Gouden tempels & overheerlijk streetfood: Bangkok ontrafeld

Gouden tempels & overheerlijk streetfood: Bangkok ontrafeld

Inhoudsopgave

Gouden tempels, heerlijke restaurants, levendige marktjes en een kleurrijk straatbeeld. Tijdens mijn trip door Thailand mocht een bezoek aan dynamisch Bangkok natuurlijk niet ontbreken. Het werd zowel een spirituele als culinaire ontdekkingstocht! Nu neem ik je mee naar de plekken die de Thaise hoofdstad zo bijzonder maken…

Verborgen Michelin

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is Bangkok niet overrompelend, want ondanks de drukte straalt de stad een bepaalde rust uit. Zelfs op de meest drukke plekken kun je op je gemak rondlopen en om je heen kijken. Onze eerste kennismaking is met de Nang Loeng Market, de eerste markt van Bangkok. We passeren het allereerste theater van Bangkok – dat nu helemaal leegstaat – en eten de famous beef noodle soup bij een klein restaurantje waarvan de Thaise naam Stew Beef Noodle betekent. Je loopt er zo aan voorbij, maar het is er eentje uit de Michelingids en een aanrader. Op de markt zelf kun je overigens ook heerlijk eten en voor weinig. Voor een flinke kom noodle soup met roasted pork betaal je 35 bath (1 euro) bijvoorbeeld en voor een duck noodle soup 40 bath (1,10 euro).

Gouden tempels

Dwars door Bangkok loopt de rivier Chao Phraya, de grootste rivier van de stad. Om snel van de ene naar de andere kant te komen, neem je heel eenvoudig een taxiboot. Deze vaart een vaste route en aan de kleur van de vlag is te zien bij welke haltes de boot stopt. Bangkok is dé stad van de gouden tempels, de één nog indrukwekkender dan de ander. Wij varen met de boot naar de overkant en bezoeken de boeddhistische Raja Bopit, wat betekent: gebouwd door een koning.

Daarna rijden we langs de belangrijkste boeddhistische tempel van Thailand, de Wat Phra Kaew met de smaragdgroene boeddha. De gouden torens schitteren je zelfs in de avond nog tegemoet. Wat minder opvallend, maar voor Thailand niet minder belangrijk, is de Grand Palace. Dit is het voormalig onderkomen van het Thaise koningshuis, aan de overkant van de Wat Phra Kaew. En als we ze dan toch allemaal noemen: achter de Wat Phra Kaew ligt de Wat Pho, de tempel van de liggende boeddha. Ook absoluut een bezienswaardigheid. Hoteltip voor Bangkok: Chann Bangkok Noi ligt aan de rivier, prachtig uitzicht. Voor hip, een infinity pool en rooftop view: Siam@Siam.

Traditioneel Thais

De volgende dag ervaren we hoe makkelijk het is om met het openbaar vervoer te reizen door de stad. De Skytrain brengt je overal naartoe. Voor een dagpas betaal je 150 bath (ongeveer 4 euro). Met de Skytrain stappen we uit bij de Sathorn pier, waar we een taxiboot nemen naar Kudichin. Deze gemeenschap in het Thonburidistrict is een goed voorbeeld van vintage Bangkok. De mensen wonen hier nog in traditionele houten huizen en de sfeer is nog van Bangkok vijftig jaar geleden. Charmante straatjes, een rustige sfeer en een paar tempels die je kunt bekijken.

Kevin Hellon/Shutterstock.com

Indrukwekkend is de Wat Kalayanamit. Vanaf de buitenkant een spektakel, maar wacht maar tot je binnen bent. Een gouden boeddha van 11 meter breed en 15 meter hoog vult de tempel; heel bijzonder. In dit deel van Thonburi zijn de Portugese invloeden nog duidelijk aanwezig. Je ziet het terug aan de mensen die hier wonen, maar ook in de keuken. We proeven van Kudichin cake, een Portugees gebakje dat veel weg heeft van een gesuikerde eierkoek, en lunchen bij een restaurant aan huis. De eigenaresse kookt samen met haar man traditionele Thais-Portugese gerechten, waarvan sommige recepten zelfs teruggaan naar de 16-de eeuw.

Pad thai

Over eten gesproken: dat doe je in Bangkok overal, voor weinig, en erg smakelijk. Een paar tips: restaurant Thipsamai serveert al sinds 1966 de beste pad thai in Bangkok. Het is zelfs het eerste pad thai restaurant in de stad. Pad thai is het nationale gerecht van Thailand en is een combi van stir fried noodles met ei, tamarinde saus, palmsuiker, rode ui, knoflook en kip, garnaal of tofu. Je maakt het af met taugé, pinda en uiteraard een beetje peper (Thai houden van pittig).

Het enige nadeel van de beroemde pad thai in dit restaurant, is de lange rij die voor de deur staat. Even geduld hebben dus. En dan, wat je ook niet mag missen, is een food tour door Chinatown. Ga in de avond naar Yaowarat Road en zie hoe deze hoofdstraat transformeert tot één van de grootste openlucht street food locaties ter wereld. Beide kanten van de weg staan dan vol met stalletjes en open keukentjes, en er is een oprecht gezellige sfeer. Je gaat bij elkaar aan tafel zitten of proeft al lopend van de vele snacks. Mango sticky rice is de lokale favoriet. Of probeer saté, noodles, pad thai of fried rice. Ook de geurende Durian-vrucht wordt hier vers voor je gesneden, maar daar moet je maar net van houden.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten