Riviercruises: Nederland vanuit een ander perspectief

Riviercruises: Nederland vanuit een ander perspectief

Inhoudsopgave

Riviercruises, door binnen- en buitenland, winnen aan populariteit bij verschillende generaties. Ooit gedacht aan een riviercruise in eigen land? Wanneer je denkt dat je Nederland al door en door kent, zal je verrast worden door de nieuwe kijk op ons land die de verscheidene cruises opleveren.

Daarnaast wordt de riviercruise als gemoedelijker gezien dan de massale zeecruises. Mogelijkheden voor een riviercruise vind je al dichtbij huis, in eigen land. Een van de populairste routes gaat door het noorden van het land, waarbij Sneek, Stavoren en Lemmer worden aangedaan. Vervolgens wordt er over de IJssel gevaren in de richting van de Hanzesteden Kampen, Deventer en Zutphen. De laatste stop van de Noord-Nederland cruise is de hoofdstad van Gelderland, Arnhem.

Daarnaast is het zuiden van Nederland een uitstekende locatie voor een cruise. De verschillende toeristische trekpleisters van Zeeland worden tijdens de reis bezocht. Hieronder vallen bijvoorbeeld het werkeiland Neeltje Jans of de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Tijdens de Zuid-Nederland cruise wordt er ook nog een bezoek gebracht aan onze zuiderburen. In het centrum van Antwerpen is het mogelijk om te winkelen, te genieten van de monumentale architectuur of het rustig aan te doen met een Belgisch biertje op een terrasje.

Riviercruise langs het parlement in Budapest, Hongarije.

De klassiekers
Bij riviercruises denken de meeste mensen echter al snel aan een cruise over de Rijn of de Donau. De bezienswaardigheden en mooie natuur die tijdens deze routes voorbijkomen maken het terecht tot een populaire reis. Bij een vertrek uit Nederland wordt er onder andere gevaren langs het imposante Keulen en Düsseldorf. Het mooiste gedeelte van deze reis is het gebied tussen Koblenz en Bingen, ook wel ‘De Romantische Rijn’ genoemd. Hier baant de rivier zich in veel bochten door het leisteengebergte. Op de steile oevers staan dichte bossen en terrasvormige wijngaarden en in de smalle inhammen zijn vakwerkhuizen en kerktorens. Op de rotsen en hellingen houden meerdere burchten de wacht.

Die andere van oudsher populaire riviercruise, over de Donau, vaart de bezoeker langs enkele Oost-Europese hoofdsteden. Over het algemeen wordt het bezoek aan de Hongaarse hoofdstad Budapest als hoogtepunt beschouwd. De stad wordt in tweeën gesplitst door de Donau en dit zorgt voor prachtige plaatjes. Bij het aan wal gaan is het UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde uitzicht op de oevers van de rivier vanaf de Citadella zeker aan te raden. Tijdens diezelfde cruise wordt Wenen, ‘de schatkamer van de monarchie’ ook aangedaan. De paleizen, met bijbehorende tuinen, en het grote plein in het centrum van de stad zijn verplichte kost in de hoofdstad van Oostenrijk.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten