Goed nieuws! Alle EU-landen krijgen groen of geel reisadvies

Inhoudsopgave

Het kabinet past de regels voor vakantie binnen Europa vanaf morgen aan. Alle landen binnen Europa krijgen een gele of groene kleurcode, waardoor het gemakkelijker wordt erheen te reizen. Daarmee past Nederland haar reisadviezen aan zoals de meeste andere EU-lidstaten het hebben. Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben, moeten vanaf 8 augustus een negatieve test kunnen overleggen als ze terugkeren naar Nederland vanuit een geel EU-land. Dat maakte het kabinet vandaag bekend.

Reisadvies

Vanaf morgen gaan de nieuwe kleurcodes gelden. Een oranje reisadvies wordt vanaf 27 juli alleen nog gegeven aan landen waar een zorgwekkende nieuwe variant van het virus is die nog niet wijdverspreid is in Nederland. Vier landen in Europa hebben op dit moment een oranje reisadvies: Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra. De nieuwe aanpak heeft voor deze landen als gevolg dat het reisadvies op 27 juli verandert in geel. Dat betekent: reizen kan, maar er zijn risico’s. Bij terugkeer uit deze landen is het nu al verplicht om een coronabewijs te laten zien. Die verplichting blijft. 

Test

Bij terugkeer naar Nederland gaan er strengere regels gelden om een nieuwe besmettingspiek te voorkomen. Alle reizigers van 12 jaar en ouder die terugkeren uit een land met een geel reisadvies, hebben een corona- of vaccinatiebewijs nodig. Dat kan via een volledige vaccinatie die een geldige QR-code geeft in de CoronaCheck-app. Anderen moeten zich in het vakantieland laten testen. Het gaat om een PCR-test die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen of om een antigeentest, die maximaal een etmaal voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Pas als die negatief is, mogen ze Nederland in. De PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeentest maximaal 24 uur.

Vaccinatie

Wie met het vliegtuig, boot, trein of bus reist, wordt gecontroleerd door de vervoersmaatschappij, maar het kabinet benadrukt dat ook mensen die met eigen vervoer terug naar Nederland komen, gecontroleerd kunnen worden. Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland zichzelf te testen. Voor wie niet volledig is gevaccineerd of geen coronaherstelbewijs heeft geldt het “dringende advies” om zichzelf te testen op de dag van terugkeer en de vijfde dag in Nederland. Dat kan een zelftest zijn, maar mag ook gratis bij de GGD. Voor reizigers uit EU-landen geldt geen quarantaineplicht als ze in Nederland aankomen, behalve als sprake is van een nieuwe virusmutant in het land waar ze vandaan komen.

Buiten Europa

Voor reizen buiten Europa blijft de lijst van de Europese Unie met veilige landen leidend. Van reizigers uit landen die op deze lijst staan is vanaf 8 augustus een testbewijs of vaccinatiebewijs vereist voordat ze naar Nederland reizen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten