Jaag het echte IJsland-gevoel achterna

Jaag het echte IJsland-gevoel achterna

Inhoudsopgave

IJsland wint aan populariteit en het ‘kleine’ IJsland is een grote bestemming geworden. Wie nu naar hoofdstad Reykajvik gaat, of kiest voor De Gouden Cirkel, dé klassieker van het land, is niet meer alleen. Hoe ervaar je dan het echte IJsland-gevoel?

Ga het land in! Pak de auto, neem een tweede vlucht. Het echte IJsland-gevoel ligt net even verder maar loont de moeite van de inspanning. Zoals in het prachtige noorden van dit schitterende land. We besluiten dan ook het vliegtuig te pakken van de kleine luchthaven en vliegen met een propellervliegtuig naar Akureyri, de tweede stad van IJsland in het hoge noorden.

Want dat ook deze regio een reis meer dan waard is wordt al snel duidelijk. De prachtige watervallen van Godafoss, de lavarotsen van Dimmuborgir (bekend bij Game of Throne liefhebbers), de omgeving van Myvatn, een vogelwalhalla, en ook een plek om te ontspannen in de geothermische baden. Vanuit Akureyri is het ook makkelijk om walvissen te spotten, per comfortabele boot of via adrenaline verhogende rib-boot. Dat is ook een uitstekend begin van een klein avontuur. In de zomer kun je golfen, wandelen, vissen, paardrijden en varen. In de winter wacht de sneeuwscooter. Of de hondeslede, de rib-boot, of gewoon de ski’s, want ook dat kan hier. En dat alles in de schitterende setting die het ruwe land te bieden heeft, van november tot mei zijn er vijf skigebieden, voor elk niveau.

Watervallen en raften
De Goðafoss-waterval is misschien wel de must-see van de regio. Het is een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland. Het water van de rivier Skjálfandafl jót valt vanaf een hoogte van 12 meter over een breedte van 30 meter. Nou ja, er is concurrentie. De waterval van Dettifoss kent het grootste volume van een waterval in Europa, 500 kubieke meter water per seconde stort zich over de rand. Dettifoss is 45 m hoog en 100 m breed. Een mooi wandelpad, 34 km, loopt langs de kloof van Dettifoss naar Asbyrgi. En met al die watervallen krijg je allicht zin om je de strijd met het water aan te gaan. Dat kan. Je kunt wildwater raft en op de rivier Jökulsá Vestari of Jökulsá Austari, twee avontuurlijke gletsjerrivieren, een onvergetelijke tocht door spectaculaire canyons.

IJslandse spa
Een andere verplichte stop is het meer van Mývatn, volgens kenners een van de allermooiste plekken om een brede variëteit aan vogels te spotten. Mývatn en zijn wetlands worden beschermd als een natuurreservaat. Maar ook zonder kennis daarvan bevind je je in een prachtige rurale omgeving waar je helemaal tot rust komt. En dat kun je nog wat extra aanzetten. Geniet bijvoorbeeld van een ontspannen bezoek aan het natuurbad van Myvatn. Gelegen in het hart van Noordoost-IJsland, ongeveer 105 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Mývatn Nature Baths werd geopend in 2004 en is de nieuwste toevoeging aan de vele toeristische attracties in de regio. Het complex is gebaseerd op een eeuwenoude traditie en biedt zwemmers een natuurlijke ervaring die begint met een ontspannende duik in wolken stoom die oprijzen uit een kloof diep in het aardoppervlak, en eindigt met een luxe duik in een pool van geothermisch water afk omstig uit diepten tot 2.500 meter. Waar iedereen wellicht de veel beroemdere (en drukkere) Blue Lagoon kent, is dit even zo leuk en ontspannend.

Noorderlicht
En dat kun je langzaamaan gaan hopen op het noorderlicht – ook wel Aurora Borealis genoemd – het natuurfenomeen dat van september tot april regelmatig te zien is in Akureyri en omgeving, uiteraard op heldere nachten. Verder is Akureyri een prima stadje, met een leuk centrum en enkele goede restaurants. In het kleine centrum zijn dan nog wel enige kroegjes voor een afzakkertje maar het is duidelijk dat we niet in Reykjavik zijn, zeker buiten het weekend. Maar wat er zeker bijhoort is een hotdog na een paar biertjes, samen met de locals, zoals dat gaat in IJsland. Bij Pylsuvagninn a Akureyri ben je aan het juiste adres, en als je dat niet onthoudt: de enige hotdog-tent in de enige winkelstraat. Dat is ook het adres voor cadeaus voor thuis. Maar het moet gezegd, dat is er niet veel meer keuze dan wat pluchen puffins en walvissen, of anders de peperdure IJsland outdoorkleding van North 66 en andere lokale merken. Tip: er zijn ook twee outlets te vinden in het stadje, en dat maakt het beter betaalbaar! Meer informatie op www.northiceland.is.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten