5x must visit UNESCO-locaties in Rusland

5x must visit UNESCO-locaties in Rusland

Inhoudsopgave

Rusland is voor velen een land gehuld in mysterie: de taal, geschiedenis, het land en de prachtige architectuur – ze lijken maar moeilijk te ontcijferen en trekken de nieuwsgierigheid van menig reiziger. Aan de hand van deze vijf UNESCO-werelderfgoedlocaties ontdek je Rusland buiten de gebaande paden.

1. Het Baikalmeer
Het Baikalmeer, gelegen in het zuiden van Siberië, is groter dan je op het eerste gezicht ziet. Met meer water dan alle Noord-Amerikaanse ‘Great Lakes’ samen, is Baikal het oudste, grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld. Ook wordt het meer beschouwd als ‘s werelds schoonste. Het Baikal-meer is ongeveer 30 miljoen jaar geleden ontstaan en herbergt duizenden unieke soorten endemische flora en fauna, zoals de enige zoetwaterzeehond. De zuidelijke en oostelijke kust van het meer worden ook bewoond door de inheemse Buryat-bevolking. Het Baikalmeer is zowel in de zomer als in de winter een populaire toeristische bestemming, omdat deze gemakkelijk te bereiken is vanuit Irkutsk, een belangrijke stop op de Trans-Siberische route.

2. Het Kremlin van Kazan
Er is meer dan één Kremlin in Rusland. De belangrijkste burcht van het oude Tatarstan, het Kremlin van Kazan, is niet gebouwd met rode bakstenen zoals zijn tegenhanger in Moskou, maar met witte stenen. Het Kremlin is een indrukwekkend architecturaal complex dat bestaat uit vele religieuze en administratieve gebouwen, bijvoorbeeld de Kul Sharif-moskee die omringd wordt door een vestingmuur met 13 torens die verschillende vormen en doeleinden hebben. Met een geschiedenis van meerdere millennia, was het Kremlin van Kanzan het bolwerk van het orthodoxe christendom en de noordwestelijke grens van de verspreiding van de islam. Tegenwoordig vertegenwoordigt de burcht een mix van geschiedenis en cultuur in het centrum van Kazan.

3. Wrangel Island
Wrangel Island is een koud en afgelegen pooleiland in de Noordelijke IJszee dat bekend staat als de laatste woning van de wolharige mammoeten. Wrangel Island is een uniek, op zichzelf staand ecosysteem met de hoogste biodiversiteit in de hoge Arctische gebieden. Het heeft ‘s werelds grootste populatie van walrussen in de Stille Oceaan en is een belangrijk leefgebied voor ijsberen. Wrangel Island is een aantrekkelijke bestemming voor Arctische onderzoekers en avontuurlijke toeristen, maar deze plek is moeilijk te bereiken. Het wordt beschouwd als een van de minst toegankelijke natuurreservaten ter wereld.

4. Trinity Sergius Lavra in Sergiev Posad
De Trinity Sergius Lavra, een nog functionerend orthodox klooster met glanzende, vergulde koepels, is een belangrijk spiritueel centrum, een populaire toeristische bestemming, en de laatste rustplaats van tsaar Boris Godoenov en zijn gezin. Dit 15e-eeuwse klooster ligt in de stad Sergiev Posad op ongeveer 70 kilometer van Moskou en wordt gezien als het belangrijkste actieve klooster van het land en een van de belangrijkste bouwwerken in Russisch-orthodoxe architectuur.

5. De stad Novgorod en zijn omgeving
Novgorod, opgericht in de negende eeuw op de oude handelsroute tussen Centraal-Azië en Noord-Europa, was de eerste hoofdstad van Rusland. Veliky Novgorod is zo oud en goed bewaard gebleven dat het wordt beschouwd als een stadsmuseum met meer dan 50 architectonische meesterwerken van grote historische waarde. Veel oude kerken, fresco’s en monumenten zijn er nog steeds, waaronder een Kremlin dat werd gebouwd in de 15e eeuw, evenals een van de oudste Russische stenen gebouwen – de kerk van St. Sophia – gebouwd in de 11e eeuw. Veliky Novgorod is een populaire toeristische bestemming die zeer gunstig gelegen is op de weg tussen Moskou en Sint-Petersburg.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten