7x iconische en bijzondere architectuur wereldwijd

7x iconische en bijzondere architectuur wereldwijd

Inhoudsopgave

Voyago.nl neemt je mee langs de meest bijzondere architectuur! Van de klassiekers tot de minder bekende en van de historische tot de futuristische… Lees het verhaal achter deze zeven architectonische hoogstandjes.

Sagrada Familia, Barcelona
Aan de Sagrada Familia in Barcelona wordt al jaren gewerkt. De bouw van deze kerk is begonnen in 1882 door de beroemde architect Gaudí. Verwacht wordt dat dit bijzondere bouwwerk pas rond 2030 afgerond zal zijn. Een deel van de kerk is zelfs al gerenoveerd! Desondanks, een prachtig stukje architectuur. En niet alleen van buiten bijzonder, maar ook van binnen een bijna bizar kunstwerk.

Pajor Pawel/Shutterstock.com

Dubai Frame, Dubai
De Dubai Frame is vorig jaar toegevoegd aan de immense skyline van Dubai. Dit opvallende gebouw bestaat uit twee torens van 150 meter hoog, met daartussen een glazen brug. De Frame is precies gebouwd op de grens van het nieuwe en oude Dubai. Vanaf het uitkijkpunt helemaal bovenin, kijk je uit over de hele stad.

Katiekk/Shutterstock.com

La Géode, Parijs
La Géode in Parijs is misschien niet zo bekend als de Eiffeltoren, maar kijk eens hoe bijzonder. En het is niet alleen een futuristisch bouwwerk: het is een bioscoop! De 36 meter brede koepel is opgebouwd uit 6.433 stalen triangels, waardoor je de weerspiegeling krijgt. Binnenin zijn 400 zitplaatsen en een halfrond scherm; voor een heerlijk filmavondje, maar dan net even anders.

Christian Mueller/Shutterstock.com

Agora, Valencia
Nog even terug naar Spanje, want ook in Valencia vind je opvallende architectuur. Neem bijvoorbeeld de Agora, het laatst voltooide gebouw dat deel uitmaakt van het complex Ciudad de las Artes y de las Ciencias (stad van kunsten en wetenschappen). Dit bijzonder vormgegeven stukje architectuur wordt onder andere gebruikt voor exposities, congressen, concerten en grote fashion shows.

Mark Pitt Images/Shutterstock.com

Metropol Parasol, Sevilla
Oké nog eentje dan in Spanje: Sevilla, en de Metropol Parasol. De burgers van Sevilla noemen het overigens Las Setas, wat Spaans is voor ‘De paddenstoel’. Deze houten constructie, waarvan wordt gezegd dat het de grootste ter wereld is, is gebouwd door een Duitse architect. Er is een groente- en fruitmarkt, een wandelpad en een museum, en je kunt er gezellig een drankje drinken.

vichie81/Shutterstock.com

Kettingbrug, Boedapest
Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest is de Kettingbrug. In de 19de eeuw legde de Kettingbrug de eerste verbinding tussen de twee stadsdelen Boeda en Pest. Het was op dat moment de eerste vaste brug in Hongarije en met zijn 202 meter lengte één van de langste bruggen ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug volledig verwoest en later weer opgebouwd.

30 St Mary Axe, Londen
Wie in Londen is geweest, heeft het vast wel een keer gezien: de 30 St Mary Axe, ook wel beter bekend als The Gherking (de augurk). Met een hoogte van 180 meter is dit veertig verdieping tellende glazen kantoorgebouw het op vijf na hoogste gebouw van London. Bij de bouw werd gekozen voor een opmerkelijke kegelvorm, om de turbulentie van wind rondom het gebouw tegen te gaan. In Barcelona vind je een bijna soortgelijk bouwwerk: Torre Glòries, voorheen de Torre Agbar.

ultramansk/Shutterstock.com

 

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten