5x to do’s op het Griekse eiland Mykonos

5x to do's op het Griekse eiland Mykonos

Inhoudsopgave

Volgens de mythologie werd Mykonos gevormd uit de versteende lichamen van door Hercules gedode reuzen. Niet een heel vrolijk verhaal, maar dat is niet terug te zien op dit vredige Griekse eiland. Knusse straten met witte huisjes en prachtige historie, maar ook chique winkelstraten en stijlvolle cafés: dit is wat je op Mykonos kunt doen.

1. Slenteren door de hoofdstad

In tegenstelling tot andere Cycladische hoofdsteden, is Hóra niet gebouwd in de vorm van een amfitheater, maar is de stad verspreidt over een groter gebied. Slenter door de smalle marmeren straatjes en kijk je ogen uit naar de witte huizen met kleurrijke deuren en kozijnen, paarse bougainvillea’s en verborgen kerkjes. In de autovrije winkelstraten van Hóra is het altijd gezellig en levendig. De meest chique plek is Matoyánni Street, hier vind je merkwinkels, stijlvolle cafés en restaurants.

2. Spot de mascotte

Wie in Hóra een wandeling maakt langs de waterkant maakt, loopt de kans om de officiële mascotte van Mykonos te ontmoeten. Pétros the Pelican werd gevonden door een visser na een storm in 1954 en werd uiteindelijk een vriend van de lokale bevolking. Toen hij stierf, was het verdriet zo groot dat er snel een vervanger gevonden werd. Ter ere van Pétros hebben de vogels een vaste plek in het dagelijks leven op Mykonos gekregen. Dus vergeet niet een foto te maken met de opvolger van de geliefde pelikaan Pétros!

3. Bezoek authentiek Alefkántra

Een van de meest pittoreske plaatsjes op het eiland is Alefkántra ook wel ‘Little Venice’ genoemd. Deze naam ontleent de plaats aan de 18e-eeuwse herenhuizen met balkons die boven de zee zweven. Ontspan in een café aan het water en geniet van het uitzicht op de schilderachtige windmolens die imposant tegen een helderblauwe achtergrond op de heuvel staan.

4. Duik in het verleden

In Hóra kun je een bezoek brengen aan de kerk van Panayia Paraportiani, het stadhuis en het kasteel boven de haven. Mis vooral de Archeologische, Folkloristische en Maritieme Musea niet om een stukje geschiedenis in je op te nemen. Een andere traditionele plek op Mykonos is Áno Merá, dat rond het historische klooster van Panayia Tourliani ligt. In het noorden, in Fteliá, ligt een belangrijke neolithische plaats met een Myceens graf uit de 14e-13e eeuw voor Christus.

5. Of in het water…

Gebruik Hóra als vertrekpunt voor een uitstapje naar een van de zonovergoten stranden van Mykonos. Hou jij wel van een strandfeestje? Dan moet je aan de zuidkust zijn bij Paradise en Super Paradise. Órnos en Psaroú zijn de beste plekken voor gezinnen. Breng ook eens een bezoek aan Platis Yalós, waar je heerlijk kunt zonnebaden op een ligstoel. Ben je op zoek naar een rustig strand om te ontspannen met een boek, kies dan voor stranden aan de noordkust, zoals Ayia Ánna, Houlákia, Kápari, Agrári en Ayios Stéfanos.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten