Gezocht: vrijwilligers voor onderzoeksmissie op Antarctica Sabbatical

Gezocht: vrijwilligers voor onderzoeksmissie op Antarctica

Inhoudsopgave

Airbnb en Ocean Conservancy kondigen vandaag de Antarctic Sabbatical aan: een ongeëvenaarde kans voor vijf gepassioneerde mensen om in december naar het meest afgelegen continent op aarde te reizen. Samen met poolwetenschapper Kirstie Jones-Williams zal men deelnemen aan een unieke wetenschappelijke onderzoeksmissie.

De vijf vrijwilligers zullen sneeuwmonsters verzamelen en bestuderen in hoeverre het binnenland van Antarctica aangetast is door microplastics. Het doel van de Antarctic Sabbatical is om meer bewustzijn te creëren rondom de impact van mensen op het klimaat in een van de minst begrepen en meest geïsoleerde ecosystemen van de wereld.

Een groep gasten hiket op het blauwige ijs tijdens een excursie naar de Drake Icefall op een bewolkte dag.
Een groep gasten hiket op het blauwige ijs tijdens een excursie naar de Drake Icefall op een bewolkte dag.

Plasticvervuiling op de meest afgelegen locaties

‘De meeste mensen zien Antarctica als een ongerept en geïsoleerd continent, maar recent bewijsmateriaal toont aan dat zelfs de meest afgelegen locaties door plasticvervuiling getroffen zijn. De expeditie zal ons informatie geven over welke weg microplastics afleggen naar afgelegen gebieden zoals Antarctica en komt op een kritiek moment, waarin onze verantwoordelijkheid voor het beschermen van de natuur benadrukt moet worden’, aldus Jones-Williams.

‘Tijdens de expeditie moet er hard gewerkt worden, met de noodzakelijke wetenschappelijke nauwkeurigheid en onder meedogenloze winterse omstandigheden. We zijn dan ook op zoek naar gepassioneerde mensen met een gevoel van wereldburgerschap, die erg graag deel willen uitmaken van het team en na thuiskomst onze bevindingen met de wereld willen delen.’

Tijdens de expeditie van een maand zullen de burgerwetenschappers:

• Een intensieve training volgen in Punta Arenas, Chili, waar ze ter voorbereiding cursussen volgen over glaciologie, veldbemonstering, laboratoriumwerk en het gebruik van apparatuur.
• Naar Antarctica vliegen voor het begin van hun wetenschappelijke missie en op een natuurlijk gevormde landingsbaan van blauw ijs landen, diep in het continent waar het onderzoek zal worden uitgevoerd.
• Sneeuwmonsters verzamelen in het binnenland van Antarctica en deze onderzoeken op de aanwezigheid van microvezels die van elders afkomstig zijn, om te bepalen hoe ver afval en vervuiling over de hele wereld reist.
• De zuidpool bezoeken, waar ze in een paar stappen rond de wereld kunnen lopen.
• De kans krijgen om de schoonheid van het zuidpoolgebied te ontdekken, zoals de Drake Icefall, Charles Peak Windscoop en Elephant’s Head, en zo meer te weten te komen over de geografie van het continent.
• Terugkeren naar Chili waar ze hun bevindingen verder zullen analyseren en de rol van pleitbezorger in samenwerking met Ocean Conservancy op zich zullen nemen rondom het thema bescherming van de oceaan.

Luchtfoto van de Ellsworth Mountains vanuit het raam van een Twin Otter.
Luchtfoto van de Ellsworth Mountains vanuit het raam van een Twin Otter.

Duurzaam reizen

Airbnb streeft ernaar de mogelijkheid van duurzaam reizen op elk moment van de reis aan te bieden. Als onderdeel van deze toewijding werkt Airbnb samen met Ocean Conservancy om de onderzoeksresultaten van de Antarctic Sabbatical voor educatieve doeleinden te gebruiken. Daarnaast voert Airbnb een milieueffectrapportage uit om de impact van mensen op het klimaat te meten en te begrijpen. Dat de Airbnb-community veel waarde hecht aan duurzaam reizen blijkt onder andere uit de 64 procent van de gasten die in 2018 voor Airbnb kozen als een milieuvriendelijke manier van reizen waarbij vrije ruimtes in woningen van mensen optimaal worden benut.

Het Sabbatical-programma is ontworpen om mensen te inspireren hun verlofdagen aan een levensveranderende ervaring te besteden, waarin ze iets terug kunnen doen voor de mensen en gebieden om hen heen. Om je aan te melden voor de Sabbatical op Antarctica ga je naar deze website en vul je het aanmeldingsformulier in. Er zijn voorwaarden van toepassing.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten