Op vakantie naar Italië? Dit zijn de coronamaatregelen

Inhoudsopgave

Italië is klaar om weer zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen te ontvangen. Het is nu mogelijk om vrij door het hele land te reizen en gebruik te maken van allerlei accommodaties en activiteiten. Dit zijn de coronamaatregelen waar je rekening mee dient te houden als je op vakantie naar Italië gaat.

Ga je op vakantie naar Italië, dan is het van belang dat je bekend met de coronamaatregelen van het land. Zo is in de volgende vier regio’s registratie bij aankomst vereist.

 • Sardinië: je moet 48 uur voor aankomst een online formulier invullen op de website van de regio (het formulier is niet beschikbaar in gedrukte vorm aan boord van vliegtuigen of schepen).
 • Sicilië: je moet je registreren op de Sicilia si cura-website en/of via de app Sicilia SiCura (Play Store – Apple Store). Voor informatie en hulp kunt u het gratis nummer bellen: Tel. 800.458787.
 • Apulië: je moet een zelfrapportage invullen die je kunt downloaden op de website van de regio.
 • Calabrië: je moet een online formulier invullen op de website van de regio over Covid-noodsituaties.

Mondkapjes

In heel Italië moeten mondkapjes worden gedragen in overdekte openbare ruimtes. Het is buiten niet verplicht, behalve in het geval dat je geen veiligheidsafstand kunt houden. De enige uitzondering is Lombardije, waarvoor het mondkapje ook buitenshuis verplicht is (behalve tijdens sportactiviteiten).

Mensen die reizen vanuit de volgende landen mogen Italië binnenkomen:

 • EU-landen
 • Landen die deel uitmaken van het Schengen-akkoord
 • Verenigd Koninkrijk, Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad
 • Iedereen die 14 dagen voorafgaand aan hun binnenkomst in Italië in een ander land dan het bovengenoemde heeft verbleven, moet zich 14 dagen isoleren.

Reizen met de auto door Italië

Er zijn geen beperkingen of maatregelen bij het reizen met de auto als de passagiers allemaal samenwonenden zijn.

Niet-samenwonenden kunnen een auto gebruiken om te reizen, op voorwaarde dat:

 • Alleen de bestuurder mag voorin zitten (de voorstoel voor een passagier mag niet worden gebruikt);
 • Maximaal twee passagiers zitten op de achterbank en laten de middelste stoel vrij;
 • De bestuurder en passagiers moeten tijdens het gehele verblijf in de auto een masker dragen.

Accommodaties, activiteiten en eetgelegenheden

Over het algemeen kan je worden gevraagd om bij accommodaties, activiteiten en eetgelegenheden je handen te desinfecteren en eventueel je temperatuur te laten meten. Daarnaast zijn mondkapjes, in tegenstelling tot in Nederland, in Italië haast overal verplicht vanaf een leeftijd van 6 jaar. Alleen bij het eten, sporten en zwemmen mag deze bijvoorbeeld af en soms worden uitzonderingen gemaakt voor plekken in de openlucht waar het mogelijk is om de afstandsregels te handhaven. De regels voor het houden van afstand zijn grotendeels vastgesteld op minimaal 1 meter, maar zijn af en toe bijgesteld naar 1,5 of 2 meter. Dit geldt onder andere in situaties waarbij er gesport wordt. Het reserveren van diensten en activiteiten wordt vaak aanbevolen en is soms zelfs verplicht.

Bekijk hier de mooiste steden van Italië.

Bron: Italian Tourism Official Website

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten