Reisverslag: de kleuren en geuren van Marokko

Reisverslag: de kleuren en geuren van Marokko

Inhoudsopgave

Eén bestemming, vier koningssteden: met FOX, verre reizen van ANWB ben ik ruim een week mee op reis door Marokko gegaan. Een rondreis waarbij mysterieuze medina’s zich afwisselden met prachtige paleizen, dromerige duinen en andere bijzondere landschappen.

Handelsstad en badplaats
De reis begint in Casablanca, waar een eerste kennismaking met de stad wordt gemaakt. Casa, zoals de locals het noemen, is de economische hoofdstad van het land en tevens de stad met de meeste inwoners van Marokko. Casablanca is bekend om haar fosfaatexport, maar door toeristen wordt het vooral bezocht vanwege de aanwezigheid van de Hassan II moskee, de derde grootste moskee ter wereld en een indrukwekkend bouwwerk. De binnenkant biedt plaats aan maar liefst 25.000 mensen, met buiten nog eens ruimte voor 85.000 mensen. Maar Casa is meer, het is ook een badplaats waar Marokkanen in de zomer veel komen om te genieten van het strand en een plek waar zowel traditioneel als modern samenkomt. Strakke gebouwen en smalle straatjes wisselen elkaar af, waardoor je je in verschillende werelden waant.

Koninklijk
Door naar de officiële hoofdstad, Rabat, de stad waar de koninklijke familie resideert. Hier wordt onder andere het Koninklijk Paleis bezocht en het Mausoleum van Mohammed V met de Hassan toren, mooie voorbeelden van de Marokkaanse architectuur en tevens een kijkje in het religieuze en culturele erfgoed van het land. Daarnaast heeft de stad vele mooie stranden en een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de grandioze minaret, de monumentale poorten en prachtige tuinen. Rabat is overigens een van de vier koningssteden, naast Meknès, Fès en Marrakech. En hoe verschillend deze steden ook van elkaar zijn, ooit zijn ze in de geschiedenis één of meerdere keren tot hoofdstad uitgeroepen.

Na de lunch in Rabat is het tijd om naar de kleinste koningsstad Meknès te reizen. De volgende dag zullen we hier de oude stad ontdekken. Meknès wordt ook wel het ‘Versailles van Marokko’ genoemd, een bijnaam die de stad te danken heeft aan het grote aantal paleizen dat er te vinden is. We bezoeken de poort van Mansour, een gigantische, fraai gedecoreerde toegangspoort die door velen wordt gezien als één van de mooiste in Marokko. Meknès is tevens omringd door 40 kilometer lange drievoudige muren met bastions en ligt aan de weg naar het graf van Moulay Ismail, onder meer een belangrijke bezienswaardigheid voor pelgrims. Na de stadstour volgt een rit naar de 2000 jaar oude ruïnes van Volubilis. De resten van de voormalige Romeinse nederzetting zijn goed bewaard gebleven en de redelijk afgelegen ligging van de archeologische site maakt het tot een van de meest fotogenieke plekken tijdens deze reis.

Cultureel epicentrum
Ook de stad Fès valt in de smaak: de culturele hoofdstad van Marokko en de reden daarvoor blijft niet lang geheim. Een historisch centrum met meer dan 9000 straatjes en steegjes, religieuze scholen uit de 14e eeuw en een doolhof van souks dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Uiteraard slaan we niks over, ook de Karaouine-moskee, de beroemde looierijen en de Nejjarinefontein mogen niet vergeten worden. Op adem komen, doe je met een kopje muntthee op een terrasje en sfeervol lunchen, doe je in Palais Mnebhi. Een prachtig in de media gelegen restaurant, waar Beatrix naar verluidt ook zou hebben gegeten. Zoals de naam doet vermoeden, was het restaurant voorheen een paleis. Dus: grote zalen, met hier en daar een beetje privacy in de zijkamers.

Woestijn overnachting
We laten de steden achter ons en reizen via de cederbossen en pittoreske plaatsjes van het Midden-Atlasgebergte richting Erfoud. Onderweg wordt er geluncht bij een lokale boerderij. En dan, aan de voet van de Sahara gaan we per fourwheeldrive richting de imposante duinen, waar we weer op de dromedaris stappen en zonsondergang tegemoet rijden. Eenmaal bij het tentenkamp gearriveerd, wacht ons een heerlijke Marokkaanse tagine. Geen verkeerd welkom na een uurtje op de rug van dromedaris te hebben gezeten. Het comfort is in de Sahara minimaal, maar voor één nacht is het meer dan waard. Voordat we onder een kraakheldere sterrenhemel in slaap dompelen, wordt er bij het kampvuur nog even muziek gemaakt, een unieke ervaring.

Als in een film
De volgende dag zien we de zon vanaf de duinen weer opgaan, tijd om onze weg te vervolgen. Via de weg van de 1000 kasbah’s rijdt de chauffeur ons naar de indrukwekkende Todra Kloof met rotsmuren die tot 250 meter hoog reiken. De kloof is duizenden jaren geleden ontstaan doordat de Todra en Dades rivieren over de rotsen stroomden, waarbij de rotsen werden uitgehold en zo een doorgang vormden. ‘s Avonds komen we in Ouarzazate aan, het Hollywood van Marokko. Door de filmstudio’s die er gevestigd zijn, hebben veel inwoners van de stad al eens in een bekende Hollywoodfilm gefigureerd. Ook bekend van de vele films: Ait Ben Haddou, het decor van onder andere Game of Thrones, genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst en een van de populairste bezienswaardigheden in deze streek. De reis wordt afgesloten met een bliksembezoek aan Marrakech. Kleurrijk, energiek, chaotisch, overweldigend: je houdt ervan of niet, maar je moet het hebben gezien.

Bekijk hieronder het videoverslag van de reis!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten