Cusco viert de winterzon tijdens Inti Raymi

Cusco viert de winterzon tijdens Inti Raymi

Inhoudsopgave

Waar wij in Nederland toeleven naar de zomer, viert Peru de komst van de winter. In Cusco vindt jaarlijks het grootste Fiesta del Sol plaats, op de manier zoals de Inca’s dat eeuwen geleden al deden. Toeristen van over de hele wereld reizen naar Peru om op 24 juni dit bijzondere Inti Raymi-feest mee te vieren.

Wat wordt er gevierd?

Jaarlijks eren Peruvianen op 24 juni de hoogste god van het Inca-rijk: de zonnegod. De Inca’s noemden deze god (in het Quechua) Inti. In de 15e eeuw begon Inca-heerser Pachacuti met het festival en werd het een religieus-culturele traditie die elke winterwende werd gevierd, volledig ter ere van de zon. Hiermee werd tevens het nieuwe Inca-jaar ingeluid. In de koloniale tijd was Inti Raymi vieren verboden, dus het duurde meer dan 400 jaar voordat Cusco het feest weer kon oppakken. In 1944 vond de eerste editie weer plaats, met uiteraard wel wat hedendaagse aanpassingen. De 75e jubileumeditie belooft dit jaar extra bijzonder te worden.

Wat kun je verwachten?

De kortste dag van het jaar viert de bevolking groots. Denk aan muziek, dans, processies, kleurrijke kostuums en lekker eten. Bij de indrukwekkende ceremonies zijn meer dan 700 acteurs betrokken. Snap je de rituelen niet allemaal, dan is ook de geweldige kleding al een goede reden om hier bij te zijn.

De officiële vieringen van Inti Raymi vinden plaats op drie locaties in Cusco: Coricancha, Plaza de Armas en Saqsaywaman. Coricancha (het gouden hek) was in de Inca-tijd de belangrijkste tempel gewijd aan de zon. Op het Plaza de Armas, midden in het centrum, vinden de ceremonies plaats op een speciaal podium. Saqsaywaman tenslotte, is het indrukwekkende archeologische centrum op 3555 meter hoogte, zo’n kilometer buiten de stad, waar de processie eindigt en de belangrijkste ceremonies plaatsvinden.

Nieuw: digitaal en plastic detox

Naast het ‘zonnefeest’ zijn er nog diverse andere feesten in juni, waar naar verwachting in totaal meer dan 200.000 toeristen naartoe komen. De Fiestas del Cusco zijn dit jaar voor het eerst volledig ‘smart’. Zo is er een tweetalige app ontwikkeld waarop je informatie vindt over alle feesten. Daarnaast wordt het publiek vanaf nu actief gestimuleerd om hun hoeveelheid afval te verminderen. Tijdens Inti Raymi is het gebruik van wegwerpplastic zelfs verboden. Normaal gesproken produceren bezoekers tijdens deze periode dagelijks zo’n 40 ton extra afval. Dit jaar probeert men, als onderdeel van de ‘Peru Clean–Cuzco Clean’ campagne, opgezet door het Ministerie van Milieu en de Gemeente Cusco, de ecologische voetafdruk van de feesten in Cusco aanzienlijk te verkleinen.

Tickets

Inti Raymi is één van de indrukwekkendste festivals in Peru, dus vier het feest in Cusco mee! De festiviteiten bij Coricancha en op het Plaza de Armas zijn gratis bij te wonen. In Saqsaywaman zijn tribunes aanwezig waarvoor je een kaartje moet kopen. Ticketprijzen variëren van $110 tot $160 (kinderen en gidsen $55-$80), te boeken via www.emufec.gob.pe. Ook in de rest van Cusco kun je natuurlijk gratis meefeesten. Ben je in juni niet in Peru? Geen nood, tijdens dit jubileumjaar zijn nog tot december talloze artistieke en culturele festiviteiten in Cusco. Ga hiervoor naar www.peru.travel/where-to-go/cusco.

Bekijk hier onze top 10 winterbestemmingen voor een winterzonvakantie.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten