Laat je meevoeren door de magie van Marrakech

Laat je meevoeren door de magie van Marrakech

Inhoudsopgave

Marrakech prikkelt de zintuigen. De oude medina vormt een doolhof van kronkelende straatjes, waar niets is wat het lijkt. De mensen die er verliefd op zijn geworden, noemen Marrakech het kloppend hart van Marokko. Levendig is het absoluut en alles lijkt op elkaar, maar er is geen twijfel mogelijk: Marrakech moet je zelf ervaren.

Voormalige vesting
Marrakech kun je voor het gemak opdelen in drie delen: de medina, met een noord en zuidkant, en de nieuwe stad. De medina – Arabisch voor stad – is het oudste deel van Marrakech en wordt omgeven door stadsmuren. Je weet dus precies waar het begint en waar het eindigt. Dat de medina een wirwar is van straatjes is overigens geen toeval. Dit was vroeger bedoeld om de vijanden te misleiden, wanneer ze de medina eenmaal wisten binnen te dringen. Waren ze het spoor bijster dan werd de aanval ingezet. Nu is het geen vesting meer en zijn het vooral de toeristen die verward naar de kaart turen om iets wijzer te worden van de plaats van locatie.

Soeks
De soeks vind je aan de noordkant. Deze typisch Arabische markt omvat honderden kleine winkeltjes en kraampjes. Van handgemaakte kleden tot gedecoreerd houtwerk en keramiek; allemaal nog volgens de oude ambachten. Elke ambacht heeft zijn eigen soek. Zo is er één voor de leerlooierijen (tassen en riemen) en één voor de wolververs (kleden), en worden op vaste plekken noten, specerijen, kleding, schoenen en geweven manden verkocht. Prijzen staan nergens vermeld. Er wordt dan ook verwacht dat je afdingt op de prijs. Een kunstje die niet iedereen beheerst, maar waar je in Marrakech snel bedreven in wordt.

Ontsnap aan de drukte
In de noord-medina is naast de soeks nog veel ander moois te zien. Verscholen achter een muur in een smal straatje ligt de Koranschool Medersa Ben Youssef. Je betaalt entree, zo’n 20 dirham (2 euro), maar het is het waard – al is het alleen maar om even te ontsnappen aan de drukte. Deze voormalige school is goed bewaard gebleven. Je kunt over de binnenplaats lopen met de versierde mozaïeken muren, waar iedereen een selfie maakt. Een verdieping hoger liggen de kamers van het internaat, waar vroeger meerdere kinderen een kamer deelden. Op de foto’s aan de wand kun je zien hoe het er in die tijd uit heeft gezien.

Belangrijk verzamelpunt
Het centrale punt van de medina is het Djemaa el Fna plein. Dit is één van de meest bekende pleinen van Noord-Afrika en de plek waar alles samenkomt. Overal zijn kleuren, geuren en geluiden. Als toerist blijf je hier niet onopgemerkt. Aan het begin van het plein zijn het vooral de sapverkopers die schreeuwen om je aandacht. Tientallen kraampjes verkopen allemaal dezelfde verse sapjes voor dezelfde prijs, dus het is gewoon een kwestie van (snel) kiezen. Op een warme zomermiddag zijn de citroensap en verse jus heerlijk verfrissend. En voor het geld hoef je het niet te laten: 0,50 cent!

Als je verder loopt, vallen vooral de groepjes vrouwen onder de parasols op, die de handen en voeten van voorbijgangers versieren met henna. De één wat opdringeriger dan de ander, maar als je een hennatattoo wilt, is dit dé plek om het te doen. De prijzen zijn heel wisselend en liggen tussen de 30 en 70 Marokkaanse dirham (ongeveer 3-7 euro), maar ook hier kunnen je afdingen op de prijs.

In de vroege ochtend is er een groente- en fruitmarkt, en in de middag kun je rondneuzen tussen de souvenirs. In de avond verandert het plein in een magische, bijna onwerkelijke plek. In de schemer klinken de zwoele Afrikaanse klanken van de slangenbezweerders, die op de maat van de muziek een slang uit de gevlochten korf tevoorschijn toveren. Er zijn dansers, acrobaten, muzikanten en verhalenvertellers. Op het plein geldt over het algemeen de regel: kijken is betalen. Je kunt wel rustig voorbij lopen, dat is geen probleem.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten