Nederlander bedenkt cirkelvormige landingsbaan

De Nederlandse wetenschapper Henk Hesselink komt met een revolutionair idee: ronde landingsbanen voor luchthavens.

Inhoudsopgave

De Nederlandse wetenschapper Henk Hesselink komt met een revolutionair idee: ronde landingsbanen voor luchthavens. Door de cirkelvorm kunnen vliegtuigen op elk punt landen en opstijgen, in kortere tijd met minder brandstofverbruik. Nooit eerder is een ronde start- en landingsbaan gebouwd.

Hesselink lijkt hiermee tevens de opstijg- en landingsproblemen met lastige weersomstandigheden te verhelpen. En geluidsoverlast in te kunnen perken.

Endless Runway
Hesselink, werkzaam bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) werkte jarenlang aan zijn ‘Endless Runway’ project dat momenteel wereldwijd media-aandacht krijgt. Volgens de wetenschapper is zijn oplossing ook milieuvriendelijker, aangezien er minder rondgecirkeld hoeft te worden en de taxi-tijd minder bedraagt, aldus Hesselink.

Toekomstidee
Volgens de Nederlander moet de ronde baan een minimale diameter tellen van 3,5 kilometer, met in het midden de airport. Voor nu is er nog enkel onderzoek uitgevoerd door middel van simulaties. Bestaande luchthavens kunnen niet gemakkelijk omgebouwd worden met cirkelvormige banen, dus Hesselinks hoop ligt bij het ontwerp van nieuwe airports. Als volgende stap zou de wetenschapper graag gaan testen met drones op normale wegen.

In de jaren ’60 experimenteerde de Verenigde Staten al met een cirkelvormige start- en landingsbaan. Echter bleef dit bij een experiment.

https://www.youtube.com/watch?v=pS5X3F0HN4s&t=8s

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten