Verborgen schatten aan de Noordzeekust van Denemarken

Denemarken

Inhoudsopgave

De Noordzeekust van Denemarken heeft niet alleen fijne witte zandstranden en een prachtig ruig duinlandschap. Wie omhoog en omlaag kijkt ontdekt dat de kust van Blåvand tot aan Hvide Sande en het Ringkøbing Fjord bezaaid liggen met allerlei schatten. 

Het Deense goud

Je hebt de meeste kans om het Deense goud na onstuimig weer te vinden, wanneer de zeebodem is omgewoeld en de kans op het aanspoelen van amber het grootst is. Zonder dat je het doorhebt struin je kilometers kust af. Tussen het zeewier, de schelpen en steentjes door verschijnt daar dan opeens die glinstering. Maak er een mooi sieraad van als herinnering of boek een speciale ambersafari om je kans op het vinden van dit Deense goud te vergroten.

Tirpitz museum

Ze staan verspreid langs de Deense Noordzeekust als tijdscapsules uit de Tweede Wereldoorlog. De ruwe, grijze bunkers zijn inmiddels het decor geworden voor spelende kinderen en zeedieren die er hun thuis van hebben gemaakt. Meer dan 50 bunkers liggen verspreid over Houvig Strand. Wil je meer te weten komen over hun geschiedenis, ga dan naar het Tirpitz museum. Deze verlaten bunker, verscholen in de duinen van Blåvand, is omgebouwd tot een plek waar verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het omliggende landschap tot leven komen.

Denemarken

Lyngvig Fyr 

Je kunt het niet missen, de vuurtoren Lynvig Fyr – het is natuurlijk ook de bedoeling dat deze zichtbaar is – maar ga je dit bouwwerk beklimmen, dan heb je een geweldig uitzicht over de Noordzeekust van Denemarken. De spiraalvormige trap naar boven leidt je naar een uitkijkpunt met panoramisch zich op land en zee.  

Specialiteiten

De Deense Noordzee en het Ringkøbing Fjord zijn belangrijke leveranciers van lokale specialiteiten. Wie van lekker eten houdt kan in de rokerij Havnen’s Røgeri in de haven van Hvide Sande dagelijks vers gerookte vis halen. Stauning Whisky aan de oostkant van de fjord is een ander soort Deens goud. Voor echte zoetekauwers zijn de van Vaffelboden nabij het vissersstadje Ringkøbing een must om te halen. Hier maken ze de horentjes nog helemaal zelf en bouw je je eigen ijsje op tot meerdere bouwlagen van softijs tot aan gøf en jam.  

Filsø meer 

Een natuurpareltje net voorbij het duinlandschap ten zuiden van Henne Strand is het Filsø meer. Dit is het op een na grootste meer van Denemarken en staat bekend om de meer dan 50 unieke dier- en plantsoorten. Voor de majestueuze Witstaart zeearend is het zijn thuis, alsook de zeldzame lachstern en kuifduiker. Rondom het meer vind je een ellipsvormige steiger, een observatietoren en een informatiecentrum om deze schatten in hun natuurlijke omgeving te ontdekken.

Denemarken

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten