Napels, daar moet je ooit geweest zijn

Inhoudsopgave

‘Napels zien en sterven’ is een van oorsprong Italiaanse kreet die 200 jaar geleden bekend werd dankzij de Duitse schrijver Goethe. Je moet de uitdrukking niet te letterlijk nemen, maar de stad Napels een keer zien in je leven, is toch wel erg leuk.

Sant’Elmo
Het mooiste uitzicht over een stad is vaak van boven. Ook in Napels is dat zo, en je kunt de stad overzien vanuit het hoger gelegen Castel Sant’Elmo. Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de 14e eeuw maar heeft zijn huidige vorm sinds de 16e eeuw. Het werd in het verleden gebruikt als gevangenis en voor de verdediging van Napels.

De Vesuvius
In de verte zie je de vulkaan Vesuvius liggen, die met zijn grote uitbarsting 2000 jaar geleden de stad Pompeï verwoestte. Pompeï is een apart bezoek waard en het zou zonde zijn om in Napels te verblijven zonder een halve of een hele dag naar de opgegraven Romeinse stad te gaan. Sommige schatten uit de ruïnes zijn nu ondergebracht in het Archeologisch museum van Napels. Munten, mozaïeken, fresco’s en gebruiksvoorwerpen vormen een deel van de grote collectie in een museum dat nog veel meer kunst en geschiedenis te bieden heeft.

Plebiscito aan je voeten
Vanuit het fort gezien ligt de Piazza Plebiscito aan je voeten, met een paar heel markante gebouwen. Eén daarvan is de San Francesco di Paolo basiliek, een neoklassieke kerk die nog maar 200 jaar oud is. De wat pompeuze buitenkant en de grote koepel domineren het plein. De binnenkant van de kerk is echter relatief sober en beantwoordt niet helemaal aan de indrukken die je aan de buitenkant krijgt.

Negende eeuw
Het oudste kasteel van Napels ligt een stuk verderop, langs de zee, en heet Castel dell’Ovo (het eierkasteel). Hier stap je even terug in de tijd, naar de 9e eeuw toen het gebouwd werd. Je hebt er leuke doorgangen, mooie uitzichten en authentieke kanonnen. De restaurants die voor het kasteel aan het water liggen, zijn erg in trek bij toeristen.

Afdalen
Maar wat je niet ziet, is het Napoli Sotteranea, de oude stad die onder de grond ligt en die je ook kunt bezoeken wanneer je afdaalt. Afdalen is dan ook het toverwoord in deze. Loop van de Vomero weer naar de stad en ga op ontdekking door straatjes waar de mensen vriendelijk zijn, waar laat maar goed gegeten wordt, en waar een ieder het iets rustiger aan lijkt te doen door de altijd wel hoge temperaturen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten