7x autovrije eilanden in Kroatië

Inhoudsopgave

Kroatië telt niet alleen ruim 1000 eilanden, een aantal daarvan zijn ook nog eens autovrij! En dat betekent andere creatieve vervoermiddelen, meer ruimte voor de natuur en de dieren en dat veel plekken makkelijk te bewandelen zijn. Voyago.nl tipt je deze zeven autovrije eilanden.

#1 Silba
Dit eiland van zeevaarders en matrozen heeft zichzelf tegen de komst van de auto beschermd door middel van een decreet uitgebracht door alle bewoners. Hoewel er elke dag een veerboot aanmeert en er zelfs vrachtwagens van boord kunnen gaan, mag gemotoriseerd verkeer niet verder komen dan de haven zelf. De inwoners van Silba zijn zelfs zo ver gegaan dat ze het gebruik van de fiets hebben beperkt. De meest noemenswaardige bezienswaardigheid van het eiland is zonder meer Toreta, een toren waar aan de buitenkant een wenteltrap omheen loopt. De toren zou in de 19de eeuw door kapitein Petar Marinić gebouwd zijn als aandenken aan zijn geliefde die hij nooit kon vergeten.

#2 Unije, Vele Srakane en Male Srakane
Dit kleine paradijs ligt in de schaduw van het vijf keer grotere Lošinj. Op Unije zijn geen auto’s, het belangrijkste vervoermiddel op het eiland is de kruiwagen. Het noordelijke deel van het eiland is van bijzondere ecologische waarde, omdat het op de route van trekvogels ligt. Het westelijk en zuidwestelijke deel hebben hun eigen specialiteit: olijfbomen. Hoewel het maar klein is, beschikt het eiland wel over vier autochtone soorten olijven. De ‘poort’ richting Unije wordt gevormd door de eilanden Vele Srakane en Male Srakane, waar ook geen verkeer is. Dat is dan ook de reden dat er zoveel bijen leven die geïnteresseerde biologen van over de hele wereld trekken.

#3 Nationaal Park Kornati en het eiland Žut
In de Kornati-archipel, een mysterieus doolhof van eilanden, rotsformaties en doorgangen, komen alleen boten en andere vaartuigen. Al eeuwenlang gaan de eigenaren van deze archipel er heen met hun multifunctionele vrachtbootjes, de zogenaamde ‘gajeta’. Op de Kornati geldt een gouden regel: als er een huis in een baai staat, staat er ook een restaurant. Om die reden geldt deze archipel als een paradijs voor fijnproevers.

#4 Olib
Als je in Zadar of Lošinj geen veilig plekje voor je auto kunt vinden, dan kun je hem meenemen naar Olib. Hier houdt je auto-avontuur echter wel meteen op en begint er een heel ander avontuur. Het belangrijkst vervoermiddel op het eiland is het golfkarretje, ingevoerd door emigranten uit Amerika. Op het oostelijke deel van het eiland ligt de Slatinica-baai, een geliefde plek voor zowel watersporters als eilandbewoners en gasten om aan te meren en te zwemmen. De kristalheldere, ondiepe zee in combinatie met het zandstrand maken de baai tot een perfecte plek voor een heerlijk dagje strand.

#5 Zlarin
Zlarin staat bekend om zijn koralen, het oogsten en bewerken van koraal komt dan ook sinds de 15de eeuw op dit eiland voor. Ondanks dat er een tiental kilometer aan straten en wegen op het eiland is, is autoverkeer verboden. Alleen de tractoren die de goederen vervoeren die met de boot aankomen, zijn toegestaan. Als je dus in het plaatselijke museum de koraaltentoonstelling wilt bekijken, moet je te voet komen of een lift krijgen van iemand in een golfkarretje. Ga sowieso eens een kijkje nemen bij Leroj, een klokkentoren die zich in het plaatsje Zlarin bevindt.

#6 Prvić
Dit is het dichtstbijzijnde eiland vanaf Šibenik en vanaf de kust, vandaar de naam ‘Prvić’, wat ‘eerste’ betekent. Het wordt ook wel het Faust-eiland genoemd, naar Faust Vrančić, een bekende wetenschapper en uitvinder uit de 17de eeuw die zijn jeugd in Luka doorbracht en daar nu ook begraven ligt. Op Prvić liggen twee plaatsen, Luka, ook wel Prvić Luka genoemd en Šepurine. Deze twee prachtige dorpjes liggen op één kilometer van elkaar, wat een bezoek te voet nog makkelijker maakt.

#7 Susak
Susak is op veel manieren bijzonder, maar het staat specifiek bekend als een eiland met vele ondiepe baaien met zandstranden. Minder bekend is de klederdracht. Dit eiland van ongeveer honderd inwoners, heeft de meest schaarse klederdracht in Europa, waarbij de knieën bloot worden gelaten. Gedurende de dag zijn er kleine tractors met aanhangers aan het werk, die er alleen horen te zijn als ze de vracht uit de boot laden.

Zo’n autovrije vakantie wat voor jou? Bekijk hier waar je kunt overnachten in Kroatië!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten