De City of Tshwane? Menig reisliefhebber zal met de ogen knipperen als je er naar vraagt. Nooit van gehoord. Erg is dat niet, want zelfs 1 op de 4 Zuid-Afrikanen weet niet dat met de City of Tshwane hun hoofdstad Pretoria en omgeving wordt bedoeld. Wim Gramsma, die de City of Tshwane in Nederland vertegenwoordigt, vertelt over een onbekend deel van Zuid-Afrika.
Tshwane: onbekend maakt onbemind
De City of Tshwane is een nog niet zo lang geleden gevormde regio, die zo groot is als onze provincies Gelderland en Utrecht. Pretoria, volgens Zuid-Afrikanen zelf de meest veilige, sociale en schoonste van het land, is daarvan het kloppend hart. Anders dan de naam ‘city’ doet vermoeden, bestaat de regio voor driekwart uit heuvellandschappen, natuurgebieden, graslanden, authentieke dorpjes, townships en een uitgestrekt wildreservaat, waar je tijdens een safari de ‘Big Five’ kunt bewonderen. Kortom, in Tshwane vind je alles wat Zuid-Afrika zo aantrekkelijk maakt!
De hoofdstad Pretoria
Pretoria is één van de weinige steden in Zuid-Afrika met een echt historisch centrum. Het hart van de stad is Church Square, met in het midden een standbeeld van de vroegere president Paul Kruger en daar omheen historische gebouwen uit rond 1900, waaronder het Paleis van Justitie. Daar vond in 1964 het beruchte Ravonia proces plaats. Tien tegenstanders van de apartheid, onder wie Nelson Mandela, werden hier tot levenslange verbanning naar Robbeneiland veroordeeld. Mandela beëindigde zijn verdediging in het Ravonia proces met de legendarische woorden “But if needs be, it is an ideal for which I am prepared to die.”
Kippenvel
De rechtszaal, het interieur en zelfs de cellen waar Mandela en de zijnen tijdens het proces gevangen zaten, zijn nog volledig in tact. Op de celmuren werden destijds de uitgangspunten voor het Freedom Charter voor een nieuw Zuid-Afrika geschreven, die tot op de dag van vandaag te lezen zijn. Een ‘kippenvel-moment’ dat vergelijkbaar is met een bezoek aan Robben Eiland, met maar één verschil: op Robben Eiland komen jaarlijks honderdduizenden toeristen, terwijl dit stukje unieke geschiedenis in Pretoria jaarlijks door slechts enkele tientallen mensen wordt bezocht.
Bezienswaardigheden
Rond 1900 streken vooral Nederlanders, die door Engelse immigranten uit de Kaapprovincie werden verjaagd, neer in deze regio. Deze ‘Voortrekkers’ drukten een Nederlands stempel op de stad. Dat zie je op vele plekken terug. Bijvoorbeeld in de verdedigingsforten die rond de stad werden gebouwd en in het Voortrekker Museum. Andere bezienswaardigheden zijn de oude residentie van Paul Kruger, die nog geheel in oude staat is gemeubileerd en de presidentiële Union Buildings. Al deze bezienswaardigheden maken dat je kunt stellen dat wie Pretoria niet kent, nooit iets begrijpt van de complexe Zuid-Afrikaanse geschiedenis.
Nelson Mandela
De naam van Nelson Mandela blijft voor altijd verbonden aan Pretoria. Niet alleen werd hij er veroordeeld, maar ook beëdigd als eerste president van een vrij Zuid-Afrika. Na zijn dood in 2013 gingen de beelden van Nelson Mandela, die drie dagen werd opgebaard bij de Union Buildings, de hele wereld over. Als eerbetoon torent er nu op deze plek een negen meter hoog standbeeld van Mandela boven de stad uit.
De Big Five, een halfuur buiten de stad
Geen enkele grote Afrikaanse stad heeft een Big Five Game Reserve zo dicht in zijn omgeving liggen. Binnen een half uur rijd je vanuit de stad de wildernis in en bevind je je ineens ‘Out of Africa’. Het Dinokeng Game Reserve strekt zich uit over 18.000 hectares. Je kunt er verblijven in prachtige game lodges en safari’s maken. Met een beetje geluk zie je ze allemaal: de leeuw, buffel, luipaard, olifant en neushoorn.
Op zoek naar diamanten
Een heel andere attractie in de City of Tshwane zijn de Cullinan diamantmijnen. Nabij het pittoreske mijnwerkersstadje Cullinan, ligt de grootste nog in werking zijnde diamantmijn van Afrika. De grootste diamanten ter wereld, nu veilig opgeborgen en te zien in de Tower of London, werden in deze mijn gevonden. Bezoekers van de mijn hebben de keus: ofwel een bovengrondse rondleiding of mee met de mijnwerkers tot een diepte van 700 meter! Voor welke optie je ook kiest, de excursie eindigt altijd in de diamantshop, waar je je aan prachtige exemplaren kunt vergapen.