Kijk uit met medicijnen op vakantie

Kijk uit met medicijnen op vakantie

Inhoudsopgave

Veel reizigers denken dat het meenemen van onschuldige medicijnen, zoals pijnstillers of slaapmiddelen, in elk vakantieland toegestaan is. Pas hier echter mee op, want in veel landen is de  drugswetgeving strenger dan we in Nederland gewend zijn.

Landen zoals Aruba, Dubai, Indonesië en zelfs Turkije hebben een veel strengere drugswetgeving dan hier in Nederland. Hierdoor kun je tijdens je vakantie aangezien worden voor drugssmokkelaar, terwijl jij alleen maar een goede nachtrust wilt hebben. Holidayguru.nl deed hier onderzoek naar.

Wanneer een medicijn onder de Opiumwet valt, dan ben je wettelijk verplicht een medische verklaring mee te nemen op vakantie. Wanneer je deze niet bij hebt, kun je gearresteerd worden. Een aantal voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zijn pijnstillers, slaapmiddelen en ADHD-medicijnen. Eén van de stoffen die in veel landen illegaal is, is de stof codeïne. Deze vind je bijvoorbeeld in pijnstillers of hoestdrank. Zelfs in Griekenland wordt codeïne gezien als illegale drug, en bezit hiervan kan leiden tot arrestatie. Om deze pijnlijke situatie te voorkomen, kun je het beste een medische verklaring meenemen op vakantie. Volg onderstaand stappenplan om zonder problemen van je vakantie te kunnen genieten.

Stap 1: Controleer of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen. Op de website van CAK vind je een complete lijst met medicijnen die onder deze wet vallen. Indien jouw medicijnen op deze lijst staan, dan moet je een medische verklaring aanvragen.

Stap 2: Vraag een officiële verklaring aan. Er zijn verschillende soorten medische verklaringen. Welke jij nodig hebt, is afhankelijk van jouw vakantiebestemming. Op de website van het CAK kun je per bestemming vinden welke verklaring je nodig hebt en hoe je die aanvraagt. Let op dat de meeste verklaringen minimaal vier weken voor vertrek aangevraagd moeten worden. Hierna stuur je de verklaring op naar het CAK voor goedkeuring.

Tips

–  Neem je medicijnen mee in de originele verpakking. Zo is duidelijk te zien dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

–  Controleer ook de drugswetgeving in de landen waar je een overstap moet maken, ook hier kun je opgepakt worden indien het illegaal is.

–  Neem je medicijnpaspoort mee in je handbagage, zodat meteen duidelijk is dat de medicijnen in jouw naam staan.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten