Opening nieuw archeologisch park in Trentino

Inhoudsopgave

Op 24 juni opent het nieuwe Parco Archeo Natura di Fiavè de deuren in de Noord-Italiaanse regio Trentino. Dit archeologisch park is onderdeel van het 3500 jaar oude paalwoningendorp Fiavè, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Vanaf deze week kunnen bezoekers een avontuurlijke reis door de tijd beleven dankzij een indrukwekkende reconstructie van het prehistorische dorp, gebaseerd op de vondsten van jarenlange opgravingen in het gebied.

Paalwoningen

Fiavé is een van de 111 plaatsen die samen de site vormen van de prehistorische paalwoningen in de Alpen die in 2011 tot UNESCO Werelderfgoed zijn uitgeroepen. Het unieke paalwoningendorp van Fiavè ligt tussen het Gardameer en de Brenta Dolomieten en was gebouwd aan de oevers van het oude Lago Carera. Het meer, dat een veenmoeras is geworden, heeft gedurende enkele duizenden jaren de geschiedenis bewaard die laat zien hoe onze verre voorouders leefden. Deze sporen zijn in het begin van de jaren zeventig blootgelegd door archeologen en verwerkt in de reconstructie van het dorp, waar het levensgroot is nagebouwd met zijn steunpalen, hutten, ingenieuze vakwerkfundering en omheining.

Een combinatie van archeologie, geschiedenis en natuur

In het park zijn vijf verschillende hutten nagebouwd, waarvan er drie kunnen worden bezocht via een loopbrug over het water. Het park geeft de bezoekers een ervaring op het gebied van archeologie, geschiedenis en natuur waarbij de zintuigen en emoties worden geprikkeld. Door de informatieborden langs de looproute en een bezoekerscentrum met foto’s en videobeelden, worden de bezoekers ondergedompeld in het dagelijkse leven van de oud-inwoners van het historische dorp. Dankzij speciale rustplaatsen om even te op adem te komen, is het park ook geschikt voor families met kinderen.

Museum

Al eerder kon men de historische vondsten in Fiavè bekijken in het paalwoningenmuseum, dat in 2012 geopend werd. Bezoekers kunnen hier op een interactieve manier kennismaken met de archeologische vondsten van het dorp. Ook beschikt het over een collectie – uniek in Europa – van meer dan 300 houten objecten zoals serviesgoed en keukengerei. Helemaal bijzonder is dat er hier ook zelfs etenswaar uit die tijd wordt tentoongesteld. Dit is te danken is aan de condities van het veenmoeras.

Bereikbaarheid

Het park is direct te bereiken vanuit het paalwoningenmuseum in het centrum van Fiavé, doormiddel van een comfortabele wandeling. Deze duurt ongeveer 30 minuten en voert bezoekers door de weilanden en gewassen rond het veenmoeras en over houten loopbruggen. Geen behoefte aan deze wandeling? Het park is ook vanaf de parkeerplaats langs de weg naar Riva del Garda te bereiken. Een kaartje kost 7 euro en kinderen onder de 14 jaar kunnen gratis mee naar binnen.

Sharon Evers

Sharon Evers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten