Costa de la Luz: waar de zon haast het hele jaar schijnt

Costa de la Luz: waar de zon haast het hele jaar schijnt

Inhoudsopgave

Ben je ooit aan de Costa de la Luz geweest? De Spaanse kuststrook met de naam ‘kust van het licht’ is onder Spanjaarden al jaren een geliefd kustoord en dat heeft een reden. Kom heerlijk tot rust, ontspan en geniet hier van de zon die vrijwel het hele jaar door schijnt.

De Costa de la Luz loopt langs twee provincies: Huelva en Cádiz, waarvan de gelijknamige hoofdstad Cádiz volgens sommigen één van de oudste steden in Europa is. Vanuit de stad Palos de la Frontera in Huelva zou zelfs ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus voor het eerst zijn uitgevaren om uiteindelijk Amerika te ontdekken. Palos de la Frontera vormt daarmee één van de zogenaamde Lugares Colombinos, routes langs de belangrijkste plaatsen die Christopher Columbus aandeed tijdens zijn eerste ontdekkingsreis. Later zou hij zijn tweede ontdekkingsreis vanaf Cádiz gestart zijn.

Strand in overvloed
De Costa de la Luz is met maar liefst 3.000 zonuren per jaar de perfecte bestemming voor een strandvakantie. De stranden in Cadiz variëren van paradijselijk en bijna ongerept, in gebieden zoals Conil, Barbate en Tarifa, tot gezinsstranden die dicht bij de stad liggen, zoals in Cadiz en Chiclana. De kust in Huelva bestaat uit meer dan 120 kilometer strand, dat zich goed leent voor idyllische plaatjes van uitgestrekte zandduinen en pijnboombossen die tot aan de zee reiken. Enkele van de bekendste stranden zijn onder andere die van Mazagón, die van Matalascañas en het ruwe strand in het beschermde natuurgebied van Rompido. Tegenover Doñana National Park, op het strand van Sanlucar de Barrameda, vinden elk jaar in augustus de traditionele paardenraces plaats. Deze races zijn uitgeroepen tot Internationaal Toeristisch Belang en zijn vooral bijzonder vanwege de locatie met uitzicht op zowel de Atlantische Oceaan als het nationale park.

Adembenemende natuur
Zoek je tijdens jouw vakantie toevlucht in de natuur? Dan is het nationale park van Doñana ook zeker aan te raden. Het park is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en vormt één van de belangrijkste biosfeerreservaten in Europa. Het natuurreservaat bevindt zich voor een groot deel in de provincie Huelva en bestaat uit zo’n 50.700 hectare. Dit gebied, waar de Guadalquivir rivier doorheen stroomt, wordt afgewisseld door moerasgebieden met talloze riviertjes, maar ook droge struikgewassen, pijnboombossen en zelfs witte zandduinen. De diversiteit van de flora in dit park is te danken aan de verschillende ecosystemen die er aanwezig zijn. Ook dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Andalusische natuurgebied. Zo kun je de duizenden trekvogels observeren die hier elk jaar nestelen. In dit gebied leven ook bedreigde diersoorten zoals de Iberische lynx en de steenarend. Je kunt Doñana National Park op allerlei manieren bezoeken. Doe dit bijvoorbeeld te paard, bevaar het gebied per boot of maak een flinke hike-excursie. Beleef de rustgevende Zuid-Spaanse natuur en ontdek de natuurlijke pracht en praal van dit stukje aardse rijkdom.

Paradijs voor surfers
Naast de eindeloze zandstranden en unieke natuur, heeft de Costa de la Luz de ideale windsterkte. Vooral de stranden van Tarifa, in de provincie Cadiz, trekken duizenden surffanaten uit allerlei verschillende landen, die komen windsurfen en kitesurfen. Tarifa is dan ook hét decor van verschillende Wereldkampioenschappen. Honderden felgekleurde zeilen en vliegers lijken boven het water te zweven. Maak een wandeling langs de stranden van Valdevaqueros en Los Lances en geniet van het spektakel. Andere sporten met een lange traditie in de omgeving zijn duiken en onderwatervissen, in wateren rond Chipiona, Chiclana de la Frontera, Puerto de Santa María en de Baai van Bolonia, waar ook de ruïnes van de oude Romeinse stad Baelo Claudia liggen.

Golfen aan het strand
De regio Andalusië staat bekend om zijn prachtige golfbanen aan zee. Dit in combinatie met het bijna altijd zonnige weer, maakt van de Costa de la Luz een heerlijke plek om te golfen. Wil je leren golfen? Ook dat is geen probleem, want op korte afstand vind je een aantal zeer gevarieerde golfbanen. Zo liggen tussen La Linea en Sotogrande op twintig kilometer afstand zeven verschillende golfbanen. Daarmee zit er voor iedereen wel een geschikte baan tussen en geniet je gegarandeerd van spectaculaire uitzichten over de Atlantische Oceaan. Bovendien beschikt dit gebied over wereldberoemde faciliteiten waar vooraanstaande toernooien zijn gehouden, zoals de Ryder Cup.

Genieten van de lokale keuken
Tijdens een vakantie aan de Costa de la Luz mag je de Andalusische gastronomie natuurlijk niet overslaan. De keuken van deze kusstreek is eenvoudig en gebaseerd op eeuwenoude tradities, maar daardoor niet minder lekker. Proef van de meest verse schaaldieren en gebakken vis. Combineer eindeloos lokale producten en algemene Andalusische lekkernijen, zoals de Iberische ham, de ‘pescaíto frito’, of gebakken visjes, schelp- en schaaldieren. Voor de wijn moet je in Jerez zijn, deze stad is bekroond tot hoofdstad van de wijn in de provincie Cádiz. Grijp vooral de kans aan om het plaatsje te bezoeken en de rijke verscheidenheid aan wijnen te proeven.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten