Stap aan boord van de Glacier Express

Stap aan boord van de Glacier Express

Inhoudsopgave

Het Zwitserse landschap met haar machtige bergen, ijsblauwe meren en diepe dalen; dat allemaal vanuit het comfort en de rust van de Glacier Express. Stap aan boord van de trein en droom weg bij het sprookjesachtige uitzicht…

Na onze aankomst in Filisur komt na een kleine tien minuten de Glacier Express binnenrijden: vanwege de rode kleur een opvallende verschijning in het groene landschap. Deze trein dankt zijn naam aan de gletsjers die tijdens de treinreis passeren. Leuk detail: nu zie je alleen nog de Gemsstock gletsjer. In 1930 – de eerste treinreis van de Glacier Express – waren dat er veel meer. Hoe dat komt? In die tijd ging de reis over de Alpenpas, nu gaat een deel door de tunnel.

De koffers en de jas kunnen we kwijt in de bagagerekken. Er zijn twee- en vierzitsbanken aan weerszijden van de panoramische ramen, die zo hoog zijn dat je vanaf elke plek naar buiten kunt kijken. Vanaf het moment dat het fluitje van de treinconducteur klinkt, is het alleen nog maar achterover leunen en jezelf verbazen over de passerende landschappen. Het spoor ligt aan berghellingen. Je ziet watervallen die van meters hoogte naar beneden storten, ijsblauwe rivieren, diepe dalen, maar ook immens hoge bergtoppen. Ruig natuurschoon wordt afgewisseld met het charmante landschap waar Zwitserland zo bekend om staat: heuvels met groene weiden, grazende koeien en bruine, houten chalets.

Heel handig: eenmaal aan boord, hoef je nergens meer naartoe. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Je kunt apart bestellen van de kaart, maar het advies is om vooraf het menu te reserveren. Wij eten die middag boeuf bourguignon met rijst en worteltjes – vers klaargemaakt in de keuken aan boord – met een salade vooraf en tiramisu of een kaasplankje als dessert. Aan boord van de Glacier Express is ook een bar waar je van alles kunt krijgen.

In 6,5 uur reizen we door de Alpenregio’s Graubünden, Uri en Wallis, van Filisur naar Zermatt. We komen langs het Landwasser Viaduct, de plaatsen Thusis, Chur (hoofdstad van Graubünden), Disentis en Andermatt. We passeren de Rijnkloof – ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd – en het hoogste punt van deze rit: de Oberalppass op 2033 meter. Ter vergelijking: Chur is het laagste punt van deze treinreis met 585 meter. Aan de top maken we een korte stop, waarna de reis vervolgt naar lager gelegen plekken als Fiesch, Brig en St. Niklaus. Zermatt is het eindpunt van de Glacier Express. Daar stappen we van boord. Wat een bijzondere treinreis.

De Glacier Express rijdt twee keer per dag heen en weer tussen St. Moritz en Zermatt. Let op, voor plaatsen moet je tijdig reserveren. In het hoogseizoen zelfs twee maanden van tevoren. Het verschil tussen de eerste en tweede klasse: 36 passagiers met een 2-4 opstelling in eerste klas en 48 passagiers met 4-4 zitplaatsen in de tweede. Vanaf maart 2019 komt de Glacier Express met een nieuwe klasse: de Excellence Class. Dit wordt de eerste trein in Zwitserland met een hogere klasse. Met maximaal 20 stoelen heb je meer privacy, en door de 2-2 opstelling heeft iedere passagier een plek aan het raam. Daarnaast heeft elke Excellence coupé een eigen toilet, bar met privébutler en wordt de route interactief op een iPad weergegeven. Een ticket kost 420 Zwitserse franc (367 euro). Daar zitten alle maaltijden en drankjes bij inbegrepen.

Tip: Met een Swiss Travel Pass reis je eenvoudig door heel Zwitserland. En handig: je hoeft niet van tevoren te reserveren. Met een Swiss Travel Pass vanaf drie dagen kun je aan boord van de Glacier Express. Je betaalt dan wel een toeslag van 43 Zwitserse franc (38 euro) voor eerste klasse. Reserveren is dan wel vereist. Met de Swiss Travel Pass heb je gratis toegang tot 500 musea in Zwitserland, en heb je tevens korting op verschillende bergexcursies. Zo krijg je met de Swiss Travel Pass 50 procent korting op een treinticket met de Gornergrat Bahn.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten