Lipsi, waar een klein eiland groot in kan zijn

Lipsi, waar een klein eiland groot in kan zijn

Inhoudsopgave

Lipsi is een klein eiland dat behoort tot de Griekse eilandengroep de Dodekanesos. Het eiland heeft een omtrek van slechts 35 km maar is een ware parel.

Weg van het massatoerisme
Het eiland Lipsi ligt praktisch voor de kust van Turkije. Het eiland beschikt over niet minder dan zevenentwintig stranden, waarvan de meesten volledig ongerept. Op de stranden van Platis Gialos en Katsadia tref je een restaurantje. De vijfentwintig andere stranden bestaan enkel uit zand-of kiezelstrand aangevuld met her en der een boom of wat rotsen. Tot op heden is het op Lipsi niet toegestaan ligbedden en/of parasols te verhuren op het strand. Hoe ongerept wil je het hebben?

Rondom Lipsi liggen talloze eilandjes. Arkioi en Marathi zijn een bezoekje zeker waard. Stap aan boord van een van de schepen die dagelijks vertrekken naar de omringende eilanden. Ongerepte stranden en een azuurblauwe zee wachten op je.

Deze georganiseerde boottours brengen je op een dag naar vijf verschillende eilanden en gaan onderweg op de mooiste plekken voor anker om te snorkelen.

Ontdek Lipsi te voet
Lipsi is een echt wandeleiland. Er is weinig hoogteverschil en de afstanden zijn goed te doen, ook voor minder geoefende wandelaars. De wandelpaden variëren namelijk van tweeënhalf tot bijna tien kilometer. Ondanks de betrekkelijk korte afstand is het wel verstandig goede wandelschoenen te dragen en voldoende drinkwater mee te nemen.

• Rondje Chorio: Een route van 4.1 km met een duur van ongeveer 1.30 uur. Je wandelt van oost naar west en terug. Een hike langs windmolens, afgelegen strandjes en oude pottebakkers.
• Langs de witte kaap: Een route van 6.3 of 8.2 kilometer (respectievelijk 2 en 2.40 uur wandelen). In het Noordoosten van het eiland domineren de geel/witte kalksteen rotsen. Een pittige maar prachtige tocht.
• Een wandeling door de geschiedenis: Ook deze route kan op verschillende manieren afgelegd worden. De langste variant is 7 kilometer (1.20 uur) de kortere route is 4.4 kilometer (45 minuten). Breng alvorens te gaan wandelen een bezoek aan het museum, zodat je de historische artefacten onderweg beter begrijpt.
• In de voetsporen van de monniken: De eerste monniken die het eiland bezochten sliepen in grotten alvorens ze een eigen onderkomen bouwden. De route is 9.6 km en duurt ongeveer 4 uur en brengt je langs plekken vol legenden en geloof.

Wil je wel het eiland ontdekken, maar niet te voet. Er zijn ook diverse fiets/mountainbikepaden aangelegd.

Proef Lipsi
Op Lipsi ben je in het echte Griekenland. Griekenland zoals Griekenland bedoeld is. En dat proef je. Lipsi heeft een lange traditie in wijnmakerij. Proef tijdens je bezoek aan het eiland zeker een glas rode zoete wijn die er lokaal gemaakt wordt. Bestel er een bordje zachte kaas bij. Touloumotryi en mizythera worden volgens traditionele wijze vervaardigd.

Ook lekker; honing, vers uit de honingraad of vijgen, het eiland staat er vol mee. Duik voor de lunch of het diner een taverna in en geniet van verse vis en zojuist gevangen zeevruchten. Met een ouzo in de hand proost je op het goede eilandleven.

Tip: Wijnliefhebbers bezoeken in de maanden juli en augustus het eiland, wanneer er verschillende wijnfestivals georganiseerd worden.

Bereikbaarheid
Gedurende het zomerseizoen zijn er dagelijks ferryverbindingen met het eiland vanuit Rhodos, Kos, Kalymnos, Leros, Patmos en Samos. Wekelijkse verbindingen worden onderhouden vanuit Piraeus.

Op het eiland zelf rijden twee taxi’s en is een beperkt openbaar vervoer systeem dat de belangrijkste stadjes en stranden met elkaar verbindt.

Vlieg naar Rhodos
Vlieg naar Kos 
Vlieg naar Kalymos
Vlieg naar Samos

Eva Hopstaken

Eva Hopstaken

Hallo allemaal, mijn naam is Eva Hopstaken, freelance reisredacteur, tekstschrijver en blogger. Dikwijls te vinden bij onze zuiderburen, gek van citytrips in Europa en het hart verloren aan Azië. Op Voyago.nl deel ik dan ook tips voor bestemmingen dichtbij huis en ver weg.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten