De natuurwonderen van IJsland

De natuurwonderen van IJsland

Inhoudsopgave

IJsland is niet een bestemming, maar een avontuur. Bezoekers staan versteld van de prachtige natuur en de schoonheid van het ruige landschap. IJsland biedt je dan ook een ruime keuze aan natuurschoon, wanneer je het land ook bezoekt.

IJsland staat bekend als het land van de extremen: de contrasten in het landschap tussen water en vuur maken de natuur van IJsland tot een spectaculaire bezienswaardigheid. Van de grootste gletsjers van Europa tot de meest actieve vulkanen ter wereld. IJsland is tweeënhalf keer groter dan Nederland, maar met slechts 330.000 inwoners het dunbevolktste land van Europa. De zomers zijn verbazend warm, rijk en groen. De dagen worden steeds langer, tot midzomer, wanneer de zon nét de horizon raakt maar nooit echt onder gaat. In de winter kun je de verbazende groene, blauwe, gele en roze lichtgolven van het noorderlicht in de nachtelijke hemel bewonderen en het is minder koud dan je zou denken.

Nationale parken
IJsland telt drie nationale parken: Snæfellsjökull, Þingvellir en Vatnajökull. De eerstgenoemde ligt op het schiereiland Snæfellsnes en middenin het park ligt de vulkaan Snæfellsjökull die een hoogte van 1.446 meter heeft en wordt bedekt door een ijskap. Op het schiereiland vind je ook kliffen, watervallen, lavavelden, kouden en warme waterbronnen. Þingvellir bestaat uit een zes kilometer brede en veertig kilometer lange verzakking die de geologische grens vormt tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Historisch gezien is deze plek voor de IJslanders van belang, omdat van 930 tot 1798 de volksvertegenwoordiging hier jaarlijks bijeenkwam. Tegenwoordig geldt het als ontmoetingsplek voor het vieren van bijzondere gebeurtenissen, zoals het duizendjarig bestaan van de IJslandse kolonisatie in 1974. In Vatnajökull bevindt zich de grootste gletsjer van het land met een oppervlakte van 8.400 vierkante kilometer is het de op één na grootste van Europa.

Lavaspugend
Vulkanen horen bij het IJslandse leven, gemiddeld zijn er op IJsland iedere vijf jaar vulkanische uitbarstingen. Sinds de middeleeuwen is een derde van de lava die de aarde bedekt afkomstig uit IJsland. Dezelfde geologische activiteit is ook verantwoordelijk voor een aantal van de meest aangrijpende stukken natuur in IJsland. De berglandschappen, de zwarte lavavelden en de thermische baden en geisers zijn het resultaat van het continu samenspel van vulkanische activiteit en natuurlijke elementen.

Aurora Borealis, ook wel Noorderlicht, boven Þingvellir National Park, IJsland

Natuurfenomeen
De extreem donkere IJslandse winter heeft een aantal lichtpuntjes, tussen september en april wordt het eiland getrakteerd op een geweldige natuurlijke lichtshow: de aurora borealis. Dit fenomeen, dat zijn naam te danken heeft aan de Romeinse godin van de dageraad Aurora en de Griekse naam voor de noordenwind Boreas, wordt ook wel het Noorderlicht genoemd. Het Noorderlicht verschijnt als deeltjes van de zon vrijkomen bij zonne-explosies. Als deze deeltjes in aanraking komen met de atmosfeer van het magnetisch veld van de aarde komt er energie vrij en wordt de hemel kleurrijk verlicht. Het Noorderlicht verschijnt hoog boven het oppervlak van de aarde, waar de atmosfeer extreem ijl is, op een hoogte van 100-250 kilometer.

Tijdens heldere winternachten worden er vele sightseeingexcursies georganiseerd rondom dit spectaculaire – maar onvoorspelbare – natuurlijke fenomeen. De ideale locatie om het te zien kan variëren, maar excursieleiders weten precies hoe ze op het licht moeten jagen, door locaties te vinden waar de condities het beste zijn om het licht die nacht te zien. Het Noorderlicht kan ook vanuit de stad worden gezien, op koude winternachten verspreidt het nieuws zich snel onder de plaatselijke bewoners en trekken zij eropuit om dit wonder te bekijken.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten