Meer actie in Spanje

Duiken in Spanje

Inhoudsopgave

De mogelijkheden voor een actieve vakantie zijn eindeloos in Spanje. Het land is erg in trek bij wandelaars, fietsers en paardrijders. Toeristen kunnen individueel een route afleggen of met een georganiseerde tocht meegaan. Maar er is meer! Wat dacht je van golfen, zeevissen of wintersport?

Pelgrimsroute naar Santiago

Santiago de Compostela is een bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje. Pelgrims uit heel Europa trekken naar de stad toe om het graf van apostel Jakobus te bezoeken. Maar ook niet-gelovige wandelaars en fietsers ondernemen de bijzondere tocht. De oorspronkelijke route heet ‘Camino Francés’ en is ongeveer 800 kilometer lang. De weg loopt westwaarts van Puenta la Reina (Navarra) tot Santiago (Galicië). Wie niet de hele route wil afleggen, kiest voor één van de vele varianten, bijvoorbeeld vanaf Sevilla of Madrid. Dit is mooi te combineren met een stedentrip. In Nederland geeft het Genootschap van Sint Jacobus uitgewerkte routebeschrijvingen uit.

Langs veel pelgrimswegen staan sobere herbergen om te overnachten of eten. Vaak krijgen reizigers alleen toegang op vertoon van hun pelgrimspas, die het Genootschap uitgeeft. Met dit document kunnen deelnemers ook stempels sparen. Voor een volle stempelkaart krijg je in Santiago een officiële oorkonde. Voor wandelaars is een minimale afstand van 100 kilometer vereist en voor fietsers 200 kilometer. Eenmaal in Santiago is het één groot feest. Overal klinkt orgelmuziek en ruikt het naar wierook. In de grote kathedraal drommen honderden pelgrims samen bij het graf van Jakobus.

Het eindpunt van de pelgrimstocht, de Kathedraal in Santiago.

Golfen

Spanje is dé bestemming voor golfliefhebbers. Het land heeft meer dan 300 golfbanen, voor elke handicap en elk niveau. Bovendien is het Spaanse klimaat erg geschikt voor de sport. Het  is er meestal zonnig, helder en er staat weinig wind. Golfbanen liggen in heel Spanje, bijvoorbeeld aan het water of tussen de dennenbossen, olijfboomgaarden of palmbomen. De meeste banen bestaan uit 18 holes, maar in Murcia ligt er één met maar liefst 54 holes. Op de Balearen is Mallorca met achttien golfbanen een geliefde bestemming.

Watersport

Spanje heeft veel viswateren. Elke streek heeft zijn eigen visseizoen en specialiteit, bijvoorbeeld barbeel, baars, snoek, zeelt of meerval. In de noordelijke rivieren zwemt veel zalm en de rivier de Ebro is één van de meest visrijke rivieren van Europa. Sportvissers kunnen ook de zee op met een boot en gids. In Spanje is een visvergunning verplicht, die per provincie wordt afgegeven.

Duiken is populair in Spanje. Van de Costa Brava via de Balearen tot aan Almeria vind je prachtige scheepswrakken, koraalriffen en grotten. Vooral de baaien van de Balearen en de Canarische Eilanden zijn populaire duikbestemmingen. Hier liggen veel goede duikscholen voor beginners en gevorderden. 

Spanje wordt als schiereiland omringt door drie zeeën: de Middellandse Zee, Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee. Zeilen is er het hele jaar door aangenaam door het milde klimaat. Het is dan ook niet gek dat Spanje meer dan honderd jachtclubs en havens heeft. De meeste daarvan liggen aan de Middellandse Zee. Ook vanaf de Balearen of Canarische Eilanden kun je goed uitvaren.

Wintersport

Spanje staat niet bekend als wintersportland. Veel mensen trekken ’s winters naar de kustplaatsen of eilanden toe voor de winterzon. In de bergen valt echter voldoende sneeuw om te skiën of snowboarden. Spanje heeft meer dan dertig wintersportgebieden, zowel in de Pyreneeën langs de noordgrens als in Sierra Nevada in het zuiden. De meest populaire gebieden zijn Formigal, Baquiera, Beret en Sierra Nevada. Spanje heeft goede wintersportfaciliteiten, leraren en voldoende sneeuw van goede kwaliteit. De pistes zijn geschikt voor elk niveau. In kleinere gebieden liggen pistes speciaal gericht op beginners. Verder kun je in Spanje langlaufen of mooie winterwandelingen maken.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten