Waar komt onze Sinterklaastraditie eigenlijk vandaan?

Sinterklaas

Inhoudsopgave

Op 6 december is de gedenkdag van Nicolaas van Myra, de wereldberoemde heilige waarop onze eigen Sinterklaas is gebaseerd. Waar komt onze Sinterklaastraditie eigenlijk vandaan en wie was deze Sint Nicolaas? Voor het antwoord gaan we terug naar Turkije in de oudheid.

Nicolaas van Myra werd geboren in de stad Patara in de toenmalige Romeinse provincie Lycië, gelegen in de huidige Turkse kustprovincie Antalya. Als bisschop van Myra stond hij bekend om zijn rechtvaardigheidsgevoel, vergevingsgezindheid en zijn gulheid. Er zijn vele verhalen over zijn goede daden. Later werden zelfs nog heuse wonderen aan hem toegekend waardoor hij heilig verklaard werd.

Sinterklaastraditie

Een verhaal dat in meerdere beschrijvingen terugkeert en ook al uit vroegere tijden stamt is het verhaal van de drie arme dochters. Hun vader kon zich geen bruidsschat veroorloven waardoor ze gedoemd waren als slaven te worden verkocht. Er werden drie geldbuidels door het open raam gegooid, die terechtkwamen in schoenen die bij de haard stonden te drogen. De vader ontdekte dat Nicolaas dit had gedaan. Dit verhaal verklaart vermoedelijk het strooigoed en de traditie van het schoentje zetten en ook de munten van chocolade zijn waarschijnlijk gebaseerd op dit verhaal.

Sinterklaastraditie
Nicolaas in Myra

6 december

Vaststaat dat Sint Nicolaas al tijdens zijn leven zeer geliefd was vanwege zijn goedheid en gulheid. Hij overleed op een voor die tijd hoge leeftijd op 6 december. Ook in Nederland werd vroeger op die gedenkdag Sinterklaas gevierd, maar omdat de viering zich verplaatste naar de avond (pakjesavond) werd in Nederland gekozen dit de avond ervoor op 5 december te vieren.  

Kerstman

Onze Sinterklaasviering is niet het enige feest dat is gebaseerd op het leven van de heilige Nicolaas uit Myra. Er zijn vele varianten in én buiten Europa terug te voeren op Sint Nicolaas. Zo ook Santaclaus, ofwel de kerstman. Vandaar dat het graf van Sint Nicolaas in Demre (het toenmalige Myra) een bedevaartsoord is voor reizigers uit de hele wereld. Het Sint Nicolaas museum trekt elk jaar weer heel veel publiek. Vanuit populaire badplaatsen zoals Alanya, Kemer of Side is Demre goed te bereiken en worden er ook vele excursies aangeboden.

Antalya, Turkije

Zelf de oorsprong van Sinterklaas ontdekken?

Boek jouw vakantie naar Turkije!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten