7x dit moet je weten over overweldigend Georgië

7x dit moet je weten over overweldigend Georgië

Inhoudsopgave

Georgië: de cultuur, landschappen, eten, wijn, de mensen – het kan allemaal wat overweldigend zijn. Dus denk goed na voor je gaat… Om je een beter beeld van het land te geven en eventueel de keuze wat makkelijker te maken, hebben we zeven weetjes verzameld.

1. Eten tot je erbij neervalt
Traditionele gerechten zoals khinkali, khachapuri of pschali worden gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten en worden meestal gekookt in houtovens. Je zult snel merken dat Georgiërs graag lang feestmaaltijden houden en ze graag delen met bezoekers van hun land.

2. Heel veel indrukken
Hoe vertel je thuis in hemelsnaam over al die prachtige Georgische landschappen die je tijdens je reis hebt gezien. In een gebied kleiner dan 70 duizend vierkante kilometer ervaar je landschappen in alle soorten: van besneeuwde bergen tot zandstranden, woestijnachtige vlakten, rotsachtige heuvels en weelderige bossen.

3. Georgische gastvrijheid en behulpzaamheid
Vanwege de lange geschiedenis van oorlogen staat de Georgië bekend om haar korte lontje, maar dit gaat samen met extreme gastvrijheid. Als je Georgië binnenkomt, heb je het gevoel dat je oude bekenden bezoekt. Georgiërs zullen je begroeten, je thuis laten voelen en je overspoelen met reisadviezen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je er verdwaalt – en al raak je tijdens je trip verdwaald, plattelandse families zullen je met open armen ontvangen voor het avondeten. Wie tijdens het reizen liever geen nieuwe vrienden maakt, is hier niet aan het goede adres.

4. Het klimaat
Als je van plan bent om een reis door Georgië te maken, zul je je moeten voorbereiden op verrassingen. In één reis kun je de kust van de Rode Zee bezoeken en de hele dag zonnebaden, de volgende dag kun je de besneeuwde piek van Kazbek beklimmen, om later terug te keren naar het zonnige Tbilisi of je weg te vervolgen voor een verfrissend verblijf in Borjomi. Houd je van saaie, regenachtige middagen, dan is Georgië wellicht niets voor jou.

5. Wijntraditie
Sorry je teleur te stellen, maar je zult geen Franse wijn vinden in Georgië. Dat komt omdat Georgiërs trots zijn op hun wijnmakerijen die enkele van de oudste ter wereld zijn. Georgische wijntradities die dateren uit de neolithische periode worden internationaal erkend en gewaardeerd: de Georgische wijnbereidingsmethode met kleipotten is zelfs opgenomen in de immaterieel cultureel erfgoedlijst van de UNESCO.

6. Stedelijke cultuur
Houd je niet van cultuur? Ga dan niet naar Tblisi. Toch is het haast onmogelijk om de Georgische hoofdstad over te slaan met een bevolking van meer dan 1 miljoen mensen en een moderne scène van kunst en cultuur. Bezoek de Bassiani-club, Fabrika of de vlooienmarkt in Tbilisi en je zult snel merken dat de stad veel meer is dan alleen wonderbaarlijke architectuur en chique restaurants.

7. Georgië is onvoorspelbaar
Dingen die je niet verwacht te zien tijdens een bezoek aan Georgië: een waterval in het midden van de oude stad van Tbilisi, de overblijfselen van de militaire basis uit de Sovjettijd, een kabelbaan in de binnenplaats van een gebouw aan een van de hoofdstraten van de hoofdstad, een klooster op een hoge rots (het Katskhi pilaar klooster in Chiatura) en bewegende beelden op de boulevard in Batumi.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten