Deze bezienswaardigheden mag je niet missen in Ierland

Dublin Bridge

Inhoudsopgave

Het land van Saint Patrick, Guinness, U2, de pot met goud, Ryanair en Riverdance. Maar ook het land van adembenemende natuur, de meest vriendelijke bevolking én een rijke culturele geschiedenis. Dat kan natuurlijk maar één land zijn; Ierland. Neem een kijkje in de steden, zoals: Dublin en Belfast.

Natuurschoon

Ierland is geroemd om zijn adembenemende natuurschoon. De Ierse bezienswaardigheid wordt gekenmerkt door zijn maandlandschappen.  Een van de bekendste hiervan is de Giant’s Causeway. Deze rotsformatie is gelegen aan de noordkust van Noord Ierland en telt circa 40.000 basaltzuilen. Dit immense landschap is 60 miljoen jaar geleden ontstaan door een vulkaan uitbarsting en staat vandaag de dag op de Werelderfgoedlijst. 

Ook de Burren is een van de bekendste bezienswaardigheden in Ierland. Dit Natuurfenomeen strekt zich uit over de westkust van Ierland en is zo’n 3,5 eeuw geleden ontstaan. Dit landschap wordt gevormd door een kalksteenformatie welke doorsneden wordt door stroompjes, grotten en meren. 

In het westen van Ierland vind je Connemara National Park. Dit park staat bekend om haar schilderachtige bergen, uitgestrekte moerassen, heidevelden, graslanden en bossen. Vanaf de 400 meter hoge Diamond Hill kijk je uit op de afgelegen eilanden Inishbofin, Inishturk en Inishshark. In dit park leeft een groot aantal wilde dieren zoals de Connemara pony’s en herten, maar de grootste trost van die park zijn waarschijnlijk de vele verschillende vogelsoorten die hier hun thuis vinden. 

“De Tombe” in de Burren, Ierland.

Dublin

Ierland is ook zeer geschikt voor liefhebbers van stedentrips. De hoofdstad van Ierland, Dublin, is namelijk van alle markten thuis. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bekende musea zoals het Iers Nationaal Museum en het Museum voor Moderne Kunst. Bierliefhebbers mogen een bezoek aan het Guinness Storehouse niet overslaan. In dit museum krijgt de bezoeker een kijkje in het brouwproces van Ierlands belangrijkste exportproduct, waarna hij donkere bier natuurlijk zelf ook kan proeven. 

De meest bekende bezienswaardigheid van Dublin is wellicht de St. Patrick Cathedral, welke gratis te bezoeken is. Het verhaal gaat dat op deze plek de eerste Ieren tot het christendom bekeerd werden door St. Patrick. 

Het Ierse volk staat bekend als één van de vriendelijkste ter wereld. Wie een bezoek brengt aan Dublin zal op zijn minst een avond in een Ierse pub moeten doorbrengen met locals, om zo de unieke sfeer van Ierse gezelligheid, passie en muziek te proeven. 

Een citytrip naar Dublin is zeer goed te combineren met een uitstapje naar een van de nabijgelegen steden. Zo is het vijftien kilometer verder gelegen vissersdorpje Howth gemakkelijk te bereiken per metro. Deze stad leent zich uitermate goed voor een wandeling langs de rotsachtige kust en het kasteel, waarna men kan bijkomen in een van de visrestaurantjes. Daarnaast zijn ook de badplaats Bray en het mysterieuze plaats Glendalough makkelijk te bereiken vanuit Dublin.

Cork

Minder bekend, maar daar daarom zeker niet minder de moeite waard, is Ierlands tweede stad Cork. Deze charmante stad is te vinden in het zuiden van Ierland. De stad is compact gebouwd waardoor alle bezienswaardigheden in de stad goed bereikbaar zijn te voet. Daarnaast kun je in deze stad op veel plaatsen een fiets huren. De bekendste toeristische trekpleisters van Cork zijn de St. Mary’s Cathedral, welke bekend staat als de kathedraal van de rooms-katholieken, en de Finbarre’s Cathedral, de kathedraal voor de protestanten. 

Voor wie van een mooie natuur houdt, is Cork zeker een aanrader. De stad kent een heuvelachtig achterland met rivieren, valleien, zandstenen en een uitgestrekte kustlijn.

Belfast

Belfast is de hoofdstad van Noord Ierland. Deze stad ligt aan de monding van de rivier Lagan en telt 280.000 inwoners. De stad heeft veel te lijden gehad onder de conflicten tussen de katholieken en protestanten. Inmiddels is de rust wedergekeerd en bruist de stad als nooit tevoren. 

Het beroemdste schip uit de geschiedenis, de Titanic, vertrok meer dan een Eeuw geleden vanuit Belfast. Vandaag de dag zijn de sporen van de Titanic nog goed vindbaar. Een bezoek aan ‘Titanic Belfast’ is dan ook zeker aan te raden. In dit museum komt men alles te weten over het ontstaan en de constructie van het schip, evenals de overtocht naar de Verenigde Staten. Wie een indruk wil krijgen van de bouw van het immens grote schip kan een bezoek brengen aan het Titanic Dock & Pump House. 

Belfast is ook op culinair gebied goed vertegenwoordigd. De stad kent vele restaurantjes die er bekend om staan met lokale ingrediënten te werken. 

Belfast wordt vanuit Nederland aangevlogen en is daardoor snel en makkelijk bereikbaar.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten