De beste tien tips voor een fietsvakantie in Zwitserland

De beste tien tips voor een fietsvakantie in Zwitserland

Inhoudsopgave

Voor zowel recreatieve fietsers, mountainbikers en amateurwielrenners als voor e-bikers: Zwitserland is een echt fietsland. Dit zomerseizoen wordt het fietsaanbod van het land in de schijnwerpers gezet, daarom tien fietstips voor je vakantie in Zwitserland.

1. Download de app van SchweizMobil

Met één muisklik de perfecte fietstocht in heel Zwitserland vinden: dat kan op het platform van SchweizMobil, waar honderden fietsroutes in alle richtingen op te vinden zijn. Reisverslagen, weerberichten, veiligheidstips en kaartmateriaal completeren het aanbod.

2. Overnacht in een Swiss Bike Hotel

Een afsluitbare ruimte om de fiets te stallen, schoonmaak- en reparatiemogelijkheden, een sportersontbijt, een lunchpakket en routetips van gelijkgestemden. Dit alles is mogelijk in de 84 Swiss Bike Hotels, die verspreid door heel Zwitserland te vinden zijn. Of je overnacht in een afgelegen berghut, een wellnesshotel, een stads- of familiehotel, de gecertifieerde Swiss Bike Hotels bieden de beste service voor de fietser en zijn fiets.

3. Neem je fiets mee in het openbaar vervoer

In Zwitserland staat het openbaar vervoer ook ten dienste van wandelaars en fietsers. Als het te steil wordt, biedt het perfect georganiseerde openbaar vervoer de helpende hand. Trein, postbus, boot en kabelbaan brengen je naar het startpunt van de route of pikken je bij het eindpunt weer op. Dankzij de dagkaart voor de fiets kunnen bikers hun fiets meenemen op de meeste treinen en postbussen.

4. Boek een compleet arrangement

Eurotrek organiseert actieve vakanties en biedt all-inclusive arrangementen aan op het fiets- en wandelroutenetwerk van SwitzerlandMobility, van routeplanning en hotelboeking tot fietshuur en bagagevervoer. Daarnaast is het mogelijk om transfers te boeken bij Eurotrek en is er tijdens de vakantie een servicenummer dat altijd gebeld kan worden wanneer dat nodig is.

5. Huur fietsmateriaal wanneer je wilt

Spontaan zin in biken? Huur het juiste materiaal online, via de app of rechtstreeks in een swissrent-shop. De keuze gaat van downhillfietsen via freeride- en crosscountr-modellen tot enduro-fietsen – plus beschermers, fietsaanhangers en andere fietsartikelen voor jong en oud.

6. Doe mee aan een evenement van Ride the Alps

Onder de naam ‘Ride the Alps’ vinden vanaf komende zomer verschillende evenementen plaats waarbij sommige Zwitserse Alpenpassen alleen geopend zijn voor fietsers. Bestaande en nieuwe fietsevenementen maken deel uit van ‘Ride the Alps’, zoals het geliefde Alpenbrevet rondom het Gotthardmassief en de uitdagende parcoursen van Chasing Cancellara, waarbij amateurwielrenners het opnemen tegen regerend Olympisch kampioen Fabian Cancellara. De locaties en de data van de evenementen staan op

7. Ga mountainbiken met een Swiss Cycling Guide

Op pad met een local: wie een bijzondere mountainbiketocht wil beleven in Zwitserland, neemt contact op met een door Swiss Cycling Guide opgeleide MTB-gids. Deze enthousiaste mountainbikers weten de mooiste trails te vinden en delen graag hun uitgebreide kennis over de beste techniek en de omgeving. Via een speciale zoekmachine op de website van Swiss Cycling Guide is het eenvoudig een gids te vinden in de regio naar keuze.

8. Neem de Victorinox BikeTool mee onderweg

Naast de wereldberoemde Zwitserse zakmessen ontwikkelt Victorinox telkens weer innovatieve producten, zoals de BikeTool. Dit gereedschap is zo’n 10 centimeter lang en heeft een gewicht van nog geen 98 gram. Toch biedt het 12 functies voor kleine reparaties aan de fiets.

9. Kom kijken naar de beste mountainbikers ter wereld (Lenzerheide, Graubünden)

Na drie edities van de UCI Mountainbike World Cup vindt het wereldkampioenschap mountainbike plaats in Lenzerheide, van 4 tot 9 september 2018. De sporters strijden om de medailles in de disciplines downhill en cross country (DH en XCO).

10. Laat je inspireren door de fietsverhalen op MySwitzerland.com

Gepassioneerde gastheren/-vrouwen, inwoners die dol zijn op fietsen en profs die hun insidertips met je delen: laat je inspireren door de 12 fietsverhalen op MySwitzerland.com. Het maakt niet uit of je een plezier- of sportfietser bent: in Zwitserland schrijft iedereen zijn eigen fietsverhaal.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten