Cambodja: religie, historie en zoveel meer

Cambodja: religie, historie en zoveel meer

Inhoudsopgave

Cambodja kent het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, de tempel Angkor Wat, en bijzondere historische bezienswaardigheden, zoals de Killing Fields. Maar religie en historie is niet het enige wat Cambodja te bieden heeft, wat dacht je van de talloze mooie stranden?

Ten westen van Vietnam ligt Cambodja. Cambodja was ooit een van de meest welvarende landen in de regio, maar ruim twintig jaar burgeroorlog, waaronder een zeer destructief regime van 1975 tot 1979, heeft veel schade aangericht. Sinds 1998 is het land politiek stabiel en sindsdien is het toerisme de snelst groeiende sector in Cambodja. Angkor is een archeologisch park dat restanten bevat van het Khmer rijk en is ongeveer 400 vierkante kilometer groot.

Van de negende tot de vijftiende eeuw stonden hier de hoofdsteden van het Khmer rijk en wordt op het moment bewoond door de inwoners van Angkor. Er staat nog steeds de beroemde tempel ‘Angkor Wat’ en ‘Angkor Thom.’ Angkor Wat staat ook op de kandidatenlijst voor het achtste wereldwonder, een lijst dat onofficiële titels geeft aan gebouwen of plaatsen die vergelijkbaar zijn met de zeven wereldwonderen. De tempel is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Er zijn verschillende theorieën over hoe de tempel is gebouwd. Sommigen denken dat er kanalen zijn gegraven en via het water de stenen hebben getransporteerd. Andere mensen denken dat de stenen getransporteerd werden met het behulp van olifanten.

In Angkor Wat werd Indiana Jones en Tomb Raider gefilmd waarna de plek een hotspot is voor filmtoeristen. De tempel Angkor Wat staat ook op de vlag van Cambodja. Sinds 1992 behoort de provincie Angkor tot de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook is het tempelcomplex ‘Preah Vihear’ in 2008 toegevoegd aan de lijst. Dit is een hindoeïstische tempel die gewijd is aan de god Shiva en ligt op de grens van Cambodja en Thailand. De architectuur is aangepast aan de omgeving en heeft een religieuze functie. Het zijn een serie heiligdommen die aan elkaar verbonden worden.

Massagraven
In Cambodja liggen ongeveer 400 Killing Fields. Dit zijn velden met massagraven waarin overblijfselen liggen van mensen die vermoord zijn onder het bewind van Pol Pot. De bekendste ligt in het memorial park, dichtbij Phon Penh. Tijdens het bewind werden de mensen vaak tegen bomen aangeslagen om kogels te besparen. Zelf in de paden rond de killing fields kan men nog menselijk botten zien. Ook is een genocide museum bij memorial park. Van 1975 tot 1979 heeft het leger van Pol Pot 1.700.000 van zijn eigen mensen vermoord.

Waterfestival

Het waterfestival in Cambodja, ook wel Bon Om Touk genoemd is het grootste festival in het land. Tijdens dit festival wordt gevierd dat het water van de Tonle Sap rivier van richting verandert. Dit gebeurt twee keer per jaar, doordat het regenseizoen het water naar de Mekong rivier duwt en tijdens het droogteseizoen komt dit water weer terug. Het festival duurt drie dagen en wordt eind november gehouden. Op sommige plaatsen worden bootraces gehouden in lange drakenboten waar wel 30 mensen op kunnen. De stad Phnom Penh trekt massa’s mensen die naar de bootraces willen kijken. In de stad zijn tijdens het festival ongeveer twee keer zoveel mensen dan normaal. Toeristen moeten wel uitkijken voor zakkenrollers tijdens het evenement.

Daarnaast heeft Cambodja geen tekort aan mooie stranden. In vergelijking met buurland Thailand zijn de stranden in Cambodja stukken rustiger en ongerepter. Een van de bekendste badplaatsen is Sihanoukville, ook wel bekend als Kampong Som. Deze havenstad ligt aan de Golf van Thailand. Reizigers kunnen hier genieten van witte zandstranden en de omliggende tropische eilanden. Het is daarbij ook een uitermate geschikte plek om te duiken.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten