Loen Skylift: steilste kabelbaan ter wereld 

Loen Skylift: steilste kabelbaan ter wereld 

Inhoudsopgave

De Loen Skylift in Noorwegen is de steilste kabelbaan ter wereld en brengt passagiers in ruim vijf minuten van fjord naar de top van Mount Hoven op een hoogte van 1011 meter.

‘De lift is daarmee een toegangspoort naar nog meer natuuractiviteiten in de omgeving van Stryn, vergroot de bereikbaarheid van het Nordfjord en biedt een panoramisch uitzicht over de fjorden’, zo meldt VisitNorway.

De fjorden liggen nu wel heel letterlijk ‘onder’ je voeten als de nieuwste attractie van Noorwegen opengaat. Een bijzonder hoogtepunt waar zelfs koninklijk bezoek op afkomt: de Noorse koningin Sonja heeft de lift op 20 mei geopend.

In 5 minuten naar de top
De kabelbaan begint in het dorp Loen en neemt je in vijf tot zeven minuten mee naar de top van Mount Hoven op 1011 meter. Bij het Fjord Loen station is een kiosk, kaartverkoop en winkel. Het is dan wel de steilste kabelbaantocht ter wereld, over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. In een cabine passen maximaal 45 mensen en de twee cabines gaan tegelijk omhoog en omlaag voor de perfecte balans. 400 Passagiers per uur kunnen in mum van tijd naar de top

Kaartjes en openingstijden
De Skylift is het gehele jaar door open; vanaf negen uur ’s ochtends vertrekt iedere 30 minuten een kabelbaan naar de top. In het voor- en naseizoen vertrekken de laatste Skyliften om 19.00u weer terug naar het fjordstation, in de zomer is de laatste rit om 23.00u. Retourkaartjes voor volwassenen kosten 485 Noorse kronen, voor kinderen tussen 6 en 15 jaar betaal je 240 kronen, zo’n €25. Er zijn ook tickets voor meerdere dagen beschikbaar en kaarten koop je eenvoudig online. Een hond of fiets kan tegen meerprijs ook mee de lucht in.

Haute Cuisine
De Loen Skylift breng je naar restaurant Hoven op de top van de berg. Dit restaurant met panoramisch uitzicht serveert het hele jaar door gerechten gemaakt met lokale ingrediënten. Niet alleen vanwege de hoogte, ook vanwege de producten een hoogwaardige keuken dus. Het restaurant staat langs de rand van de top en is zelf al een plaatje vanwege de prachtige architectuur, gebouwd met natuurlijke materialen en met natuur in de hoofdrol: alles voor het perfecte uitzicht. Er is plek voor 300 – 350 personen.

De omgeving is eigenlijk het echte hoofdbestanddeel. Kijk uit over de natuur rond de fjorden vanaf het panoramische terras, proost op je geslaagde weg naar de top aan de bar of laat je verrassen door de ‘special effects’ van het in de lucht dansende noorderlicht wanneer het zich laat zien. Het restaurant is eigendom van het bekende Hotel Alexandra wat beneden in het dal al jarenlang bekend staat om haar gastvrijheid en kundigheid in de keuken. Tot en met juli is het restaurant open voor lunch. Vanaf juli tot en met oktober kun je er terecht voor lunch en diner, snacks en lichte gerechten. In het laagseizoen, van november tot april, is het restaurant alleen in de weekenden en op feestdagen geopend.

Klik hier voor een filmpje over de Skylift.

Foto: Loenskylift.com

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten