Een rit langs het industriële erfgoed van Engeland

Een rit langs het industriële erfgoed van Engeland

Inhoudsopgave

Precies 50 jaar geleden maakte het Britse prototype van het supersonische vliegtuig Concorde zijn eerste succesvolle vlucht vanaf Bristols Filton Airfield. Deze ontwikkeling zette de regio in Engeland op de kaart, geen betere gelegenheid dus om alle industriële inspanningen die langs de Great West Way te vinden zijn te vieren.

Het is onmogelijk om langs de Great West Way te reizen zonder te ontdekken hoe belangrijk deze route is geweest tijdens de industriële revolutie van Engeland. Hieronder vind je een aantal plaatsen langs de route die zeker een bezoek waard zijn:

Aerospace Bristol
De stad Bristol heeft een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van de luchtvaart en was ooit de thuisbasis van de grootste vliegtuigfabriek ter wereld. Bezoek dit fascinerende museum en kom erachter waarom deze stad bekend staat als ‘superster’ op het gebied van luchtvaart. Ontdek de rol van Bristol tijdens de twee wereldoorlogen en leer meer over de bouw van het meest beroemde en geliefde vliegtuig ter wereld, de Concorde, wat nu het kroonjuweel is van het museum.

Brunels SS Great Britain
De beroemde ingenieur Isambard Kingdom Brunel ontwierp dit passagiersstoomschip dat werd geprezen als ‘het grootste experiment sinds de schepping’. De SS Great Britain vervoerde emigranten naar Australië en werd later gebruikt voor vrachtverkeer. Vandaag de dag is het schip te vinden in de stad waarin deze is gebouwd, Bristol. Het schip is geopend voor bezoekers, die over de dekken kunnen dwalen en zelfs in de zeilen kunnen klimmen.

Box Tunnel
Gebouwd bij kaarslicht tegen aanzienlijke kosten: het meedogenloze kalksteen van Bath waardoor arbeiders zich een weg probeerden te banen heeft 100 mensen het leven gekost. De spoortunnel die Brunel wilde aanleggen was destijds de langste ter wereld. Er wordt gezegd dat Brunel deze zo had uitgelijnd dat de zon vanaf de oostkant op zijn verjaardag (toevallig ook op 9 april) recht door de tunnel zou schijnen. In 2017 was er de kans om deze theorie te testen – en geloof het of niet: de zon scheen op 9 april van dat jaar perfect gecentreerd de tunnel in; een goed voorbeeld van een verfijnd stukje design.

 

Caen Hill Lock Flight
Dit is het meest aantrekkelijke uitzicht op het Kennet & Avon-kanaal: een reeks van 29 sluizen die over een lengte van ruim 3 kilometer een hoogteverschil van maar liefst 83 meter overbruggen richting het dorpje Devizes. Maak een wandeling over de heuvel om het fenomeen van dichtbij te bewonderen, of – misschien nog wel beter – huur een boot en reis zoals velen hebben gedaan van sluis tot sluis door het water de heuvel op.

Clifton Suspension Bridge
Vervolg je weg langs het industriële erfgoed met een tocht over de beroemde brug van Brunel. Auto’s kunnen deze 19e-eeuwse hangbrug oversteken voor £ 1, terwijl voetgangers graag over de zijkanten turen om het uitzicht op de diepe Avon-kloof te bekijken.

 

Crofton Beam Engine
Dit tot museum omgetoverde motorhuis, gelegen in het ongerepte platteland in de buurt van het pittoreske Marlborough, huisvest de oudste stoommachines ter wereld die nog steeds het werk verrichten waar ze ooit voor zijn gebouwd! De twee motoren draaien beide op een met de hand gestookte kolenketel en zijn indrukwekkende voorbeelden van het industriële erfgoed.

STEAM – Museum of the Great Western Railway
De stad Swindon was ooit de thuisbasis van de Swindon Works, het belangrijkste onderhoudscentrum voor de treinen in het westen van Engeland. Vandaag de dag is een van de monumentale spoorweggebouwen gerestaureerd en doet het dienst als museum. Neem plaats in de interactieve seinpost en bestuur een stoomtrein in de simulator.

Maidenhead Brug
Een ander buitengewoon ontwerp van Brunel: de Maidenhead Brug. Toeschouwers waren ten tijde van de bouw echter zo sceptisch dat de platte bogen onder het gewicht van de treinen zouden instorten, dat Brunel het houten framework jarenlang na opening moest laten staan. Het is misschien onnodig om te zeggen dat de tijd heeft uitgewezen dat dit nergens voor nodig was. Vandaag de dag is de spoorbrug namelijk nog steeds in gebruik op de route van de Great Western Railway van Londen Paddington richting het westen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten