Eerste toeristische trein op zonne-energie naar Peru

Inhoudsopgave

Een reis door Zuid-Amerika wordt binnenkort nog makkelijker, mooier én milieuvriendelijker. Later dit jaar start namelijk de eerste toeristentrein op zonne-energie, die zal rijden van Argentinië, via Bolivia, naar de plaats Cusco in Peru. Daarna wordt het traject nog verder doorgetrokken naar het wereldwonder Machu Picchu, waardoor je volledig ontspannen én ‘groen’ kunt uitstappen bij het hoogtepunt van je reis.

De bouw van de nieuwe ‘Tren de la Quebrada’ begon ruim een jaar geleden. Een zeer bijzonder vervoersmiddel is in de maak, want dit wordt de allereerste toeristische trein in Zuid-Amerika – en de tweede ter wereld – die volledig rijdt op zonne-energie. Reizigers die een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk willen achterlaten, kunnen daarom in de toekomst kiezen voor deze unieke ‘zonnetrein’.

De mooiste route naar Machu Picchu
Het eerste traject van 20 kilometer zal al in augustus worden afgerond, waarna er verder wordt gebouwd aan de spoorlijn naar Bolivia, om uiteindelijk het Peruaanse Cusco te bereiken. Het is nog niet duidelijk wanneer de opening van het complete traject precies zal zijn, maar zeker is dat het eindstation Machu Picchu wordt. De nieuwe trein zal beginnen met een capaciteit van 240 passagiers, later worden eventueel meer wagons toegevoegd. De trein is specifiek bedoeld voor toeristen en zal de mooiste route door het landschap nemen, vandaar dat hij niet veel harder dan 30 km/u zal rijden. Zo kunnen reizigers onderweg optimaal van het prachtige uitzicht genieten.

Met de trein in Peru
Voor reizigers zijn er enkele adembenemende trajecten door de meest unieke landschappen van Peru. Het is dus zeker de moeite waard een (internationale) vlucht of lange busrit eens te vervangen door een treinreis:

  • De bekendste route is die van Cusco naar Machu Picchu (Aguas Calientes). Dit is een schitterend alternatief voor de stevige wandeling of bustocht naar de Inca-citadel (de bustocht leidt niet tot de citadel). Zowel PeruRail als IncaRail rijdt deze route in zo’n 3,5 uur. Deze treinen rijden overigens niet op zonne-energie.
  • Daarnaast gaat er vanuit Cusco een trein van PeruRail naar het zuiden, met als eindbestemming Puno aan het Titicacameer (duurt 10 uur).
  • Wie vanaf daar verder wil reizen naar de ‘White City’, kan weer instappen op de Andean Explorer, de eerste luxe trein van Zuid-Amerika naar Arequipa, de tweede stad van Peru (ca. 4,5 uur).
  • Misschien wel de mooiste spoorlijn van het land, gaat van hoofdstad Lima naar Huancayo. Je rijdt ruim 12 uur lang door vele tunnels, over bruggen, door de Andes tot een hoogte van ruim 4700 meter (april-november, ver vooruit reserveren bij Ferrocarril Central Andino).
  • Tenslotte is er een spoorlijntje in het uiterste zuiden, tussen Tacna in Peru en Arica in Chili. Deze toeristische rit met grensovergang duurt ruim een uur (tickets alleen ter plaatse te koop).
Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten