Samos, het groenste eiland van Griekenland

Inhoudsopgave

Dat Griekenland het perfecte land is om te gaan eilandhoppen, weten velen. Wat men niet weet, is dat het sprookjesachtige eiland Samos perfect te combineren is met de Dodekanesos eilanden Kos, Kalymnos en Patmos. Sla Samos ook écht niet over, want dit is een van de groenste eilanden van Griekenland met een prachtige natuur.

Huur een auto of scooter

Samos is een eiland gelegen in de Egeïsche Zee vol vruchtbare gronden. Terwijl je door de eindeloze wijngaarden en bossen rijdt, zie je aan de andere kant de knalblauwe zee met parelwitte stranden. Het eiland is het best te ontdekken met een gehuurde auto of scooter. Op deze manier kom je in de vele schilderachtige plaatsjes en pittoreske havens. De sfeer op het eiland is fantastisch én de mensen zijn gastvrij.

Hoor de nachtegalen zingen in het natuurgebied

Voor de wandelliefhebbers is Samos een paradijs op aarde. Het ravijn Aidónia, dat ook wel de Nachtegaal vallei wordt genoemd, is een plek waar je heen moet gaan. Tijdens zonsopgang wandel je door de vallei terwijl de nachtegalen hun gezang laten horen. Ook in de namiddag hoor je ze zingen. De vallei staat vol met bomen van wel vijftien meter hoog, waardoor je in de schaduw wandelt. Op het einde van de tocht ligt Manolates, waar er een welverdiend drankje op je te wachten staat.

Geniet van de zon op één van de stranden

Op Samos vind je veel baaitjes met kiezel- en zandstranden. Zo heb je in het noorden de stranden Lemonakia Beach en Tsamadou, die ook wel de mooiste stranden van het eiland worden genoemd. Vlakbij ligt Potámi Beach waar je heerlijk kan genieten van de zon. Deze drie stranden zijn wél allemaal kiezelstranden. Lig je liever op een zandstrand? Dan heb je in het zuidoosten het prachtige strand Psili Ammos.

Een van de mooiste stranden van Samos
Tsamadou

Verblijf in het pittoreske dorpje Kokkari

Ongeveer 10 kilometer van de hoofdstad Samos-stad ligt het meest geliefde vakantiestadje van het eiland. Kokkari is een typisch Grieks vissersplaatsje met smalle straten, witte huizen met blauwe details en een klein haventje waar je sfeervolle taveernes en terrassen vindt. De kiezelstranden zijn prima voor een dagje strand. Eindig je dag met een etentje aan de haven, waar je de lekkerste Ouzo en lokale wijn vindt.

Combineer natuur met de geschiedenis

Wanneer je nog iets avontuurlijks wilt doen op je vakantie, dan moet je een klim wagen naar de top van de vulkaanberg Kérkis. Dit is een witte, krijtachtige berg en van de eilanden in de Egeïsche Zee de twee na hoogste berg. Onderweg kom je prachtige flora en fauna tegen, maar ook kloosters, grotten en kerkjes. Neem tijdens deze dagtrip ook even een kijkje bij de Grot van Pythagoras in de berg. Hier schuilde de wiskundige filosoof Pythagoras voor Polycrates én hij heeft de bekende stelling hier bedacht. Een flinke wandeling gecombineerd met natuur en geschiedenis!

Bezoek het typisch Grieks dorpje Pythagorion

Pythagorion is ook een typisch Grieks levendig havendorpje vol met gezellige taveernes. Dit dorpje is zeker een bezoek waard. Het staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de haven vind je het standbeeld van de filosoof Pythagoras. Daarnaast vind je hier overblijfselen van de muur van Polycrates, het Antiek Theater, een archeologisch museum en de Romeinse baden. Kijk ook eventjes bij het kasteel van Lykourgos Logethetis en het verrassende, onderaardse aquaduct Efpalineio. Genoeg te zien in dit kleine dorpje!

De haven van Pythagorion
De haven van Pythagorion
Lotte Broers

Lotte Broers

Hi! Ik ben Lotte en werk op de redactie bij Voyago.nl. Ik houd van reizen en kan niet wachten om de wereld meer te gaan ontdekken. Mijn favoriete vakantieland is Griekenland, waar je mij kan vinden op het prachtige Kreta. Spanje blijft ook een favoriet, zeker na vijf maanden in Noord-Spanje te hebben gewoond. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur mij dan een mailtje via info@voyago.nl!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten