Nederlanders lopen geld mis

Nederlanders lopen geld mis

Inhoudsopgave

Reiszoekmachine KAYAK.nl onthult voordeligste momenten voor Nederlanders om hotel te boeken op favoriete lastminute-bestemming.

  • Lastminute-boekers zoeken liefst de Europese of Thaise zon op
  • Hotels op Ibiza last-minute tot wel 16 procent goedkoper
  • De beste hoteldeals scoor je in zonovergoten steden Barcelona, Lissabon, Rome en Palma de Mallorca twee maanden van tevoren
  • De voordeligste prijs voor een hotel in Parijs vind je 24 uur voor vertrek, namelijk gemiddeld 127 euro per nacht

Amsterdam, 7 augustus 2017 – Nederlanders letten graag op de kleintjes, ook als het op het boeken van de zomervakantie aankomt. Terwijl de één zweert de beste prijs te kunnen bedingen door vroeg te boeken, gelooft de ander in het voordeel van lastminute-reizen. Reiszoekmachine KAYAK.nl onderzocht* wat de beste momenten voor Nederlanders zijn om hotelkamers te boeken op de populairste lastminute-zomerbestemmingen. Ook werd het huidige online zoekgedrag onder de loep genomen om zo te achterhalen op welke trips flink kan worden bespaard als het om overnachtingskosten gaat.

 

Lastminute-reizigers zoeken Europese en Thaise zon op
Als Nederlanders voor een lastminute-reis kiezen, gaat dit meestal om spontane (city)trip binnen Europa. Zo is Londen de populairste lastminute-bestemming, zo blijkt uit de top 10. Londen wordt gevolgd door het kleurrijke Barcelona en bruisende Ibiza. Uitzondering is de Thaise hoofdstad Bangkok, de enige bestemming buiten Europa.

 

Nederlanders lopen geld mis door hotel op verkeerde moment te boeken

 

Lastminute-trips naar Londen, Ibiza, Bangkok en Parijs het voordeligst
Een aantal van de populairste lastminute-bestemmingen staan terecht in de top 10. Uit de analyse blijkt dat 3- en 4-sterrenhotels op Ibiza en in Bangkok en Londen een week van tevoren het goedkoopst zijn. Door te wachten met boeken kunnen reizigers tot wel 44 euro – ofwel 16 procent – per nacht besparen op een hotel op Ibiza en 10 procent op een kamer in Londen of Bangkok, in vergelijking met de duurste boekperiode. Nederlanders die op zoek zijn naar een hotel in Parijs kunnen het beste nóg langer wachten met boeken; de kamers in de stad van de liefde zijn 24 uur van tevoren het meest voordelig, met een gemiddelde overnachtingsprijs van 127 euro. Een verschil van 11 procent in vergelijking met de duurste periode.

Kijkend naar het zoekgedrag van de Nederlanders loopt meer dan 90 procent de beste deals in de populairste steden mis. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een fractie van de hotels in Londen (2%), Bangkok (8%), Parijs (3%) en op Ibiza (3%) wordt geboekt wanneer de prijzen het laagst zijn.

 

Last-minutes naar Malaga, Lissabon, Barcelona, Rome en Palma de Mallorca duurder
In sommige steden kan het juist lonen om net iets eerder te boeken. Want hoewel Malaga op de vijfde plek in de top 10  lastminute-bestemmingen staat, hadden Nederlanders drie maanden van tevoren maar liefst 26 procent kunnen besparen op een hotelkamer in deze stad. Ook hotelkamers in Berlijn zijn drie maanden van tevoren het meest voordelig. Hotels in Lissabon, Barcelona, Palma de Mallorca en Rome boek je twee maanden van tevoren voor de laagste prijs. Reizigers betalen twee maanden voor vertrek gemiddeld ‘maar’ 156 euro voor een hotelkamer op Mallorca, terwijl een last-minute gemiddeld 184 euro per nacht kost (+15%).

Door op het meest voordelige moment te boeken hadden Nederlanders dit jaar flink kunnen besparen. Uit de analyse blijkt namelijk dat slechts een deel van de mensen hun hotel in Malaga (7%), Berlijn (11%), Lissabon (18%), Rome (32%) en Palma de Mallorca (23%) in de meest gunstige periode zocht.

 

Julia Stadler-Damisch, KAYAK Regional Director van Nederland, Zwitserland en Duitsland: “Het is altijd lastig om tussen de grote hoeveelheid aanbiedingen de beste hoteldeal te vinden én op het juiste moment te boeken. Al helemaal omdat dit moment per bestemming verschilt. Bij KAYAK.nl delen we graag onze inzichten om Nederlandse vakantiegangers te helpen bij het maken van de juiste beslissing. Hiervoor hebben we een aantal handige tools ontwikkeld, zoals onze Prijsalerts. Hiermee ontvangen reizigers notificaties wanneer de prijzen voor hun opgeslagen hotelkamers of vliegtickets het voordeligst zijn.”

Bekijk hier ook de de 10 beste hotelbars ter wereld!

* Voor het onderzoek werd het aantal zoekopdrachten naar vluchten in de periode 1 juli 2017  tot en met 11 juli 2017 geanalyseerd met een aankomstdatum tussen 1 juli 2017 en 31 augustus 2017 op KAYAK.nl. Voor de hotels werd gekeken naar het aantal zoekopdrachten in de periode 1 maart 2017 en 11 juli 2017 met een aankomstdatum tussen 1 juli 2017 en 31 augustus 2017. Er werd gekeken naar zoekopdrachten van Nederlandse reizigers voor lastminute-boekingen voor hotels en vluchten wereldwijd. Prijzen zijn onderhevig aan veranderingen.
Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten