Aantal luipaarden in Zuid-Afrika daalt rap

Aantal luipaarden in Zuid-Afrika daalt rap

Inhoudsopgave

Het aantal luipaarden in Zuid-Afrika neemt de laatste jaren snel af. Dit komt volgens Britse onderzoekers voornamelijk door (illegale) menselijke activiteit. Het aantal luipaarden per 100 vierkante kilometer is tussen 2008 en 2016 met ruim 66 procent afgenomen.

Dit geldt voor de populatiedichtheid van het luipaard in het gemeten gebied Southpansbergen, nabij de grens met Zimbabwe. Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society Open Science.

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van geplaatste camera’s in 2012, die reageren op beweging. Zo werden in 2008 in het gebied Southpansbergen in Zuid-Afrika, nog 11 volwassen luipaarden gesignaleerd per 40 vierkante kilometer. Dit betreft het aantal luipaarden buiten beschermde gebieden in Zuid-Afrika.

Ook 8 luipaarden kregen een halsband om, om te onderzoeken hoe groot de bedreiging van de bevolking is voor het dier. De ‘gevolgde’ luipaarden bleken een hoog sterftecijfer te meten, te wijten aan illegale menselijke activiteit. Volgens de onderzoekers loopt het aantal luipaarden in Zuid-Afrika steeds meer af, doordat het leefgebied van het dier steeds meer verandert in woongebieden voor de mens.

Klik hier voor het complete onderzoek.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten