Hunebedden: het bijzondere verhaal van Drenthe

Het mysterie van Drenthe

Inhoudsopgave

De wereld is zo mooi, dat we even vergeten hoe prachtig Nederland eigenlijk is. Overal heb je gezellige steden, prachtige natuur en ook historische plekken. Zo vind je in Drenthe de hunebedden, de oudste monumenten van Nederland. De 54 oude grafmonumenten worden nog altijd omgeven door een mysterie en niemand weet hoe het de hunebedbouwers is gelukt.

Het mysterie van de hunebedden

De bewoners van Drenthe zijn overtuigd: lang geleden woonden er reuzen in de provincie. Waarom men dat denkt? Door de enorme hunebedden. Het verhaal gaat rond dat de reuzen de enorme stenen als knikkers gebruikten. Ze gooiden ze naar elkaar toe, van Buinen naar Drouwen en van Borger naar Buinen. Soms gooiden de reuzen te zacht, waardoor ze stenen buiten de dorpjes terecht kwamen. Zo zijn volgens de legende de hunebedden ontstaan.

Het echte verhaal

Ongeveer vijfduizend jaar geleden woonden er al mensen in ons kleine land. Hoewel er weinig te vinden is over deze mensen, liggen hun sporen in Drenthe aan de oppervlakte. Hier vind je reusachtige steenformaties die door mensenhanden geordend en op elkaar gestapeld zijn. De hunebedden dienden als begraafplaats en archeologen vonden hier de grafgeschenken die aan de gestorvenen werden meegegeven. Waarom? Voor hun reis naar het hiernamaals. Onder die geschenken waren er bijzondere potten die de naam ‘trechterbekers’ kregen. Op basis van de potten en andere aparte voorwerpen hebben archeologen een beeld kunnen vormen van de levenswijze van de eerste generaties landsbouwers: de jagers en verzamelaars.

De jagers en verzamelaars

De jagers en verzamelaars woonden in lemen boerderijen, maakten potten om voorraden in te bewaren en zijn degene die de hunebedden hebben gecreëerd. Hoe dit is gedaan, blijft tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk. Eén ding is zeker: de hunebedden in Drenthe zijn bijzondere begraafplaatsen die je een keer bezocht moet hebben. Ga je binnenkort een weekend weg in Drenthe? Sla dan zeker de hunebedden niet over en duik in de geschiedenis van Nederland.

Lotte Broers

Lotte Broers

Hi! Ik ben Lotte en werk op de redactie bij Voyago.nl. Ik houd van reizen en kan niet wachten om de wereld meer te gaan ontdekken. Mijn favoriete vakantieland is Griekenland, waar je mij kan vinden op het prachtige Kreta. Spanje blijft ook een favoriet, zeker na vijf maanden in Noord-Spanje te hebben gewoond. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur mij dan een mailtje via info@voyago.nl!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten