Israël voor foodies: een paradijs voor fijnproevers

Israël

Inhoudsopgave

Israël heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een waar paradijs voor fijnproevers. De tijd dat Israël bekend stond om gerechten als falafel en shoarma ligt ver achter ons. Natuurlijk zijn deze gerechten nog steeds populair, maar het niveau van de Israëlische culinaire scene is de laatste jaren hoog gestegen in de achting van foodies wereldwijd. Een topbestemming voor de echte foodies!

Israëlische keuken

De Israëlische keuken is een perfecte combinatie van de Midden-Oosterse keuken en verschillende etnische keukens van over de hele wereld die een afspiegeling vormen van de gevarieerde bevolking van het land. Het gebruik van dagverse producten die zo van het land of uit de zee komen en de magische fusion van gerechten uit verschillende eeuwenoude culturen en tradities vormen een uniek geheel. Niet voor niets schieten Israëlische restaurants wereldwijd als paddenstoelen uit de grond en zijn de kookboeken van bekende Israëlische chefs zoals Ottolenghi in menig keuken in Nederland te vinden. We nemen je graag mee op een culinaire ontdekkingsreis.

Israël
Tip van de redactie: Artist Hotel (Tel Aviv)

Tel Aviv

Een culinair bezoek aan Israël begint bij het ontbijt. Kijk niet vreemd op als het ontbijtbuffet vol staat met frisse salades. Het inmiddels wereldwijd bekende gerecht shakshuka, dat in Nederland ook ’s avonds wordt gegeten, wordt in Israël vaak bij het ontbijt geserveerd. De kakelverse eieren gepocheerd in een tomaten-paprikasaus vormen een goed en stevig begin van de dag.

Breng ’s ochtends een bezoekje aan een van de fascinerende markten zoals de bekende Carmel-markt in Tel Aviv, waar je kennis maakt met de lokale culinaire hoogstandjes. Hier komen alle zintuigen tot leven: de geuren van de kruiden, verse vis, kazen en vlees, de kleuren van de groenten en fruit, de geluiden van de verkopers die je op creatieve manieren naar hun kraampje proberen te lokken en de fantastische smaken die op je wachten.

Twee andere, niet-traditionele markten in tel Aviv vind je in het havengebied en in het Sarona-complex. Beide zijn overdekte markten met luxe producten, ideaal voor een uitgebreide picknicklunch in het park of op het strand.

Israël
De oude havenstad Jaffa.

Hippe restaurants

Tel Aviv wemelt van de hippe restaurants, dus ‘take your pick’. Ook voor de nachtbrakers heeft Tel Aviv genoeg te bieden, deze stad wordt niet voor niets de stad die nooit slaapt genoemd. Veel restaurants en bars zijn 24 uur per dag geopend. Je kunt dus prima midden in de nacht een steak gaan eten of alvast lekker gaan ontbijten.

Jeruzalem

De oude stad van Jeruzalem is natuurlijk een must, maar kijk dit keer eens wat verder dan de historische en culturele bezienswaardigheden. Struin rond op de Soek en zie en ruik de Arabische specerijen. In Jeruzalem komen veel verschillende culturen en tradities samen wat resulteert in een unieke smeltkroes. Een van de culinaire hoogtepunten is natuurlijk de bekende Machane Yehuda-markt. Niet alleen locals doen hier hun dagelijkse boodschappen, ook chefs van hoog aangeschreven restaurants halen hier hun dagverse producten.

Israël
Tip van de redactie: Bezalel Hotel (Jeruzalem)

Hotspot

’s Avonds kan er uitgebreid gedineerd worden in topklasse restaurants of, nog leuker, ga zelf aan de slag met een kookworkshop. Zo treed je in de voetsporen van bekende chefs en kan je zelf de lekkerste ingrediënten combineren tot een overheerlijk diner. De Machane Yehuda-markt verandert ’s avonds in een bruisende hotspot. Waar overdag de verse producten liggen uitgestald, vloeit ’s avonds de drank rijkelijk als de bars hun luiken openen. De klanken van marktkraamhouders veranderen in een beat. Het is letterlijk een verschil van dag en nacht: een unieke ervaring.

Boek nu jouw vakantie naar Israël

Zin gekregen om de Israëlische gastronomie zelf te ervaren? Neem een kijkje in ons aanbod!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten