormen. Een paradijs voor ontdekkingsreizigers die op tournee kunnen gaan per fiets, kajak of zeilboot voor island hopper.

Aan de Finse kust huizen oude houten stadjes, vuurtorens, historische landhuizen en stenen kerkjes. De kust is vooral bezaaid met schilderachtige stadjes, grotendeels gemaakt van houten huizen. Vijftien van deze geheel houten steden bestaan ​​nog steeds. De grootste, en waarschijnlijk bekendste stad is ‘Old Rauma.’ Het centrum van de stad met meer dan 600 kleurrijke houten gebouwen en de hobbelige geplaveide straten vrijwel onveranderd gebleven sinds de 18e eeuw. Het betoverende stadje verdiende en plek op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO in 1991 als een uniek voorbeeld van een authentiek, goed onderhouden oude Scandinavische houten stad. Deze levendige wijk van 800 inwoners is goed bewaard gebleven en als het ware nog een ‘levend wezen.’

2) Tientallen nationale parken
Maar naast pittoreske stadjes, zijn er ook grote nationale parken die zich uitstrekken over land en zee. Finland telt 39 nationale parken, en in 2017 zal het 40e nationaal park worden ingehuldigd. Ze zijn verspreid over de archipel, meren, bossen, veengebieden en heuvels van het land, en showcase verschillende natuurlijke kenmerken van het gebied, zoals stroomversnellingen, spleet valleien en Eskers.

3) Turku: 20.000 rotsachtige eilandjes
De Turku archipel strekt zich uit van de Finse westkust naar de Åland Eilanden. Met zijn 20.000 rotsachtige eilandjes wordt het beschouwd als de grootste archipel in Europa. De deels ongerepte natuur is een paradijs voor vissers, wandelaars en watersporters. De beste manier om de eilanden te ontdekken is per fiets op de Archipelago Trail, een 200 kilometer ringweg die leidt over talloze bruggen en veerboten van eiland naar eiland.

4) Het ongerepte eilandleven op Åland
Åland is een autonome en eentalig Zweedse regio in Finland en bestaat uit wel meer dan 6500 eilanden. De hoofdstad, Mariehamn, is een schattig dorpjesachtig stadje met een sterk scheepvaartserfgoed. Het is meteen de enige stad in de ongerepte, ruige archipel. Het is er snel en gemakkelijk om een ​​auto, fiets, kajak of boot te huren en op pad te gaan en het eiland te ontdekken. Het belangrijkste eiland is het vasteland van Åland – het is slechts 45 kilometer van noord naar zuid en 50 kilometer van west naar oost.

Åland is de ideale bestemming plek voor reisliefhebbers die graag dicht bij de natuur staan, hun eigen kracht willen beproeven en de frisse, ijle lucht willen inademen. De zee is namelijk altijd in de buurt en Finland beschikt als land over een van de schoonste lucht ter wereld! Dit betekent dat Åland haar bezoekers een ongerept eilandleven kan laten proeven, met een gevarieerd archipellandschap dat loopt van rood granieten vlaktes tot aan bossen en weelderige weiden. Vanuit Finland kunnen vakantiegangers reizen naar Åland per veerboot vanaf Turku, Naantali en Helsinki. De zeeroute van Ålandstrafiken is ook een goed alternatief. Passagiers zelf reizen gratis, auto’s betalen een toeslag en bij de meeste veerbootlijnen moet hiervoor van tevoren een plek gereserveerd worden.

5) Zomer in Finland? Jazeker!
Langs de ruige kust van de Oostzee vind je de beste zandstranden. Er liggen geheime zanderige baaien en lange zandstranden klaar om ontdekt te worden. Het meest bekende strand is Yyteri in Pori. Beschermd door hoge zandduinen, strekt het strand zich uit over enkele kilometers en is het een populaire vakantiebestemming voor Finnen in de zomer. Helsinki beschikt ook over een 100 kilometer kustlijn en meer dan 300 eilanden, dus er zijn tal van mooie stranden om ontdekt te worden in de hoofdstad van Finland ook.

6) Winterse avonturen in Finland: ontmoet de kerstman
Als toeristen Finland en de bevolking willen begrijpen, is het kennismaken met de sauna een goed startpunt. De sauna is namelijk zo’n groot deel van de Finse cultuur, dat kan niet worden vergeleken met iets anders. De Allas Sea Pool is een nieuwe spa complex geïnspireerd door het historische kuuroord erfgoed van de Baltische Zee. Toeristen kunnen genieten van een nieuwe sauna ervaringen naast de zee in een koele stedelijke omgeving, het hele jaar door.

Daarnaast is de sensatie van de Aurora Borealis is een once-in-a-lifetime ervaring voor velen. Het Noorderlicht is zichtbaar op ongeveer 200 nachten per jaar – of op de heldere nacht – in Fins Lapland. Tot slot is biedt Finland de mogelijkheid om de Kerstman persoonlijk te ontmoeten. Hij komt tenslotte oorspronkelijk hier vandaan. Elke dag van het jaar in de stad Rovaniemi, kunnen kinderen en volwassenen het kantoor van Santa bezoeken, hem ontmoeten en genieten van de betoverende sfeer. 

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten