Denemarken opent grenzen: bezoek deze 5 highlights

Denemarken opent grenzen: bezoek deze 5 highlights

Inhoudsopgave

Denemarken heropent vanaf 27 juni zijn grenzen weer voor de meeste EU-burgers. Laat dat een mooie reden zijn om in te zoemen op de highlights van dit land, dat zich kenmerkt door vlakke landschappen, gevarieerde natuur en tal van historische bezienswaardigheden.

1. Kastelen in Noord-Seeland

In Noord-Seeland vind je drie prachtige kastelen, waar koningen hun macht en rijkdom aan iedereen lieten zien. Daarom wordt deze regio ook wel Royal North Sealand genoemd. Kasteel Kronborg is een van de mooiste renaissancekastelen van Noord-Europa. Het is wereldberoemd als het kasteel van Hamlet en Shakespeare en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Frederiksborg-kasteel, het grootste van Scandinavië, is schilderachtig gelegen in het midden van het kasteelmeer in Hillerød. Dit unieke renaissancekasteel werd gebouwd door Christian IV in het eerste decennium van de 17e eeuw. Het weelderige kasteel is rijk aan details en indrukwekkend handwerk. Ervaar tijdens een bezoek de pracht en praal van vroeger.

Fredensborg Palace is de meest gebruikte residentie. Het prachtige 18e-eeuwse barokke paleis werd gebouwd als jachtpaleis voor Frederik IV en is tegenwoordig vaak het decor voor grote officiële staatsbezoeken en familie-evenementen in de koninklijke familie.

2. Rubjerg Knude vuurtoren

De Rubjerg Knude-vuurtoren werd gebouwd in 1900 en het licht was op 27 december van dat jaar. Door de jaren heen oefende de duinen hun macht over het landschap uit, waardoor het licht van de vuurtoren op een gegeven moment werd bedekt en deze voor het laatste op 1 augustus 1968 scheen. In 1980 opende het Historisch Museum Vendsyssel haar deuren als ‘zandverstuivingsmuseum’ dat het verhaal van de vuurtoren, de strijd tegen de natuur en de omringende zandduin zou vertellen.

Ironisch genoeg maakte het museum geen kans tegen het zand en in 1992 werd het gesloten en werden de gebouwen verzwolgen door het zand. Op ‘Strandfogedgården’, een paar kilometer verderop, vind je tegenwoordig een interactief belevingscentrum dat de natuur en culturele geschiedenis van de vuurtoren en de zandduin verenigt. Leer over de tijd voor de vuurtoren, met Vikingen en de golven van de ijszee die tegen de kliffen beukten.

Denemarken opent grenzen: bezoek deze 5 highlights
Rubjerg Knude

3. ‘Herontdekte’ brug in Horsens

Deze unieke bezienswaardigheid was 85 jaar lang verborgen in een damstructuur. In 2014 werd de brug blootgelegd en in zijn oude glorie hersteld, en vandaag is het een prachtig gezicht en een geweldige ervaring. Vandaag staat ‘The Uncovered Bridge’ als een symbool van prachtige industriële techniek. De rode stalen relingbrug was de hoogste spoorbrug in de Scandinavische landen toen deze werd gebouwd.

Tegenwoordig is het bedekt met een houten loopbrug zodat bezoekers de brug te voet of op de fiets kunnen oversteken en kunnen genieten van het uitzicht over de natuur aan de rivier Gudenå. Er zijn uitstekende parkeermogelijkheden bij de brug die de brullende rivier Gudenå oversteekt (Vestbirkvej 2, Brædstrup). Onder de brug aan de waterkant staan tafels en banken, ideaal als je hier even wilt neerstrijken voor een picknick bijvoorbeeld.

4. Kliffen van Zuid-Seeland

Op zo’n 2 uur rijden ten zuiden van Kopenhagen ligt Møns Klint. Deze adembenemende witte kliffen op Møn mogen niet op je lijstje ontbreken als je naar Denemarken reist. Maak bijvoorbeeld een ontspannen wandeling langs de kliffen of in de bossen bovenop de kliffen, verzamel fossielen en geniet van de mooie omgeving. Hier kun je bovendien genieten van de ‘dark sky’, een compleet donkere hemel met prachtig schitterende sterren. Die te danken is aan de afwezigheid van lichtvervuiling. In het GeoCenter Møns Klint leer je meer over de natuur in Denemarken.

Denemarken opent grenzen: bezoek deze 5 highlights
Mons Klint

5. Natuur in Hvide Sande

Tussen de Noordzee en het Ringkøbing Fjord, aan de westkust van Jutland, ligt Hvide Sande. Dit natuurgebied wordt omgeven door uitgestrekte strandweiden en meren die samen een uniek stukje natuur vormen. In Hvide Sande zijn er ook een heleboel buitenactiviteiten te ondernemen zoals fietsen en surfen. Hvide Sande mag je daarom zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan Denemarken.

Ga voor actief en kleinschalig met SNP Natuurreizen en ontdek het beste van de natuur in Denemarken!

Ook naar Kopenhagen? Hier vind je 7 leuke, gratis activiteiten in de stad!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten