Let op! Vanaf deze datum alleen nog met paspoort naar het Verenigd Koninkrijk

Inhoudsopgave

Binnenkort accepteert het Verenigd Koninkrijk geen reizigers meer met een Nederlandse ID-kaart, maar alléén nog reizigers met een geldig paspoort. ​Reizigers zijn na boeking zelf verantwoordelijk om eerder verkregen informatie te controleren en tijdig voor vertrek na te gaan of zij over de juiste reisdocumenten beschikken.

Vanaf wanneer?

Reizigers kunnen tot en met 30 september 2021 met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) en met een paspoort naar het (VK) reizen. Vanaf 1 oktober 2021 kan dat alleen met een geldig paspoort. Woonde je uiterlijk op 31 december 2020 ( de overgangsperiode) in het VK? Of heb je een document dat aantoont dat je een grensarbeider bent? Dan heb je tot en met 31 december 2025 alleen maar een ID-kaart nodig om tussen beide landen te reizen.

Heb ik een visum nodig?

Voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) heb je als Nederlandse burger geen visum nodig. Voor een verblijf langer dan 6 maanden heb je vaak wel een visum nodig.

Wat is het reisadvies van het Verenigd Koninkrijk?

De kleurcode van het Verenigd Koninkrijk is oranje, want het Verenigd Koninkrijk is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar het Verenigd Koninkrijk als het noodzakelijk is. Er is geen quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland als je volledig gevaccineerd bent met vaccins goedgekeurd door het EMA. 

Ik wil alvast inspiratie opdoen voor mijn volgende reis, hoe kom ik er?

Noord-Ierland en Groot-Brittannië vormen samen het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Hoek van Holland vertrekken diverse ferry’s naar Harwich, Engeland. Het voordeel van deze ferry’s is dat je klanten hun eigen auto mee kunnen nemen. Een snellere optie is het reizen met de trein. Vanuit Nederland reizen toeristen via België door de kanaaltunnel naar Engeland. Ook hier hebben ze de keuze om hun eigen auto mee te nemen via de speciale autotrein. Deze manier van reizen is een stuk sneller ten opzichte van de ferry, de reis door de kanaaltunnel duurt namelijk maar 21 minuten. De snelste manier om in Londen te komen is door de lucht. In een klein uur staat je klant vanuit Amsterdam op Engelse bodem. Door de vele aanbieders en dagelijkse vluchten is vliegen naar Londen relatief goedkoop. 

Ik wil naar Engeland

Engeland is het grootste land in Groot-Brittannië. Je vindt er prachtige kustlijnen, charmante dorpjes en natuurlijk miljoenenstad Londen. In Engeland vindt je meer dan 20 UNESCO-erfgoedgebieden, waaronder Stonehenge in het zuidwesten, Hadrian’s Wall in het noordoosten, Canterbury Cathedral in het zuidoosten en de Tower of London in Londen. Door het hele land vindt je bijzondere bezienswaardigheden, maar veruit de bekendste staan in Londen; Buckinham Palace, Tower Bridge, Westminster Abbey, de Big Ben, Tower of Londen, St. Paul’s Cathedral, Londen Eye, het beroemde warenhuis Harrods en Tate Modern zijn enkele voorbeelden. Ook leuk om te bezoeken zijn het Dickens House en Camden met z’n bijzondere markt. Andere groten steden in Engeland die het bezoeken waard zijn, zijn Manchester, Liverpool, Newcastle en Bristol. In het zuiden langs de kust vindt je veel charmante kustplaatsjes voor een strandvakantie en ongerepte landschappen in het noorden voor een natuurvakantie.

Verenigd Koninkrijk

Ik wil naar Schotland

De natuur van Schotland is de voornaamste reden voor toeristen om het land te bezoeken. Het land is een mengeling van prachtige natuur, fauna, plaatselijke producten, een actieve kunst- en cultuurscene met onder meer wereldberoemde kunstenaars, schrijvers en muzikanten en een kleurrijke geschiedenis van veldslagen en historische kastelen. De hoofdstad van Schotland, Edinburgh, is UNESCO-werelderfgoed en heeft twee verschillende gebieden; de oude stad met een middeleeuwse vesting en de neoklassieke Nieuwe stad. Het contrast tussen de twee delen is duidelijk zichtbaar en zette de standaard voor architectuur en stedenbouw in heel Europa. Daarnaast is Edinburgh sinds 2004 UNESCO Literatuurstad. De stad heeft een rijke literaire geschiedenis met schrijvers als Ian Rankin en JK Rowling. Glasgow is de grootste stad van Schotland en ook een van de meest stijlvolle steden van Groot-Brittannië. Je vindt er bijvoorbeeld het op één-na-beste winkelgebied van het Koninkrijk. Verder zijn er diverse attracties in het centrum, veel festivals en evenementen en een van de nationale parken van Schotland is op nog geen uur rijden van de stad.    

Boek nu jouw vakantie naar Schotland

Ik wil naar Ierland

De vriendelijke bevolking van de Ierse hoofdstad Dublin heeft ervoor gezorgd dat de stad drie keer is uitgeroepen tot Vriendelijkste Stad van Europa door TripAdvisor. Je vindt er Christ Church Cathedral, Dublin Castle, St. Patrick’s Cathedral en één van de mooiste pleinen van Dublin; Merrion Square. Langs de rivier de Liffey kun je de vele bruggen bewonderen en het moderne Convention Centre Dublin dat naast het neoklassieke Custom House staat. Dublin heeft daarnaast de titel UNESCO Literatuurstad vanwege z’n beroemde schrijvers, waaronder Bram Stoker. Zo kun je er deelnemen aan een literaire kroegentocht. Als je wel van een biertje houdt kun je het Guinness Storehouse bezoeken en alles leren over de geschiedenis van het nationale Guinness Bier. De Ierse stad heeft veel stadsparken en gezellige terrassen en is prima te voet te ontdekken. De wijk Temple Bar heeft veel restaurants, gezellige pubs en het bruisende Meeting House Square. Vanuit Dublin is het ook erg makkelijk om uitstapjes te maken naar andere plaatsen in de buurt.

Verenigd Koninkrijk
Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten