Bespaar geld: 8x slimme tips voor autohuur

Bespaar geld: 8x slimme tips voor autohuur

Inhoudsopgave

Het huren van een auto is vaak het laatste waar je aan denkt bij het boeken van een vakantie. Ten onrechte, want met een auto haal je veel meer uit je reis. Betrek de huurauto vooraf bij je planning, lees onze acht tips en bespaar jezelf heel wat geld en ergernissen.

1. Ga je eigen weg 
Met een huurauto haal je meer uit je reis. Veel reizigers boeken een hotel met vliegreis en transfer. Ter plaatse worden vaak excursies geboekt om de omgeving te verkennen. Met een eigen huurauto ben je niet afhankelijk van de excursiebus, die in veel gevallen eindigt bij een tapijtenfabriek en een juwelenwinkel waarmee de excursieaanbieder een deal heeft. Met een huurauto bepaal je zelf je route en loop je niet met 40 anderen in de rij om de bezienswaardigheden te bekijken.

2. Voorbereiding
Regel een huurauto van tevoren. Het is een kleine moeite om bij het boeken van een reis meteen een huurauto te boeken. Laat je goed informeren over een huurauto. Het voordeel is dat je vooraf alle tijd hebt om je in de voorwaarden te verdiepen en vooral om te bekijken of er ter plaatse geen toeslagen bij komen. Tip: sommige aanbieders van autohuur hanteren een systeem waarbij je de autohuur voor vertrek kosteloos kunt annuleren.

3. Wees niet spontaan
Huur niet spontaan een auto op de luchthaven bij aankomst. De aanbieders daar vormen hun eigen gesloten markt, en stemmen prijzen en voorwaarden op elkaar af. Onnodig om te zeggen dat deze zelden in het voordeel van de klant zijn.

4. De kleine lettertjes
Nog een nadeel als je ter plaatse boekt: de kleine lettertjes. Je hebt net een reis van een vele uren achter de rug, hebt lang op je bagage moeten wachten, hebt net lang in de rij gestaan bij de autoverhuurbalie en achter je staan andere reizigers te wachten die ook een auto willen huren. Op dat moment krijg je een formulier met vier pagina’s kleine lettertjes voorgelegd. Of je even wilt tekenen. En dan blijkt, meestal achteraf, dat alleen de eerste honderd kilometer bij de prijs waren inbegrepen. Dit voorkom je door vooraf te boeken.

5. Op bestemming
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Op bestemmingen worden ter plaatse veel huurauto’s aangeboden tegen onwaarschijnlijk lage tarieven. Tussen de restaurants en souvenirwinkels op de boulevard zitten autoverhuurders met tarieven die te mooi zijn om waar te zijn. Hier zitten vaak verborgen addertjes onder het gras. De auto’s zijn oud en onveilig, of er zijn aanvullende verzekeringen die samen hoger zijn dan de kale huurprijs. Vaak is het een combinatie van dit soort factoren. Wie echt nog ter plaatse een auto wil huren, kan het beste bij zijn hostess aankloppen voor advies.

6. Huur niet te klein
Size matters. Ook bij huurauto’s. Niets is zo vervelend dan wanneer je met vier volwassenen vier koffers plus handbagage kwijt moet in de bagageruimte. Die blijkt vaak kleiner dan gedacht. Bekijk van tevoren hoeveel bagage je kwijt moet, zeker wanneer je de huurauto bij de luchthaven oppikt. Wanneer je de huurauto bij het hotel laat afleveren, is het wat anders. Maar nog steeds is een beetje extra ruimte handig. Vaak is het huren van een maatje groter niet veel duurder.

7. Inclusief alles
Let op autoverhuurders die all-in prijzen hanteren. Eigenlijk is ‘inclusief alles’ vaak de beste keus. Dan voorkom je op de bestemming de verkoop van aanvullende verzekeringen en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan, zoals te betalen extra kilometers of schade aan de auto die niet gedekt blijkt.

8. Express service
Sommige autoverhuurders hanteren een Express Service. De klant regelt vooraf zijn autohuur en hoeft bij aankomst niet nog eens in de rij te staan. De Express Service garandeert een snelle doorgang.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten