Verantwoord op reis dankzij conservation travel

Verantwoord op reis dankzij conservation travel

Inhoudsopgave

Hoe geweldig reizen ook is, de impact die het heeft op mens en natuur is vaak niet even positief. Misschien heb jij je daarom ooit afgevraagd hoe je verantwoordelijker kunt reizen. Conservation Travel kan een antwoord zijn. En met deze manier van reizen kun je meer kanten op dan je wellicht denkt, ook met het hele gezin!

Conservation Travel is een manier van duurzaam reizen waarbij het geld dat jij aan jouw reis uitgeeft, wordt geïnvesteerd in de bescherming van de natuur en wildlife, en de verbetering van de leefomstandigheden van de locals op jouw bestemming. Dit kun je al doen door er simpelweg heen te reizen, maar mocht je een extra positieve impact willen maken dan is het ook mogelijk om ter plaatse een project te bezoeken. Zoals met onderzoekers mee te lopen of een specifiek doel te sponsoren.

Wildlife bescherming

Voorbeelden projecten

Neem bijvoorbeeld en kijkje achter de schermen bij African Parks, dat zich inzet voor de wildlife bescherming in Afrika. Tijdens zo’n conservation beleving kun je zien hoe zowel de betrokkenheid van de lokale bevolking als het toerisme hier een positieve bijdrage aan levert. Een beleving die speciaal bedacht is voor reizigers die naast een interesse voor safari’s ook een hart voor conservation hebben.

Of ga een week lang het veld in om meer te leren over de bescherming van indrukwekkende carnivoren, zoals de leeuw, hyena, luipaard en wilde hond. Dit kan in de Luangwa Vallei, dat officieel is uitgeroepen tot het gebied in Zambia met de grootste populatie Afrikaanse wilde honden. Onder meer dankzij het werk van het Zambian Carnivore Programme, dat al jaren onderzoek doet naar alle grote roofdieren in het land. Eén keer per jaar krijgen gasten de kans om zich onder te dompelen in dit fantastische werk.

Ook kunnen reizigers onderzoekers meehelpen in Antarctica. Of steun de Amazone door een jaguarexpeditie te maken in Brazilië, de opbrengsten hiervan gaan onder meer naar onderwijs over natuur en wildlife voor kinderen in de lokale gemeenschappen. Het zijn maar een aantal voorbeelden van luxe reizen met bijbehorende projecten waaraan je kunt deelnemen om met jouw reis het verschil te maken voor behoud van mens en natuur.

Familiereis

Met het hele gezin

En het mooie is, dat een dergelijke reis ook erg geschikt kan zijn als familiereis. Bijvoorbeeld door middel van de familiereizen van Thika Travel, die geheel aangepast zijn op gezinnen en er bovendien op gericht zijn om bijzondere ervaringen op onvergetelijke plekken te verzorgen. Ontdek samen de Peruaanse Incacultuur of duik samen het Costa Ricaanse regenwoud in. Bij het Manuel Antonio National Park op Costa Rica kun je als gezin kennis maken met een wel heel bijzonder duurzaamheidsproject. Twee negenjarige meisjes hebben hier namelijk het Kids Saving the Rainforest project opgezet, ter bescherming van het regenwoud en de dierenpopulatie.

Maar ook op een bestemming als Argentinië, die op het eerste gezicht misschien niet een familiebestemming lijkt, zijn er talloze mogelijkheden voor reizigers met kinderen. Van een voetbalmiddag in Buenos Aires tot fietsen bij de watervallen van Iguazú. En dat allemaal in accommodaties die speciaal zijn geselecteerd voor families met kinderen. Een dergelijke reis is niet alleen een memorabele ervaring, het is eveneens een mooie kans om met het hele gezin duurzaam te reizen en bewuster te worden van hoe ons (reis)gedrag de aarde beïnvloedt.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten