Erop uit in de wildernis op de Dominicaanse Republiek

Erop uit in de wildernis op de Dominicaanse Republiek

Inhoudsopgave

Voor watersporters, zonaanbidders en strandliefhebbers is de Dominicaanse Republiek een waar paradijs. Maar voor wie liever een avontuurlijke vakantie wil, heeft dit eiland net zoveel te bieden. Laat de Freek Vonk in je los en ga erop uit in de Caribische wildernis.

Bloemen en bomen
Het eiland kent 6.000 verschillende soorten planten, waarvan 2.050 alleen te vinden op de Dominicaanse Republiek. De meest gewaardeerde soort is de exotische Pereskia quisqueyana of Rosa de Bayahibe, de nationale bloem van het land. Het is een zeldzame cactus met bladeren. De bloem zelf is roze en 100 procent afkomstig uit het Bayahibe-gebied. De nationale boom van de Dominicaanse Republiek is de caoba of mahonie. Maar er zijn talloze andere soorten, zoals de ceiba, de West-Indische ceder, de kalebasboom en natuurlijk verschillende tropische palmbomen (een Afrikaans nalatenschap) die de kusten en heuvels van het eiland sieren.

De koninklijke palm is symbolisch voor het eiland en heeft zelfs een plek op de Dominicaanse vlag. Een andere veel voorkomende soort is de kokospalm. In de zomer vind je flamboyante felrode bomen langs wegen en velden. In de hooggelegen steden in het midden van de Dominicaanse Republiek staan Creoolse dennenbomen in overvloed, passend bij het koelere klimaat. De beste manier om de rijke en diverse natuur van het eiland op één plek te ervaren, is door een van de nationale parken te bezoeken.

Zeedieren
De 1.600 kilometer lange kustlijn en eilanden voor de kust van de Dominicaanse Republiek, maken van de Caribische en Atlantische wateren de ideale omgeving voor zoogdieren. Afgezien van de beroemde bultruggen van Samaná leven er ook veel zeekoeien en schildpadden. De bedreigde West-Indische lamantijn leeft vooral in lagunes aan de noordkust, waarvan het grootste aantal zich verschuilt in de beschermde lagune bij Estero Hondo Marine Mammal Sanctuary.

Op het eiland Saona vind je vier soorten schildpadden: de Careta Careta, de groene zeeschildpad, lederschildpad en karetschildpad. Ze broeden op de ongerepte stranden van het eiland, maar ook in het zuidwesten van Dominicaanse Republiek in de wateren van Jaragua National Park. Koraalriffen zijn aanwezig, maar vele worden beschermd tegen de schade van massatoerisme. De meest ongerepte koraalformatie ligt voor de kust van Montecristi, maar er zijn ook prachtige koralen te zien rond de eilanden Cayo Arena, Saona, Catalina en voor de noordkust van Samaná.

Krokodillen en leguanen
In Lago Enriquillo, een zoutwatermeer in het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek, leven en paren met uitsterven bedreigde Amerikaanse krokodillensoorten. Ondanks het stijgende waterpeil, blijven de reptielen hier in de zomer eieren leggen, waardoor het een van de weinige meren ter wereld is met een hoge concentratie krokodillen. Een boottocht op Lago Enriquillo in de zomer maken, is een geweldige ervaring. De krokodillen liggen in grote aantallen langs de kust. Daarnaast is de zuidwestkust ook de thuisbasis van de grootste aantallen leguanen op het eiland. Je hebt de meeste kans om ze te spotten wanneer je door het droge, hete Pedernales-gebied rijdt. De neushoornleguaan en ringstaartleguaan zijn in overvloed aanwezig in het beschermde Lago Enriquillo-park en in het nationale park Jaragua.

Vogels
De reputatie van de Dominicaanse Republiek onder vogelaars wordt elk jaar beter en zo gek is dat niet met driehonderd vogelsoorten, waarvan 32 alleen op dit eiland te vinden zijn. Als je een palmtapuit bij zijn nest ziet, kijk dan of zijn buurman in de buurt is; de bedreigde, endemische Ridgway’s Hawk of Gavilán de la Hispaniola bouwt graag zijn huis direct boven de nationale vogel. De beste plekken om vogels te spotten zijn Sierra de Bahoruco, Nationaal park Los Haitises, Nationaal park Jaragua, Lago Enriquillo National Park en Valle Nuevo National Park. Je ziet ook veel soorten aan de noordelijke en zuidelijke kusten en op de heuvels.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten