Het beste van de herfst in Zuid-Zweden

Zweden

Inhoudsopgave

De herfst is officieel aangebroken en in Zweden betekent dat allesbehalve een troosteloos en grijs seizoen. Het zuiden van Zweden – met de regio’s Skåne en Småland – is een prima bestemming om erop uit te trekken in het najaar. De herfst manifesteert zich in dit deel van Zweden met veel focus op gastronomie en natuur: het Hiking Festival in Båstad, het oogstseizoen in Österlen of dineren in het nieuwste sterrenrestaurant op Öland. Dit is het beste van Zuid-Zweden in de herfst van 2021…

Michelin-sterrenrestaurant op Öland

Hotell Borgholm op het eiland Öland heeft afgelopen maand een Michelin ster toegekend gekregen. Het bijna 50-jaar oude hotel met bijbehorend restaurant is befaamd op het eiland en wordt sinds 2019 gerund door eigenaren en chef-koks Christofer Johansson en Daniel Olsson. Hier proef je de smaak van Öland. De keuken wordt gekenmerkt door de lokale specialiteiten van het eiland met veel oog voor kruiden die uit de naastgelegen kruidentuin afkomstig zijn. In Växjö op het vasteland van Småland is het andere sterrenrestaurant van de regio te vinden: PM & Vänner. 

Proef de nieuwe oogst in Skåne

In deze periode staat de regio Österlen in Skåne volledig in het teken van de nieuwe oogst tijdens Skördetid. Alles wat er groeit en bloeit in de boomgaarden en op de velden is rijp om te proeven. Vooral rondom het plaatsje Kivik – de stad van de appel – is veel te doen, te beleven en te proeven. Maar ook in de rest van deze regio in Zweden kunnen bezoekers deelnemen aan diverse natuurwandelingen, cider- en wijnproeverijen, culturele evenementen, boerderijwinkels en gastronomische verrassingen in de restaurants van de regio.

Båstad Hiking Festival

Wandelliefhebbers kunnen dit najaar op pad rondom Båstad in Skåne tijdens het Båstad Hiking Festival (15-17 oktober 2021). Het evenement presenteert gedurende drie dagen 22 verschillende wandelingen, variërend in afstand en moeilijkheidsgraad. Er zijn ook diverse wandelingen die zeer geschikt zijn voor kinderen. De wandelingen tijdens het festival zijn anders dan anders dankzij extra entertainment, culinaire stops en culturele verrassingen onderweg. De wandelingen in Zweden zijn online te boeken.

De mooiste herfstaccommodatie in Småland

Na een lange herfstdag in de natuur is een stukje comfort en gezelligheid nooit weg. Småland beschikt over heel veel soorten accommodatie, waaronder een aantal prachtige landhuizen die een herfst-break compleet maken. Het historische landhuis Hooks Herrgård telt maar liefst 103 kamers, verdeeld over de Herrgården en de aangrenzende vleugels. Het huis ademt een en al elegantie en luxe uit en beschikt over een eigen spa. In de omgeving kun je fantastisch fietsen en wandelen en je eindigt de dag in het bubbelbad of voor de open haard. Voor een verblijf aan de oevers van het meer Skirösjön ga je naar Wallby Säteri. De lange oprijlaan leidt bezoekers naar de herenboerderij van Wallby. Hier kun je kiezen uit verschillende accommodaties: van familiekamers tot hotelcottages en schattige rode huisjes verspreid over het terrein, waar je je in de wereld van Astrid Lindgren waant.

Pipi Langkous

In de herfstvakantie in Zweden is het populaire themapark Astrid Lindgrens Wereld een ideaal uitstapje voor het gezin. De herfst zorgt hier voor een hele andere beleving dan tijdens de vaak drukkere zomermaanden. De bomen in het park zijn verkleurd en als het donker wordt, worden overal vuurkorven en lantaarns aangestoken om het park op sprookjesachtige wijze te verlichten. Over het park verspreid vind je een veelheid aan stalletjes met diverse winterse lekkernijen. Maar uiteraard blijven de hoofdrolspelers uit de beroemde boeken van Astrid Lindgren het belangrijkste: hier loop je rond in de wereld van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en Emil van de Hazelhoeve. Het park heeft beperkte openingstijden in het najaar.

Zweden

Lees ook: 15 unieke plekken in de Zweedse natuur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten