Kroatische Rijeka is Europese Culturele Hoofdstad in 2020

Kroatische Rijeka is Europese Culturele Hoofdstad in 2020

Inhoudsopgave

De Kroatische stad Rijeka is in 2020 een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze titel zullen er maar liefst 600 evenementen plaatsvinden, waarvan het programma recent bekend is gemaakt.

Opening van Europese Culturele Hoofdstad 2020

Op 1 februari vindt er een speciaal ontworpen programma plaats als introductie voor het jaar vol festiviteiten. Water, werk en migratie in de ‘Port of Diversity’ is het centrale thema van het openingsprogramma, dat georganiseerd wordt in het symbolisch en historische centrum van de stad; de haven. Verwacht veel artistieke installaties gemaakt van maritieme materialen en verschillende audio- en visuele sensaties.

Bijzondere carnavals parade

Het Rijeka Carnaval is een van de oudste tradities in de regio en is het op twee na grootste carnaval ter wereld. Volgend jaar wordt dit spectaculaire event vergezeld door talrijke buitenlandse carnavalsgroepen en topartiesten uit de Europese culturele hoofdsteden, wat een speciale versie van deze traditionele internationale carnavalsoptocht oplevert. Verwacht een parade vol met humor en originaliteit, kleurrijk vuurwerk, honderden dansers, duizenden maskers en talloze toeschouwers uit binnen- en buitenland. Deze bijzondere parade vindt plaats op 23 februari 2020 in de binnenstad van Rijeka.

Rijeka carnaval
Credits: Rijeka 2020

Voor ieder wat wils in het Kroatische Nationale Theater

Dit grote theater stamt uit 1880 en wordt nog steeds gebruikt voor theatervoorstellingen, opera en ballet. Ter ere van Rijeka’s titel als Culturele Hoofdstad 2020 vinden hier volgend jaar uiteraard ook vele bijzondere festiviteiten plaatsvinden. Zo zijn er in februari verschillende galaconcerten van wereldberoemde ensembles, maar ook van groots opkomend jong talent, en vinden er in diezelfde maand verschillende opera’s plaats, waaronder één van de geweldigste opera’s ooit: Tristan en Isolde.

In maart kunnen theaterliefhebbers hun hart ophalen met verschillende soorten voorstellingen. Voor de liefhebbers van dans is er in april het festival ‘Spring Forward’, waar moderne dans centraal staat. Ook kunstliefhebbers mogen een bezoek aan het historische theater zeker niet overslaan, want hier kunnen ze leren over de eeuwenoude theatertradities van de regio én getuige zijn van de architectonische kracht van het gebouw.

Rijeka vismarkt

Over Rijeka

De Kroatische badplaats herbergt een aantal historische en culturele juweeltjes en is ook één van de meest boeiende steden als het gaat om muziek en kunst. Met een aantal prachtige kunstgaleries, restaurants, trendy bars en een schitterende kustlijn is er zeker voor ieder wat wils in de Kvarner Baai. Een historische must-see van Rijeka is onder andere de levendige en bruisende centrale markt; perfect voor reizigers die graag een selectie van lokale lekkernijen willen proeven.

Ook de 17e-eeuwse symbolische stadstoren, geschilderd in opvallend pastelgeel en ‘De Hellende Toren’, die 40 centimeter helt en al sinds de Middeleeuwen bestaat, zijn zeker een bezoek waard. De hoofdstraat van Rijeka, Korzo, ligt in het hart van de stad, waar het een voetgangersgebied is zodat bezoekers de vele winkels, restaurants en cafés kunnen verkennen. Korzo ligt parallel aan de kust en biedt via elke zijstraat een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee.

Geniet van het prachtige uitzicht vanaf de heuveltoppen

De stad Trsat net buiten Rijeka, die sinds de 13e eeuw bestaat en ooit een strategisch gelegen vesting was, fungeert nu als populaire toeristische attractie. Deze heuvelburcht biedt een prachtig uitzicht op de Kvarner Baai en is de thuisbasis van de Onze Lieve Vrouw kerk van Trsat, een perfecte uitje voor geschiedenisliefhebbers die meer willen weten over de culturele betekenis van de stad en daarbij ook nog eens de beste uitzichten willen ervaren.

Het volledige culturele programma in Rijeka voor 2020 is hier te vinden.

Grijp je kans tijdens Black Friday om jouw vakantie naar Kroatië met hoge korting te boeken. Bekijk hier de actie van TUI.  Meer over Kroatië lezen? Ga naar onze speciale pagina.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten