Reizen naar Amerika: ESTA of visum?

Reizen naar Amerika: ESTA of visum?

Inhoudsopgave

Reis je binnenkort naar Amerika, of via Amerika naar een andere bestemming? Dan kan een ESTA voldoen, in plaats van een visum. Over het algemeen hebben Nederlanders of Belgen die naar Amerika willen vliegen voor vakantie, zaken of op doorreis zijn, geen visum nodig.

In plaats van een visum Amerika kun je dan een ESTA aanvragen. Met een ESTA kun je maximaal 90 dagen aaneengesloten in Amerika verblijven voor toeristische en zakelijke doeleinden. Naar Amerika reizen kan dus zonder visum, door een ESTA Amerika aan te vragen. Als je langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven, of naar Amerika wilt vertrekken voor werk of een stage, is een visum wel vereist.

Wat is een ‘ESTA’?
ESTA is een afkorting en staat voor: ‘Electronic System for Travel Authorization’. Een ESTA is dan ook geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten van Amerika. De verplichting om deze aan te vragen, is een veiligheidsmaatregel van U.S. Customs & Border Protection. Hierdoor kunnen alle reizigers vooraf worden gescreend, en ongewenste personen worden geweerd. Vervoersbedrijven, waaronder luchtvaartmaatschappijen en rederijen, controleren voor vertrek of elke reiziger in het bezit is van een geldig ESTA. Dat gebeurt door het paspoortnummer van de reiziger op te zoeken in de database met toegekende reistoestemmingen van U.S. Customs & Border Protection.

Geldigheid en voorwaarden
Een ESTA is vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig. Gedurende deze geldigheidsperiode mag een onbeperkt aantal reizen naar Amerika worden gemaakt, zowel zakelijk als toeristisch. Elk verblijf in de VS mag maximaal 90 aaneengesloten dagen duren. Een tussentijds of aansluitend bezoek aan Canada, Mexico of een Caribisch eiland wordt hierin meegeteld. Voor een langer verblijf is het noodzakelijk een visum Amerika aan te vragen. Wanneer het paspoort verloopt waarmee een visum of ESTA is aangevraagd, vervalt ook de geldigheid van de gekoppelde reistoestemming.

Visum of ESTA?
Voordat je de keuze maakt te gaan voor een ESTA of een visum om naar de VS te reizen, is het belangrijk om te weten wat een visum nou precies is en wanneer je een visum nodig hebt. In principe dient iedereen die niet de Amerikaanse nationaliteit heeft en naar de Verenigde Staten wil reizen, een visum of een ESTA aan te vragen. Een visum is een officiële toestemming om in het land te mogen reizen en er te mogen verblijven. Door middel van het verstrekken van visums aan reizigers die Amerika willen bezoeken, heeft Amerika een overzicht van wie het land wil binnen reizen, om zo controle te kunnen uitoefenen op wie er wel of niet binnen mag treden.

Nog even op rijtje, je hebt een visum voor Amerika nodig als:
– Je langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven.
– Je in de VS wilt gaan werken.
– Je ontoelaatbaar bent op basis van de ‘Immigration and Nationality Act (212)’.
– Je naar Amerika reist voor andere doeleinden dan toerisme of zaken.
– Je naar de VS reist met een luchtvaartmaatschappij of vervoersbedrijf welke niet is aangesloten bij het ‘Visa Waiver Programma’.
– Je sinds 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest, de nationaliteit van een van deze landen hebt of deze ooit heeft gehad.

Een ESTA aanvragen
Een ESTA aanvragen kan 24 uur per dag met het digitale ESTA formulier op deze website. Het is mogelijk een groepsaanvraag in te dienen, door meerdere reizigers in één formulier in te vullen. Het invullen van een ESTA-formulier duurt ongeveer vijf minuten per reiziger. Vervolgens kunnen de kosten worden voldaan, deze bedragen €29,95 per persoon. Betalen kan veilig via iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard. Direct na het ontvangen van de betaling wordt de aanvraag in behandeling genomen.

Met spoed aanvragen
Reizigers die een ESTA met spoed willen aanvragen, kunnen een vinkje zetten bij ‘spoed’ in het aanvraagformulier op deze website. De aanvraag wordt dan met prioriteit in behandeling genomen. Dit resulteert gemiddeld na 17 minuten in een goedgekeurde ESTA reistoestemming voor Amerika. Direct na toekenning wordt hiervan een bevestiging verstuurd, per e-mail en sms-bericht. Het is niet nodig deze bevestiging uit te printen, waardoor het aanvragen ook mogelijk is op het vliegveld. Ook aanvragen met spoed kunnen in uitzonderlijke gevallen wat langer op zich laten wachten. Daarom wordt aangeraden de aanvraag voor een ESTA zo snel mogelijk in te dienen nadat een reis naar Amerika wordt overwogen. Het is niet nodig om al een verblijfplaats of contactpersoon in Amerika te hebben.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten