Peru heeft er een beschermd natuurgebied bij

Peru heeft er een beschermd natuurgebied bij

Inhoudsopgave

Peru is sinds kort een nationaal park rijker: het Yaguas National Park. In het uiterste noordoosten van Peru, in de regio Loreto, vind je een schat aan zeldzame flora en fauna, waar nog altijd nieuwe soorten worden ontdekt.

Het nieuwe Yaguas National Park heeft een oppervlakte van zo’n 8700 km2 en ligt in de provincies Putumayo en Mariscal Ramón Castilla, vlakbij de grens met Colombia. Dit deel van de Amazone bestaat vooral uit regenwoud, rivieren als de Putumayo en de Yaguas, kleinere stroompjes, meren en veenmoerassen. Er zijn nauwelijks wegen, dus vervoer gaat grotendeels over water.

Zeldzame vissen aangepast aan de jungle
Het Yaguas National Park is vooral bekend om de vele zeer zeldzame vissen die er leven. Omdat in het regenseizoen veel rivieren en stromen in elkaar overlopen en bosgebieden overstromen, zijn veel vissoorten aangepast aan het bosleven. Bepaalde vissen kunnen zich voeden met fruit en zaden en leven in volgelopen takken en stronken. Yaguas is dan ook een walhalla voor wetenschappers voor onderzoek naar de evolutie van dieren en het ontstaan van het Amazonegebied. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Naast de vissen vind je in Yaguas ook nog honderden verschillende plant- en vogelsoorten en tientallen verschillende zoogdieren, waaronder tapirs, miereneters en reuzenotters.

Inheemse bevolking beschermd
Met de status als nationaal park is nu ook de leefomgeving van de inheemse bewoners van Yaguas beschermd. Want niet alleen de unieke flora en fauna gedijen hier prima, er leven ook nog zo’n 1000 mensen in het park, verdeeld over minimaal 5 verschillende bevolkingsgroepen. Ze wonen overwegend langs de oevers van de Yaguas en Putumayo rivieren en zijn volledig afhankelijk van wat ‘Sachamama’ (Moeder Aarde) hen biedt.

Regio Loreto avontuurlijke reisbestemming
De regio Loreto, in het uiterste noordoosten van Peru, heeft naast het nieuwe Yaguas National Park nog veel meer toeristische mogelijkheden. Ook Nationaal Reservaat Pacaya Samiria is een geliefde plek onder reizigers. Dit is het op één na grootste beschermde natuurgebied van Peru en een perfecte locatie voor avontuurlijke jungletochten en het spotten van uitzonderlijke plant- en diersoorten. De inheemse bewoners van Pacaya Samiria leiden bezoekers graag rond en profiteren van het duurzaam toerisme.

Natuurbescherming prioriteit voor Peru
De Peruaanse overheid investeert al jaren in de bescherming van het natuurlijke erfgoed en helpt tevens met diverse projecten mee de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan. Als nationaal park is Yaguas nu beschermd tegen onder andere mijnbouw en houtkap. In totaal heeft Peru nu maar liefst 76 beschermde natuurgebieden, wat neerkomt op ruim 15 procent van het totale grondgebied van het land.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten